BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5380 % -0,05
EUR/TRY 34,7906 % -0,21
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5382
% -0,05
34,7906
% -0,21
1,0682
% -0,18
45,35
0,00
2.324,79
% 0,12
87,92
% -0,57
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İran'dan Suudi Arabistan'ın jestine ret

Beklentilerin aksine Suudi Arabistan bugünkü OPEC toplantısında anlaşma taraftarı bir tutum sergileyebilir

İran'dan Suudi Arabistan'ın jestine ret
BLOOMBERG NEWS 02 06 2016, 07:03

Suudi Arabistan'ın OPEC'in neredeyse çalışmasını önleyecek kadar büyüyen fikir ayrılıklarını sonlandırmak için bugün sürpriz bir anlaşma yapmaya hazır olduğu belirtiliyordu. Ancak İran, Suudi Arabistan'ın OPEC'in üretim hedefini yeniden uygulamaya koyma teklifine karşı çıktı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) 13 üyesi rekor seviyede düşen petrol fiyatlarının geleceğini görüşmek üzere bugün Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir araya geliyor.

Konuya yakın delegelerin Bloomberg'e verdiği bilgilere göre, kuruluşun en büyük üreticisi Suudi Arabistan Aralık'ta kaldırılan üretim hedefini geri getirmek dahil çeşitli alternatifleri değerlendiriyor. Şu aşamada hala resmi bir teklif yapılmazken, İran'lı bakan da yeni bir üretim tavanı uygulamasının cazip bir plan olmayacağını söylemişti.

FİYATLAR NASIL ETKİLENİR?

AK Yatırım tarafından yayınlanan nota göre, anlaşma ana beklenti olmasa da bir anlaşmaya varılamaması fiyatlar üzerinde hafif baskı yaratabilir. O zaman brent petrolün kısa vadede 46-51 dolar bandında işlem görmeye devam etmesi beklenebilir.

Bugünkü toplantıdan oldukça düşük bir olasılıkla bir anlaşma çıkması durumunda veya bu bağlamda ileriye dönük net mesajlar verilmesi halinde ise 50 dolar direnci aşılarak 54 dolar seviyesine doğru hareketlenme görülebilir.

Analistler, orta-uzun vadeli Brent petrol tahmin modellerine göre fiyatların halen ucuz göründüğüne de dikkat çekti.

İRAN'DAN RET

OPEC üyeleri kendi üretim hedeflerini sık sık aşsa ve herkesin bu karara uyacağına dair bir garanti olmasa da; ülkelerin tekrar birliği sağladığına dair bir işaret olacağından küçük bir jestin fiyatların yükselmesine yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Enerji danışmanlık şirketi Energy Aspects baş petrol analisti Amrita Sen, değerlendirilen seçenekler arasında üretime günlük 32 milyon varillik tavan getirilmesi olduğunu belirtti. Bu da grubun Nisan'da tahmini üretimi olan günlük 32,4 milyon varile oldukça yakın bir rakam. Sen' göre de, "Piyasa spekülasyonlarına rağmen Suudi Arabistan iş birliğine açık." 

Ancak yine de herhangi bir anlaşma yapılıp yapılmayacağı bugüne kadar üretimi sınırlandırmayı reddeden İran'ın kararına bağlı olacak.

İran Petrol bakanı Bijan Namdar Zanganeh, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, "OPEC için genel bir üretim tavanı konusunda mutabık değilim," dedi. Zanganeh, OPEC'in ülke kotası sistemine dönmesini istediğini, ancak bu kararın bugün alınmasının güç olabileceğini sözlerine ekledi.

Her ne kadar anlaşmanın önünde hala pek çok engel var gibi görünse de Suudi Arabistan'ın tonundaki değişiklik önemli görülüyor. Bunda 20 yılın ardından yapılan değişiklikle geçen ay petrol bakanı olan Khalid Al-Fatih'in görevine başarılı bir toplantıyla başlama isteğinin de payı olabilir. 

Yukarı

Business HT×