BIST 100 9.103,59 % 0,26
USD/TRY 32,3709 % 0,08
EUR/TRY 34,9984 % -0,05
Piyasalar
9.103,44
% 0,26
32,3709
% 0,08
34,9984
% -0,05
1,0787
% -0,01
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

6 soruda 2016 ikinci yarı değerlendirmesi

Finans dünyasının uzmanları 2016'nın kalan yedi ayında piyasaların nasıl yön bulacağını Financial Times'a değerlendirdi

6 soruda 2016 ikinci yarı değerlendirmesi
FINANCIAL TIMES 01 06 2016, 12:09

Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararının açıklanacağı ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde kalıp kalmayacağının oylanacağı (Brexit) kritik Haziran ayına girilirken Financial Times, yılın geri kalanında nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini uzmanlara sordu.

1. 2016'nın geri kalanını hangi olaylar ve veriler şekillenecek?

Çin, büyen borcuyla arka planda pusuda yatmaya devam ederken yatırımcılar için Brexit ve Fed kararı en kritik iki aşama olacak.

ABD merkezli yatırım şirketi Fidelity'nin Portföy Yöneticisi James Bateman'a göre Fed'in "ekonomi için önemli olan" ve "piyasalar için önemli olan" kararları arasında sıkışıp kalma riski var. Küresel büyüme hakkında olumlu görüşe sahip JP Morgan Varlık Yöneticisi John Bilton'a göre ise büyüme risk iştahını destekleyecek

2. Hangi varlıklar en az ve en çok ilgiyi görecek?

Société Générale Küresel Varlıklar Yöneticisi Alain Bokobza, enflasyon korumalı tahvilleri önerirken, JP Morgan'ın Emtia Stratejisti Mislav Matejka, mali teşviklerin artırılacağı düşüncesiyle altın ve emlak gibi güvenilir varlıklara yönelinmesi gerektiğini söylüyor.

John Bilton, "Hisse senetleri artık ucuzlamayacak ancak hâlen tahvillere kıyasla daha çekici yatırım aracı olacak" ifadelerini kullanırken James Bateman, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkmaması durumunda İngiliz hisselerinin ralli yapabileceğini belirtiyor.

Tam tersi görüşteki Matejka'ya göre ise hisse senetleri en az ilgi çekici varlık olacak.

3. Hangi üç varlığı desteklersiniz?

Commerzbank Döviz Araştırmaları Başkanı Ulrich Leuchtmann, dolar karşısında her türlü G10 para biriminin satın alınması gerektiğini söylerken, 2016'nın başında görülen büyük dalgalanmaların tekrarlanmayacağını düşünüyor. Altın ve petrolde yükselişi olumlu karşılayan Leuchtmann'a göre gelişen ekonomilerin varlıklarında da cüzi miktarda değerlenme var.

Matejka emlak, krediler ve altını önerirken, Sarasin Baş Yatırım Uzmanı Guy Monson tercihini yüksek getirili küresel varlıklar, küresel banka hisseleri ve gelişen ekonomi varlıklarından yana kullanıyor.

4. Bu yılın başında hangi yatırımı önermiş olmayı dilerdiniz?

Yılın başındaki piyasa dalgalanmaları yen, dolar, petrol gibi bazı sürprizleri de beraberinde getirdi.

BlackRock Baş Yatırım Stratejisti Richard Turnill, 2016 başından bu yana her ticaretin gelişen piyasalar ve dolarla bağlantılı olduğunu söyledi. Miller Tabak'ın Baş Ekonomi Stratejisti Anthony Karydakis ise "Japon Merkez Bankası'nın ocak ayında negatif faiz oranına geçmesiyle yende başlayan ralli tartışmasız birçok yatırımcının kaçırdığı bir fırsat oldu" diye konuştu.

5. Hangi yatırım tavsiyesini yapmamış olmayı dilerdiniz?

Mart ayında Avrupa bankalarından hisse satın alınmasını öneren Citi'nin Küresel Makro Stratejisti Jeremy Hale, şimdi bunun bir hata olduğunu çünkü söz konusu hisselerin çok ucuzladığını söyledi. 2016 başında yükseliş ivmesi gösteren Avrupa bankaları hisseleri beş ayda yüzde 16 değer kaybetti.

Schroders Varlık Yöneticisi Matthias Scheiber de Avustralya Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürmesinin Avustralya tahvillerini desteklediğini söyleyerek "Ancak Çin'deki belirsizlikle birlikte volatilite sürüyor" dedi.

6. Fed'in Mayıs 2017'de hâlen faiz artırmış olmamasının ihtimali nedir ve sizin yatırım stratejiniz ne olur?

"Böyle bir senaryo için ekonomik felaket olmalı" diyen Fidelity'den James Bateman, altın, petrol ve enflasyon korumalı tahvillere yönelinmesi gerektiğini söyledi. Matejka da böyle bir senaryodan emlak piyasasının kazançlı olacağını ifade etti.

Société Générale'den Alain Bokobza, resesyonun olmaması durumunda doların zayıflayacağını ve bu durumun emtia ve gelişen ekonomiler için son derece olumlu olacağını belirtti.

Yukarı

Business HT×