BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez bankalarının müdahalesi olmasa piyasalar nasıl görünürdü?

The Wall Street Journal yazarlarından James Mackintosh'a göre yatırımcılar, gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları tarafından manipüle edilmemiş dolar cinsinden tahvillerine yönelmeli

Merkez bankalarının müdahalesi olmasa piyasalar nasıl görünürdü?
JAMES MACKINTOSH- THE WALL STREET JOURNAL 31 05 2016, 15:48

Euro bölgesindeki ekonomik sıkıntıları ve gelişen ekonomilerdeki krizleri değerlendirmek isteyen yatırımcılar, merkez bankaları tarafından manipüle edilmemiş, ABD dışındaki ülkelerin piyasaya sürdüğü dolar cinsinden tahvilleri takip etmeli.

Bu tahvillerin getirisi Batı'nın yaptırımları altındaki petrol bağımlısı Rusya'da, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve Avrupa Birliği üyesi Portekiz'e kıyasla daha fazla. Dünyanın en büyük gelişen ekonomilerinden Rusya'nın bir yıl önce ki dolar cinsinden tahvil getirisi Portekiz'in iki katından daha fazlaydı.

Yatırımcılar, yüksek seviyede borçlanmış olan Portekiz'in temerrüde düşme ihtimalinin, borçları oldukça düşük Rusya'dan daha fazla olduğunu düşünüyor. Üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu Portekiz'i "çöp" seviyesine çekerken Rusya, "yatırım yapılabilir" seviyesine sımsıkı tutunmuş durumda.

Elbette merkez bankalarının tahvil piyasası üzerindeki etkisi de bu tabloyu etkileyen faktörlerden. Avrupa Merkez Bankası (AMB), 2015'te tahvil satın alacağını açıkladığında, fiyatlar yükselirken yerel tahvil getirileri düşmeye başladı. Alman tahvil gelirleri Nisan 2016'da en düşük seviyeyi gördü. Ancak AMB, yalnızca euro cinsinden tahvil satın alıyor. Euro bölgesinde diğer para birimleri cinsinden tahvil alan ülkelerin sayısı oldukça az.

Küresel piyasalar bu yılın başında büyük bir dalgalanma yaşarken, yatırımcılar, euro bölgesindeki zayıf ülkelerin tahvillerini elden çıkardı. Euro tahvillerin getirisiyle, güvenli Alman tahvillerinin getirisi arasındaki fark giderek büyüdü. Almanya'nın biraz üzerine çıkan Portekiz'in 10 yıllık euro-tahvil getiri oranı yüzde 2,8'e yükseldi. AMB Başkanı Mario Draghi 2015'te tahvil alım programını açıklamadan önce bu oran, yüzde 2,2'ydi. Merkez Bankası'nın parasal gevşeme programına başlamasıyla Portekiz’in dolar ve euro tahvillerinin getirileri arasındaki fark da büyüdü.

Yatırımcıların euro krizi boyunca takip ettiği kredi temerrüt sözleşmeleri bugün piyasada çok fazla yer etmiyor. Portekiz'in dolar cinsinden tahvilleri risk ölçeği için iyi bir alternatif değil. J.P. Morgan Varlık Yönetimi Portföy Yöneticisi Iain Stealey'e göre "yetim" kalmış bu varlığın doğal bir alıcısı yok.

Rusya'da ise durum tam tersi. Ülkede Batı yaptırımlarının ekonomik çöküntü yaratacağı korkusu yavaş yavaş dağılırken yatırımcılar da bu gelişen ekonominin tahvillerine daha çok yöneliyor. Bu durumda yükselen petrol fiyatlarının da etkisi var.

Yukarı

Business HT×