BIST 100 9.105,81 % 0,28
USD/TRY 32,3731 % 0,09
EUR/TRY 34,9437 % -0,21
Piyasalar
9.105,94
% 0,29
32,3731
% 0,09
34,9437
% -0,21
1,0771
% -0,16
47,54
-0,11
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

TCMB Finansal İstikrar Raporu'ndan çıkan 5 mesaj

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Mayıs 2016 tarihli Finansal İstikrar Raporu'nu yayınladı

TCMB Finansal İstikrar Raporu'ndan çıkan 5 mesaj
BUSINESSHT 31 05 2016, 10:10

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Mayıs 2016 tarihli 22. Finansal İstikrar Raporu'nu yayınladı. 

Raporda, raporun son sayısından bu yana genel olarak küresel piyasaların oynak seyrinin sürdüğü belirtilirken, TCMB'nin bu dönemde, fiyat istikrarını sağlama hedefine odaklı ve finansal istikrarı destekleyici duruşuyla ekonominin şoklara karşı dayanıklılığına katkıda bulunduğu belirtildi. 

Raporda öne çıkan mesajlar şunlar oldu.

1) KÜRESEL RİSK İŞTAHINDA İYİLEŞME

Geçtiğimiz Rapor döneminden bu yana küresel risk iştahında bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte genel olarak küresel piyasalardaki oynaklık devam etmektedir. Bu doğrultuda, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımları da dalgalı seyrini sürdürmüştür.

Son yıllarda alınan makroihtiyati önlemler ve mali disiplinin devamı ekonomimizin küresel şoklara karşı dayanıklılığını güçlendirmiştir. Bu çerçevede, küresel sermaye akımlarındaki yüksek oynaklığa rağmen son dönemde Türkiye ekonomisi istikrarlı olarak büyümeye devam etmiştir.

2) FİNANSAL İSTİKRAR AÇISINDAN ILIMLI BİR TABLO

Türkiye ekonomisine ilişkin yakın dönem makroekonomik gelişmeler finansal istikrar açısından genel olarak ılımlı bir tablo çizmektedir. 2015 yılında beklentilerin üzerinde bir büyüme performansı gözlenirken, yurt içi ekonomiye ilişkin üretim ve tüketim dinamikleri, bu performansın 2016 yılında da devam edeceğine işaret etmektedir.

Enflasyonun resmi yıl sonu tahminleri doğrultusunda ilerlediği gözlenmektedir. Kamu maliyesindeki disiplin devam etmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmelere ve makroihtiyati politikaların da etkisiyle tüketici kredilerinin ılımlı seyrine paralel olarak cari dengede iyileşme devam etmektedir. Cari açığın finansmanı ağırlıklı olarak doğrudan sermaye yatırımları ve diğer uzun vadeli kaynaklarla sağlanmıştır. 

3) KREDİ BÜYÜMELERİNDEKİ ILIMLI SEYİR SÜRÜYOR

Kredi büyüme oranlarındaki ılımlı seyir devam etmektedir. Tüketici kredilerinin risk ağırlıklarına dair yapılan düzenlemeler, ücret gelişmeleri ve finansal koşullarda yaşanan iyileşmeler önümüzdeki dönemde kredi büyümesini destekleyebilecektir.

Bununla birlikte, sıkı para politikası duruşunun ve makroihtiyati politika çerçevesinin katkısıyla yıllık kredi büyümesinin makul düzeylerde devam edeceği öngörülmektedir.

4) TAKİPTEKİ KREDİLERDE YATAYLAŞAN SEYİR

Bankaların tahsili gecikmiş alacak (TGA) oranındaki yukarı yönlü eğilimin son dönemde bireysel krediler ve KOBİ kredileri kaynaklı olmak üzere yataylaştığı görülmektedir.

İktisadi faaliyetlerdeki ılımlı seyrin devam etmesinin kredi risk görünümünü iyileştirmesi beklenmektedir. Bununla birlikte, sektörel gelişmelerin yakından takip edilmesi önem taşımaktadır.

5) BANKALARI SERMAYE YETERLİLİK RASYOLARINDA İYİLEŞME

Bankaların sermaye yeterlilik oranlarında 2015 yılının son çeyreğinden itibaren iyileşme gözlenmiştir. Basel Komitesi tarafından koordine edilen Düzenleme Tutarlılığı Değerlendirme Programı (RCAP) kapsamında da ülkemiz risk bazlı sermaye düzenlemeleri ve likidite düzenlemeleri açısından tam uyumlu bulunmuştur. 

Yukarı

Business HT×