BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3404 % 0,15
EUR/TRY 35,1186 % 0,14
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3404
% 0,15
35,1186
% 0,14
1,0800
% -0,26
47,65
-0,28
2.215,15
% 0,93
87,34
% 1,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Adnan Bali bankacılıktaki kârlılık ve büyüme sorununu anlattı

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, BloombergHT ile gerçekleştirdiği röportajda sektörde net faiz marjının yüzde 3,5'in altına indiğini, 5-6 yıl önce yüzde 6 seviyesinde olduğunu belirtti

Adnan Bali bankacılıktaki kârlılık ve büyüme sorununu anlattı
BUSINESSHT 30 05 2016, 15:09

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, BloombergHT ve BloombergHT.com Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran'a sektöre ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bankacılıkta temel göstergenin sermaye yeterliliği olduğunu belirten Bali, özkaynağı tüketen en önemli kalemin verilen krediler olduğunu ve kredilerin artması için özkaynakların artması gerektiğini ifade etti. Bali, “Özkaynaklar iki şekilde artar, sermayedar para koyar, faaliyet gelirlerini özkaynaklarınıza eklersiniz” dedi.

“Türk bankacılık sektöründe faaliyetlerimizle yeniden özkaynak üreterek yeniden kredilendirmeye imkan veren bir matematiğe sahip değiliz” diyen İş Bankası Genel Müdürü, ”Net faiz marjı yüzde 3,5'in altına inmiş durumda, 5-6 yıl önce yüzde 6 seviyesindeydi” diye ekledi. Bali, bu marjla verilmiş ortalama kredinin özkaynaklara ilave kredi kapasitesi yaratmak bakımından katkı sağlamadığını söyledi.

İş Bankası Genel Müdürü, kârlılıkların iki yolla düştüğünü belirterek, “'Bankalar çok kâr ediyor' söylemlerinden sonra kârları düşürecek düzenlemelere maruz kaldık” şeklinde görüş bildirdi. Bali, sektörün karlılığındaki düşüşe ilişkin, “Burada kendi kusurlarımız da var. Yıkıcı rekabetle kendi karlamızı son derece sürdürülemez seviyelere kadar götürdük” dedi. 

Özkaynak kârlılığı yüzde 10-11 bandına oturan sektörde kârlılığın mevduat faizinin altına indiğini belirten Bali, bu durumda sermayedarın parasını çekerek mevduat müşterisi olması durumunda, yüzde 2-3 artıda olacağını ifade etti ve “Peki sermayedar para koymadı, siz de kendi kaynaklarınızdan ilave edemediniz. İşte büyüme sorunu denilen şey bu” şeklinde yorumda bulundu.

“2012 yılından bu yana Türkiye ekonomisi yüzde 3-4 badında büyüyor. Aslında aman aman bir kredi talebiyle de karşı karşıya değiliz. Bizim de kapasitemizdeki sınırlanmalar bir araya geldiğinde bugün tablo bu” diyen Bali, “Bankacılık sektörü stratejik bir sektör olarak algılanmalı. En az savunma, haberleşme, enerji kadar gözetilmesi gereken bir sektör. Bu bankacılık sektörü karlılık tartışması değildir. Bu bir sistemin, büyüme hedeflerinin realize olması için fonksiyonunu görüp görmeyeceği tartışmasıdır. Bunu bu nesnellikle ele almalıyız” dedi.

Bali, “Hızlı büyüyen dönemlerde birçok firmanın çarklarını döndürebildiğine tanık oluyorduk. Ancak kurların arttığı bir dönemde kimin hangi senaryolara hazırlıklı olduğu, kimin daha çok kaynağı var, bunların ortaya çıktığı bir dönem yaşıyoruz” şeklinde görüş bildirdi.

İş Bankası Genel Müdürü, sektörde alınması gereken tedbirler olduğunu, tartışmanın bu kararların proaktif bir şekilde ya da sorunlarla karşılaşılıp bedel ödeyerek alınacağı tartışması olduğunu ifade etti. Adnan Bali, “İyi yönetim, proaktif yönetimdir” dedi.  

Yukarı

Business HT×