BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5653 % 0,09
EUR/TRY 34,9459 % -0,08
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5653
% 0,09
34,9472
% -0,07
1,0720
% -0,09
44,89
0,00
2.332,91
% 0,02
89,30
% 0,33
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Suudi Arabistan'ın Aşil topuğu

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan bir yandan petrol kayıplarını toparlamaya çalışırken bir yandan da tehlikeli boyutlara ulaşan genç işsizliğine çözüm bulmak zorunda

Suudi Arabistan'ın Aşil topuğu
BUSINESS INSIDER 27 05 2016, 16:17

Petrol fiyatlarındaki rekor düşüş nedeniyle kayıplarını petrol dışı projelerle kapatmaya çalışan Suudi Arabistan’ın önünde tehlike çanlarını çalan bir engel daha var: Genç işsizlik

Eski kral Abdullah’ın ölümünden önce “Genç işsizlik Suudi Arabistan’ın bir numaralı güvenlik problemidir” diye tanımladığı sorun, birçok uzmana göre de ülkenin Aşil topuğu.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) verilerine göre ülke nüfusunun yaklaşık üçte ikisinin 30 yaş altı olduğu Suudi Arabistan’da 15-24 yaş arası işsizlik yüzde 30 seviyesinde. 14 yaş altı nüfus oranının yüzde 27’ye kadar çıkması ise Suudi Arabistan’ın gelecekte daha fazla iş imkânı yaratması gerektiği anlamına geliyor.

"İŞSİZLİK IŞİD'E YÖNELTİYOR"

Akıllara gelen ilk sorulardan biriyse bu kadar genç işsizin boş vakitlerini nasıl harcadığı.

Business Insider’a konuşan Royal Bank of Canada’nın (RBC) Küresel Emtia Stratejileri Müdürü Helima Croft, genç erkeklerin iş bulmakta zorlandıkça sosyal hayatta da sıkıntı çektiklerini, örneğin evlenemediklerini söylüyor. Croft, sayıları çok olmamakla birlikte işsiz erkeklerin radikal gruplara katılmaya eğilimli olduğunu söylüyor. Çünkü gençler bir yere ait olma ya da bir kimlik sahibi olma endişesi taşıyor. Croft’a göre bu eğilimin boyutu küçük bile olsa verdiği zarar çok büyük. New York merkezli güvenlik şirketi Soufan Group’a göre IŞİD’e en çok savaşçının katıldığı ikinci ülke Suudi Arabistan.

Dubai’deki halkla ilişkiler firması Asda'a Burson-Marsteller’ın 18-24 yaş arası 3 bin 500 kadın ve erkek katılımcı üzerinde uyguladığı “Arap Gençliği Anketi”ne göre işsizlik, gençlerin IŞİD gibi radikal örgütlere katılmasındaki en önemli etken.

"HAYALLER BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ" 

Genç işsizlik, Suudi Arabistan’la sınırlı bir sorun değil. ILO verilerine göre Arap dünyasındaki genç işsiz sayısı 75 milyona ulaşıyor. Özellikle küresel krizden bu yana Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde eğitim seviyesinin artmış olması bile genç işsizliğin yüzde 30’lar seviyesine çıkmasına engel olamadı.

Asda'a Burson-Marsteller’ın 16 bölgede yapılan ankete göre katılımcıların yüzde 44’ü yaşadıkları bölgede iyi iş fırsatları olabileceğine inanıyor. Bölgede en yaşanılır ülkenin hangisi olduğu ile ilgili soruya ise beş yıldır aynı cevap geliyor: Birleşik Arap Emirlikleri (BAE).  Katılımcılar, BAE’nin, ABD, Almanya, Suudi Arabistan, Kanada ve İngiltere gibi ülkelerle rekabet edebilecek tek ülke olduğuna inanıyor.

Ankete katılan gençlerin gözüyle BAE, ekonomisi güçlü, kurumları güvenli, dolgun maaşlı ve geniş imkânları sunuyor.

RBC’den Helima Croft, gençlerin Birleşik Arap Emirlikleri’ne imrenmesinin en önemli nedeninin özellikle turizm ve ulaşım sektöründeki çeşitlilik olduğunu ifade ediyor.

Yukarı

Business HT×