BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5607 % 0,12
EUR/TRY 34,8934 % 0,73
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5724
% 0,16
34,8987
% 0,74
1,0706
% 0,49
45,35
-0,09
2.326,80
% -0,02
88,17
% 1,34
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası faiz indirimine devam etti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Mayıs toplantısı faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası faiz indirimine devam etti
BUSINESSHT 24 05 2016, 13:51

Merkez Bankası faiz koridorun üst bandında 50 baz puan indirime gitti.

Böylece faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 9,5 seviyesine inerken, alt bandı olan gecelik borçlanma faizi yüzde 7,25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 seviyesinde sabit kaldı.

Merkez Bankası üst koridoru Mart'ta 25 baz puan, Nisan'da 50 baz puan indirmişti.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi Merkez Bankası'nın sadeleşme yönünde yine ölçülü bir adım attığını belirtti. Bürümcekçi, " İndirimler sadeleşme başlığı altında gerçekleştirildiği için sürecin yavaşlatılacağı yönünde bir sinyal verilmemiş oldu. Piyasa koşulları elverdiği müddetçe TCMB üst bant indirimlerine devam edecek. TCMB’nin fonlama maliyetini ne kadar düşüreceği önemli olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı. 

ENFLASYONDA KISA VADELİ DÜŞÜŞÜN DEVAMI BEKLENTİSİ ÇIKTI

TCMB'nin Nisan ayındaki faiz kararı açıklamasında "Temelde işlenmemiş gıda kaynaklı gerçekleşen bu düşüşün kısa vadede devam edeceği öngörülmektedir" ifadesi kullanılmıştı. 

Fakat Mayıs ayı toplantısı karar metninde bu ifade kullanılmadı. Bu konuyla ilgili sadece "Son dönemde enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak, belirgin bir düşüş gözlenmektedir" değerlendirmesi yapıldı. 

KÜRESEL OYNAKLIKLARDA ARTIŞ VURGUSU

Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşandığı belirtilen açıklamada, "Son dönemde enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak, belirgin bir düşüş gözlenmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir" denildi.

Açıklama ayrıca, "Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makroihtiyati politika çerçevesinin ve Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir" ifadelerine yer verildi. 

Yıllık enflasyonun Nisan ayında yüzde 6,6 seviyesine kadar gerilemesinin desteği ve hükümet kanadından faiz indirim çağrılarının devam etmesiyle Merkez Bankası'nın bu ayki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, TL'de son dönemde görülen değer kaybına rağmen koridorun üst bandında faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyordu.

BloombergHT araştırma servisinin altısı yabancı 22 kurumla yapığı ankete katılanların üçü üst bandın sabit kalacağı, dokuzu 25 baz puan indirim olacağı, 10'u ise 50 baz puan indirim olacağı öngörüsünde bulunmuştu.

TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat Merkez Bankası'nın zamanlaması ve hamlesinin doğru olduğunu, gelecek ayda indirim konusunda bir sinyal olmadığını, bankanın gelişmeleri takip edeceğini belirtti.

Yukarı

Business HT×