BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5754 % 0,14
EUR/TRY 34,7394 % 0,15
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5754
% 0,14
34,7394
% 0,15
1,0643
% 0,00
45,49
0,00
2.378,46
% -0,02
87,11
% -0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Finans piyasaları için kritik 30 gün

Fed'in ve TCMB'nin faiz kararlarının açıklanacağı, siyasi gelişmelerin takip edileceği gelecek bir ay, hem küresel hem iç piyasalar için hareketli geçecek

Finans piyasaları için kritik 30 gün
BUSINESSHT 21 05 2016, 20:20

Son haftalar hem küresel hem iç piyasalar için oldukça hareketli geçti. ABD’den gelen verilen beklentilerin altında kalırken, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) haziranda faiz artırımına gideceği olasılığı hafta içinde yayınlanan tutanaklarla güç kazandı. Türkiye’deki yatırımcı ise yaklaşık 40 günlük bir sürede hem merkez bankası başkanının hem de başbakanın değişmesinin piyasalar üzerindeki etkisini göğüsledi. Önümüzdeki 30 günlük dönem de en az bir önceki ay kadar hareketli geçeceğe benziyor.

22 MAYIS - AK PARTİ KONGRESİ

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 5 Mayıs’ta görevden ayrılacağını açıklamasının ardından AK Parti, olağanüstü kongreye gidiyor. Kongrede, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tek aday olacak.

Ankara Arena’da saat 10:00’da başlayacak kongre sonrası AK Parti Genel Başkanlığı’na seçilen Yıldırım’a yeni hükümeti kurma yetkisinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından bu hafta içerisinde verilmesi bekleniyor.

24 MAYIS -TCMB PARA POLİTİKASI KURULU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski Başkanı Erdem Başçı’dan görevi nisan ayında devralan Murat Çetinkaya, 20 Nisan’daki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandında indirime giderken, beklentiler dahilinde diğer faizleri sabit tuttu. Koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi, 50 baz puanlık indirimle yüzde 10'a çekildi.

TCMB kararı sonrası açıklanan raporda önümüzdeki dönemde para politikasının duruşunun enflasyon görünümüne bağlı olacağı belirtildi.

Çekridek enflasyonun yüzde 9,5 civarında seyretmesi, doların TL karşısında güçlenmesi ve Fed’in haziranda faiz artırımına gideceği beklentisinin artmasına rağmen faiz indirimi TCMB’nin masasındaki ihtimaller arasında.

Merkez Bankası’nın bir sonraki PPK toplantısı ise 21 Haziran’da.

27 MAYIS - ABD BÜYÜME VERİSİ

Fed’e faiz artırımı için yolu açacak en önemli verilerden biri ABD’nin ekonomik büyüme oranı, ilk çeyrekte beklentilerin altında kaldı. Büyüme, Ocak-Mart 2016 arasında yüzde 0,5 oranında gerçekleşirken, beklenti yüzde 0,7’ydi.  Aynı dönemde tüketici harcamalarındaki büyüme de yüzde 1,9 ile 2015'in aynı döneminden bu yana görüyen en yavaş seviyede gerçekleşti.

Uzmanlar 27 Mayıs’ta açıkalanacak yeni büyüme oranı için de umutlu görünmezken, aynı tarihte Fed Başkanı Janet Yellen’ın Harvard Üniversitesi’nde yapacağı konuşma da izlenecek.

3 HAZİRAN- ABD İSTİHDAM VERİLERİ

ABD’nin tarım dışı istihdam nisan ayı verileri, yedi ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin 200 bin kişi seviyesinde beklediği istihdam artışı 160 bin kişide kaldı. İşsizlik oranı ise beklentilerin altında gelerek yüzde 4,9 oldu. Ekonomik büyümedeki yavaşlamaya rağmen yılın ilk üç ayında ABD'de istihdam artışı aylık olarak ortalama 209 bin artış göstermişti. 

14-15 HAZİRAN- FED’İN FAİZ KARARI

Yaklaşık 10 yıl sonra ilk defa aralık ayında faiz artışına giden Fed, 2016 için dört faiz artışı öngördü ancak yılın ilk dört ayındaki toplantılarda faizlerde bir değişiklik yapmadı. Yatırımcıların faiz artışına inancı giderek azaldığı bir dönemde Fed, geçen hafta açıkladığı tutanaklarda haziranda faiz artırımının masada olduğunu ifade etti.

Tutanaklarda, "Pek çok katılımcı gelecek verilerin ekonomik büyümenin ikinci çeyrekte toparlandığını, istihdam piyasasının iyileşmeye devam ettiğini ve enflasyonun Fed'in yüzde 2'lik hedefine yaklaştığını gösterirse, federal fonlama oranı için hedef aralığın Haziran'da yükseltilmesinin uygun olacağı değerlendirmesinde bulundu" denildi.

Tutanakların ardından San Francisco Fed Başkanı John Williams ve Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart bu yıl iki ya da üç faiz artışı beklediklerini açıkladı.

Bank of America Merrill Lynch (BofA), FED'in 2016’da yapacağı faiz artırımı sayısıyla ilgili tahminini 3’ten 2’ye indirirken, Haziran ve Aralık’ta faiz artırımı beklendiğini açıkladı.

23 HAZİRAN - BREXIT

Avrupa Birliği’nin en güçlü ülkelerinden İngiltere 23 Haziran’da, Birlik’te kalıp kalmayacağını belirleyecek referanduma (Brexit) gidiyor. İngiltere Merkez Bankası (BoE) Finansal Politika Komitesi, Avrupa Birliği (AB )referandumuna ilişkin belirsizliklerin mali istikrara dönük risk oluşturduğunu belirtirken, sterlin, Başbakan David Cameron’ın şubattaki referandum duyurusunun sonrasında yedi yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Brexit’in gerçekleşmesiyle doların sterlin karşısındaki gücünün daha da artacağını açıklamıştı.

Yukarı

Business HT×