BIST 100 9.453,47 % -0,75
USD/TRY 32,5910 % 0,19
EUR/TRY 34,8337 % 0,43
Piyasalar
9.453,47
% -0,75
32,5910
% 0,19
34,8337
% 0,43
1,0658
% 0,14
45,49
0,00
2.381,82
% 0,12
87,58
% 0,54
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Petrol Ofisi’ne sürpriz talip

Koç Grubu ile birlikte OPET’in sahibi olan Fikret Öztürk, BloombergHT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran’a verdiği röportajda, Türkiye’deki hisselerini satacağını açıklayan Petrol Ofisi ile ilgilendiklerini söyledi

Petrol Ofisi’ne sürpriz talip
CÜNEYT BAŞARAN 21 05 2016, 11:17

 

 

BloombergHT ve BusinessHT'nin ana medya sponsoru olduğu Dünya Kurumsal Golf Turnuvası 2016 Türkiye Finali, Antalya Belek'teki Regnum Carya Golf Resort'ta bu hafta sonu yapılıyor.

Türkiye'den 30 ayrı kurumu temsilen takımların yarışacağı turnuvada birinci olan takım Lizbon'daki dünya finaline gidecek.

Turnuvaya ev sahipliği yapan Regnum Carya Golf Resort sahibi Fikret Öztürk de iyi bir golf oyuncusu ve turnuvada yarışıyor. Akaryakıt dağıtım şirketi OPET’in, Koç Grubu ile birlikte sahibi olan Öztürk'le turnuva sırasında bir yandan Türkiye'deki golf ve turizm yatırımlarını konuştuk, diğer yandan da OPET aracılığıyla akaryakıt sektöründe yapacaklarını.

"GOLF İÇİN GELENLERİN SAYISI YARI YARIYA DÜŞTÜ"

Çoğu Antalya bölgesinde olmak üzere Türkiye'de 20 adet uluslararası standartta golf sahası var. 12 milyon nüfuslu İstanbul'da ise sadece 2 adet tesis var. Çok değil bundan 3-5 sene öncesine kadar "100 golf sahasına ulaşacağız" iddiaları havada uçuşurken, bugün gelinen nokta "Elimizdekileri koruyalım yeter" olmuş.

Öztürk, turizmde son dönemde yaşanan olumsuzlukların golf sektörünü de etkilediğini söylüyor. Geçen seneye göre tesislerinde golf oynamaya gelenlerin sayısı yarıya düşmüş. Golf için gelen turistin beklentisinin yüksek olduğunu belirten Öztürk, "Azalan turist sayısı ve kaliteden ödün vermemek bir arada olunca maliyetlerde ciddi artış oldu" diyor. Bu da işletmeleri,  zarar etmek ya da maliyet düşürerek (başta personel çıkartarak) başabaş hâle gelmeye çalışmak ihtimalleri arasında bırakıyor. Regnum'un tercihi gelecek yılları kurtarmak için bugünleri sineye çekmek olmuş.

AKARYAKIT SEKTÖRÜNDE DENGELER DEĞİŞİYOR

Regnum Carya'nın sahibi Fikret Öztürk'ün ana mesleği akaryakıt dağıtım sektörü. Öztürk, Koç Grubu ile beraber OPET'in de sahibi.

Bilindiği üzere, 1980'lerde yerel bir dağıtım şirketi olan, 90'ların başında ise genel merkezini İstanbul'a taşıyarak büyüyen OPET'in yüzde 50'si 2002 yılında Koç grubu tarafından satın alındı.

Bugün OPET, yüzde 17'lik pazar payı ile sektörün ikinci büyük oyuncusu. Sektörün yüzde 25'lik pazar payı ile en büyük oyuncusu Petrol Ofisi'nin sahibi ise Avusturyalı OMV.

Shell yüzde 16 pazar payı ile üçüncü, İngiliz BP Mobil  ise yüzde dokuzluk pay ile dördüncü sırada yer alıyor. Sektörde beşinci sırada ise yakın zamanda Fransız Total'i alan ve toplam yüzde yedi pazar payına ulaşan Demirören grubu geliyor.

Total'in satışı ardından gözler, Türkiye’deki hisselerini satacağını açıklayan Petrol Ofisi ve onun  Avusturyalı sahibi OMV'ye çevrildi.

“KOÇ GRUBU İLE BİRLİKTE GİRERİZ”

Fikret Öztürk, Petrol Ofisi ile ilgilendiklerini ve resmi olarak satış süreci başladığında da alakalarını göstereceklerini söylüyor. Ortakları Koç Grubu ile birlikte hareket edeceklerini söyleyen Öztürk, "Petrol Ofisi’ne bankaların biçtiği değer 1,2-1,3 milyar dolar ama bildiğimiz kadarıyla aynı zamanda borcu da yüksek olan bir şirket. Süreç başlayıp rakamları inceleyince fiyat ortaya çıkar" diyor.

“ALIRSAK BÜTÜN PETROL OFİSİ İSTASYONLARINI OPET YAPACAĞIZ

Öztürk, OPET markasına çok güveniyor. Eğer satın alma olursa belli bir renovasyon sonrası bütün Petrol Ofisi istasyonlarının OPET'e çevrileceğini ifade ediyor. Diğer yandan sektördeki Rekabet Kurumu'nun "Yüzde 45'lik pazar payını aşma  ve tekel olma" şartını sorduğumda Öztürk'ün cevabı "Satın almak olursa gerekli küçülmelerle bu rakamın aşılmadan iznin alınacağını düşünüyorum" dedi.

Anlaşılan akaryakıt dağıtım sektöründe heyecanlı günler bizi bekliyor. Bir yandan TOTAL ve OMV gibi yabancı oyuncuların sektörden çıkışı, diğer yandan bu boşluğu doldurmaya çalışan Demirören ve OPET gibi Türk oyuncular. Tabii bir de yine OMV'yi bekleyen Azeri Socar grubu. Bakalım sektörde dengeler nasıl değişecek?

Yukarı

Business HT×