BIST 100 10.045,74 % -0,37
USD/TRY 32,4877 % 0,20
EUR/TRY 34,7852 % -0,08
Piyasalar
10.045,74
% -0,37
32,4877
% 0,20
34,7852
% -0,08
1,0709
% -0,03
44,49
0,15
2.319,56
% 1,46
83,61
% -3,16
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Hangi gelişen piyasa tahvili daha cazip?

Aberdeeen ülke ülke gelişen piyasa tahvillerini değerlendirdi

Hangi gelişen piyasa tahvili daha cazip?
BLOOMBERG NEWS 20 05 2016, 08:30

Son dönemde özellikle Fed'in Haziran'da faiz artırım ihtimaline yönelik beklentilerin artmasıyla baskı altında olan gelişmekte olan ülkeler için her gün farklı değerlendirmeler geliyor.

Analistler genelde dolardaki yükselişin etkisiyle para birimlerinin zayıf seyretmesi bekleniyor; en son Citi de yayınladığı raporda gelişen piyasa kurları için balayının bittiğini söylemişti.

Tahvil için ise daha iyimser yorumlar geliyor. Aberdeen Asset Managament gelişen piyasa tahvil başkanı Brett Diment, gelişmiş piyasalarda görülen düşük getirilerin ve negatif faizlerin gelişen piyasa tahvillerinde bir toparlanmaya sebep olabileceğini söyledi. Türkiye için değerlendirmeleri olumsuz olsa da analist, özellikle Brezilya ve Endonezya gibi ülke tahvillerinin cazip olabileceğini belirtti.

Ancak Diment'e göre, küresel tasarrufların fazla olması nedeniyle Fed faizlerinin yükselmesi tahvil getirilerinde kayda değer bir artışa sebep olmayacak.

İşte analistin ülke ülke değerlendirmeleri:

TÜRKİYE

*Merkez Bankası'nın faizleri indirmesi için yapılan baskının para politikasının yeterince sıkı olmadığı anlamına gelmesi ve bunun da çekirdek enflasyonda toparlanmaya neden olması sebepleriyle Türkiye için negatifiz.

*Türkiye bir petrol ithalatçısı olduğundan, petrol fiyatlarındaki toparlanma ülke için kötü.

BREZİLYA

*Cumhurbaşkanına yönelik soruşturmanın ardından daha piyasa yanlısı politikalar bekleniyor; bir sonraki adım merkez bankasından bir faiz indirimi olabilir.

*Gevşeme döngüleri genelde büyük olduğundan Brezilya tahvillerinde değer görüyoruz.

*Son bir kaç aydır yapıcıydık ve hala gidilecek yol var. Geçtiğimiz 13 yıldır en düşük faiz indirimi 500 baz puandı, o yüzden yerel para cinsinden tahvillerde değer var.

ENDONEZYA

*Fed açıklamaları sonrası görülen zayıflık Endonezya'nın orta-uzun vadeli tahvillerinde pozisyon ekleme için fırsat olarak görülebilir.

*Bir yandan cumhurbaşkanının büyümeyi desteklemesi beklenen altyapı yatırımları konusunda hızla hareket etmesi, bir yandan enflasyonun kontrol altında olması nedeniyle Endonezya tahvili almak "mantıklı."

RUSYA

*Rusya konusunda yapıcıyız.

*Yüksek kur sebebiyle enflasyon yüksek olsa da, Putin kamu harcamaları üzerinde sıkı denetim uyguluyor, bu da mali bütçenin kontrol altında olmasını sağlıyor. 

Yukarı

Business HT×