BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3614 % 0,05
EUR/TRY 35,0499 % 0,09
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3614
% 0,05
35,0499
% 0,09
1,0790
% 0,01
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed ve Yıldırım sonrası piyasaları ne bekliyor?

Fed tutanakları ve Binali Yıldırım'ın adaylığının açıklanmasının ardından piyasaları neler bekliyor?

Fed ve Yıldırım sonrası piyasaları ne bekliyor?
BUSİNESSHT 19 05 2016, 16:36

Fed'in Haziran ayında faiz artışını masada tutması yönünde sinyaller vermesi ve bugün de Binali Yıldırım'ın AK Parti genel başkan adayı ve dolayısıyla yeni Başbakan olarak belirlenmesi piyasaların radarındaydı.

Fed üyelerinin şartların iyileşme göstermesi durumunda Haziran toplantısında faiz artırımını muhtemel gördüğü sinyali veren tutanakların ardından piyasalar hereketlendi. Tutanaklardan önce 2,97 seviyelerinde seyreden dolar/TL açıklamanın ardından 2,9930'un üzerinde kadar çıktı.

Binali Yıldırım'ın adının açıklanması sonrasında ise dolar kuru Türk piyasaları tatilde olduğu için işlem hacminin düşük kaldığı gün içerisinde 3 seviyesinin üzerini test etti.

Yabancı analistlere göre bundan sonra özellikle Mehmet Şimşek'in durumu Türk varlıklarının seyri üzerinde belirleyici olacak. 

Rabobank Gelişen Piyasalar Stratejisti Piotr Matys, Yıldırım'ın adının açıklanmasının ardından BusinessHT'ye yaptığı değerlendirmede Yıldırım'ın genel başkan ve dolayısıyla başbakan olmasında asıl önemli konunun Mehmet Şimşek'in durumu olacağını söyledi.

Matys, "AKP'nin Binali Yıldırım'ı genel başkan dolayısıyla başbakan olarak belirlemesi sonrasında ana odak noktası hükümette yaşanacak değişiklikler olacak. Bu kapsamda temel soru işareti Türkiye'nin ekonomik dönüşümünün önemli mimarlarından biri olan Mehmet Şimşek'in görevinde kalıp kalmayacağı olacak. Eğer Şimşek görevinden alınırsa, bu durum Türk Lirası ve Türk varlıkları için bir darbe olacaktır.

Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi durumunda dolar/TL yukarı yönlü ivmesini sürdürebilir, daha önce gördüğü 3,0752'lik tarihi yüksek seviyeyi yeniden test edebilir, hatta aşabilir.

Aynı zamanda dolar/TL'de yukarı yönlü baskının Fed'in Haziran ayında faiz artışını masada tutan açıklamalarıyla ilgili olduğunu da göz ardı etmemek gerekiyor." değerlendirmesini yaptı

ASH: DAHA KÖTÜSÜ OLABİLİRDİ

Nomura CEEMEA Stratejisti Timothy Ash ise Binali Yıldırım'ın adının açıklanması sonrasında yazdığı notta Yıldırım'ın atanmasının piyasa perspektifi açısından bakıldığında görece olarak olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Ash, "Davutoğlu'nun görevden alınmasının ardından başbakanlığı rolü erozyona uğradı.Piyasa açısından bakıldığından eğer aileden biri atansaydı daha kötüsü olabilirdi.

Daha da önemli soru işareti piyasa dostu reformcu bakanların, özellikle Mehmet Şimşek'in kabinede kalıp kalmayacağı.

Şimdiye kadar piyasa tepkisi Binali Yıldırım'ın atanması beklendiği için ve bu hafta Fed politikalarına odaklanıldığı için sınırlı kaldı" ifadelerini kullandı. 

Yukarı

Business HT×