BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3670 % 0,07
EUR/TRY 34,9388 % -0,22
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3670
% 0,07
34,9388
% -0,22
1,0775
% -0,12
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed tutanakları: Haziran'da artırım masada

Fed'in Nisan toplantısının tutanakları açıklandı

Fed tutanakları: Haziran'da artırım masada
BLOOMBERG NEWS 18 05 2016, 20:53

Fed'in Nisan toplantısının tutanakları açıklandı. Açıklamada verilerin iyileşmesi durumunda Haziran'da artırımın mümkün olduğu vurgulandı.

Yetkililer Haziran'da artırımın kesin olmadığı ancak ihtimalinin masada olduğu mesajı verdi.

Akşam saatlerinde 2,97 seviyelerinin altına kadar inen dolar, tutanakların açıklanmasının ardından 2,9930'un üzerini gördü.

Tutanaklarda, "Pek çok katılımcı gelecek verilerin ekonomik büyümenin ikinci çeyrekte toparlandığını, istihdam piyasasının iyileşmeye devam ettiğini ve enflasyonun Fed'in yüzde 2'lik hedefine yaklaştığını gösterirse, federal fonlama oranı için hedef aralığın Haziran'da yükseltilmesinin uygun olacağı değerlendirmesinde bulundu" denildi.

Bu bağlamda Fed'in küresel şartlar ve finansal koşullara dair endişelerinin bir miktar daha geri plana atıldığı dikkat çekti. Metinde üylerin geçen dönemde küresel piyasalar ve koşullarındaki sıkıntıların toparlanma gösterdiğini söylediği belirtildi. Yapılan konuşmalarda bazı üyelerin riskleri dengeli gördüğü, ancak bazılarının hala endişeli olduğu vurgulandı.

Piyasalar ABD Merkez Bankası yetkililerinin küresel riskler, piyasa beklentileri ve enflasyon verisine ilişkin görüşlerine ışık tutacağı beklentisiyle Fed tutanaklarını merakla bekliyordu.

Fed yetkilileri 26-27 Nisan'daki toplantıyı, yılın başından bu yana küresel ekonomik ve finansal karmaşanın gevşediğine ve ABD istihdam piyasasının güçlendiğine dair sinyaller eşliğinde gerçekleştirmişlerdi.

TEMKİNLİ SESLER

Yetkililer, Haziran ayındaki toplantıyı işaret ederek, "genel olarak seçeneklerimizi açık bırakmak ve kararlarda esnekliğe devam etmemiz uygun olacaktır" dedi. 

Tutanaklara göre, bazı yetkililer piyasaların Haziran ayında faiz artırımı için henüz hazır olmadığını belirtti ve "komitenin ekonomik ve finansal gelişmelere nasıl cevap vermeyi planladığı konusunda, toplantılardaki iletişimin net olmasının önemini" vurguladı.

Birçok Fed yetkilisi küresel risklerin yakından takip edilmesi gerektiğini belirtirken, bazı yetkililer Brexit ve Çin para birimindeki risklere dikkat çekti. Bazı yetkililer ise piyasaların Haziran için faiz artırım olasılığınu aşırı derecede düşük gördüğünün altını çizdi. Yine birçok yetkili görünümde aşağı yönlü riskler görmeye devam ettiklerini belirtirken, komite Fed'in faiz artırımında veri dayanaklı hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ve San Francisco Fed Başkanı John Williams'ın da dahil olduğu bazı yetkililer, son günlerde yaptıkları konuşmalarda piyasaların gelecek ayki faiz artırma olasılığını çok düşük gördüğü yönündeki endişelerini belirtmişti.

 

 

Yukarı

Business HT×