BIST 100 9.678,29 % 0,34
USD/TRY 32,5084 % -0,14
EUR/TRY 34,7939 % -0,20
Piyasalar
9.680,10
% 0,36
32,5081
% -0,14
34,7954
% -0,19
1,0691
% -0,10
45,38
0,03
2.316,72
% -0,23
88,17
% -0,28
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye sukuk çıkarması yapmaya hazırlanıyor

Türkiye sukuk ihracı için yılın ilk yarısında yatırımcı toplantıları düzenlemeyi planlıyor

Şimşek: Türkiye sukuk çıkarması yapmaya hazırlanıyor
REUTERS 18 05 2016, 14:32

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, hükümetin katılım bankacılığını geliştirme çabalarının sürdüğünü ve Türkiye'nin yılın ilk yarısında yurtdışı piyasalarda sukuk ihracı için yatırımcı toplantıları düzenlemeyi planladığını söyledi.

Reuters'a konuşan Şimşek, artık düzenli olarak sukuk ihracıyla borçlanan Türkiye'nin aynı zamanda İslami finansman kontratlarının vergilendirilmesinde uyumun sağlanması ve uzun vadelerin teşvik edilmesi için yasa taslağı hazırlandığını belirtti.

Şimşek yıllık İslam Kalkınma Bankası (IDB) toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, "Sukuk veya başka bir şey olsun, katılım bankacılığı enstrümanlarına genel olarak diğerleriyle aynı muameleyi gösteren vergi düzenlemelerimizin olmasını istiyoruz" dedi.

Şimşek, AKP'nin yeni bir genel başkan seçme sürecinde olmasından dolayı vergi taslağı konusundaki görüşmelerin durdurulduğunu ve Haziran veya Temmuz gibi devam edebileceğini belirtti.

Şimşek, hükümetin sukuk ihracıyla 5 yıldan uzun vadede borçlanmayı da değerlendirebileceğini belirtti.

Şimşek, "Bunu çok isteriz fakat bu durumun çoğunluğu yatırımcının ilgisine bağlı. Eğer talep olursa vadeleri daha da uzatmayı isteriz, buna şüphe yok" dedi.

Türkiye Mart ayında İslami finans sektöründe vade uzatma, vergilendirme ve ürün çeşitlendirme konularında çalışmalar yapmak üzere üç çalışma grubu oluşturdu.

Hükümet aynı zamanda IDB ile beraber bir İslami "megabanka" oluşturabilmek için detayları araştırmaya devam ediyor.

Bu planlar başlarda Endonezya, Türkiye ve IDB'nin ortak girişimleriyle bir banka kurulmasını öngörüyordu, fakat artık her iki ülke bölgesel yetkilere sahip ayrı kurumlara ev sahipliği yapabilecek.

Şimşek, "Büyük ihtimalle gideceğimiz nokta bu olacak, henüz verilmiş bir karar yok fakat muhtemel senaryo bir tanesi Endonezya'da ve bir tanesi Türkiye'de iki megabankanın olması" dedi.

Şimşek, "Kararın çok geç kalmayacağını düşünüyoruz ve umuyorum ki her iki ülke de (bankaların) kurulumu yönünde bu yıl adımlar atarlar" dedi.

Yeni kurumun en önemli görevlerinden bir tanesi Türkiye'de katılım bankaları olarak bilinen İslami bankalara likidite yönetimi sağlamak. Sektörde geleneksel bankaların kullandığı birçok araç henüz bulunmuyor.

Şimşek, İslami bankaların Türkiye'de şu an yüzde 5 olan pazar paylarını 2023 itibariyle yüzde 15'e çıkarmalarını istediklerini belirtirken, bunun yalnızca yeni kurumlar değil halihazırda bulunan kurumların da güçlendirilmesini gerektirdiğini belirtti.

Yukarı

Business HT×