BIST 100 10.045,74 % -0,37
USD/TRY 32,4877 % 0,20
EUR/TRY 34,8021 % -0,03
Piyasalar
10.045,74
% -0,37
32,4877
% 0,20
34,7931
% -0,06
1,0711
% -0,02
44,49
0,15
2.319,56
% 1,46
83,64
% -3,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası beklentilerinde iki kamp

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın önümüzdeki toplantısına ilişkin beklentilerde analistler hangi unsurlara odaklanıyor?

Merkez Bankası beklentilerinde iki kamp
BUSINESSHT 18 05 2016, 10:36

Küresel risk iştahının bozulmasıyla gelişmekte olan piyasalarda yaşanan satış dalgası, politik belirsizliklerin tekrar gündeme geldiği Türkiye'de daha da etkili oldu. 

Piyasaların en çok merak ettiği soruların başında ise, Fed yetkililerinin faiz artışı konusunda dün gelen şahin açıklamaları ve Fed'in Haziran ayı toplantısında faiz artışına gideceği beklentilerinin birden yüzde 12'ler seviyesine yükselmesi sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sadeleşme adımlarına devam edip edemeyeceği geliyor. 

Küresel volatilite görünümündeki sınırlı bozulma, son yaşanan gelişmelerin ardından Türk Lirası'ndaki gerileme ve enflasyon görünümüne ilişkin beklentiler de Merkez Bankası'nın sadeleşme politikası ile ilgili soru işaretleri yaratıyor.

AK Parti'de kongre kararının alınmasının ardından yapılan anketlere bakılırsa, ekonomistler arasında TCMB'nin Mayıs toplantısında faizleri sabit bırakıp bırakmayacağı yönünde görüş ayrılıkları var.

Foreks'in 21 analist ile gerçekleştirdiği ankette 6 analist marjinal fonlama oranının yüzde 10 seviyesinde sabit tutulacağını öngördü. 8 analist ise 25 baz puanlık bir indirim beklediklerini söyledi. 

Peki bu öngörüler hangi argümanlara dayanıyor? İki kamptan bir görüş ile yakından bakalım:

MERKEZ BANKASI TEMKİNLİ İNDİRİME DEVAM EDER ÇÜNKÜ...

ICBC Türkiye Başekonomisti Ayşegül Aykol Kocabaş Merkez Bankası'ndan bu ay da faiz indirimi geleceğini bekleyen ekonomistlerden.

Merkez Bankası'nın 25 baz puanlık bir indirimle temkinli bir adım atacağını tahmin eden Kocabaş, "25 baz puanlık indirim ile marjinal fonlama oranı 9,75'e gelmiş olacak. Merkez Bankası daha önce yüzde 9 seviyesini ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti olarak kullanmıştı. Dolayısıyla orada kendine biraz da marj bırakmak isteyecektir. Temkinli bir adım gelebilir Merkez Bankası'ndan. Çünkü yurt dışındaki volatilite görünümünde de sınırlı bir bozulma söz konusu" dedi.

MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT BIRAKIR ÇÜNKÜ...

Foreks anketinde marjinal fonlama oranının değişmeyeceğini öngören Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Haluk Bürümcekçi ise normal şartlarda Merkez Bankası'nın durup beklemesinin daha doğru olacağını söyledi.

Bürümcekçi, enflasyona bakıldığında Nisan'da bir düşüş daha olmasıyla birlikte dip seviyenin görülmüş olabileceğine dikkat çekti.

Bürümcekçi, "Enflasyonda dibi gördüğümüz için, enflasyon bundan sonra Merkez Bankası'na yardımcı olmayacaktır. Merkez Bankası'nın ufak bir faiz indirimi yapıp sadeleşmeye ara verdiği sinyalini vermesinde sakınca olmaz. Ama bana kalırsa doğrusu durmak" ifadelerini kullandı. 

Yukarı

Business HT×