BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Petrolde arz fazlasına veda mı ediyoruz?

Analistler petrolde arz fazlasına veda etmek için erken olabileceğini düşünüyor. Peki rakamlar ne diyor?

Petrolde arz fazlasına veda mı ediyoruz?
MARKETWATCH 17 05 2016, 09:22

Petrol piyasası küresel ham petrol arzında görülen fazlaya elveda demeyi fiyatlıyor fakat analistlere göre bu veda henüz tamamen olgunlaşmamış olabilir. 

Bazı analistler ve trader'lar piyasaları iki yıldan fazla zamandır etkisi altına alan petrolde arz fazlasının küçüldüğünü düşünürken, bazı analistlere göre bu fazla uzun bir süre daha devam edecek. 

Clipper Data emtia araştırma direktörü Matt Smith, Kanada ve Nijerya'daki kesintilerin petrol fiyatlarının dengeye gelmesine yardımcı olduğuna, ancak bunların doğal olarak geçici olduğuna dikkat çekti. 

Smith, ABD'de üretimin yavaşlamaya başlamasıyla yılın sonuna doğru petrol piyasasının dengeye gelebileceğini ifade ederken, piyasanın Meksika'dan Kuzey Denizi ve Kazakistan'a kadar farklı küresel alanlarda küçük ölçekli kayıplar yaşadığını belirtti. 

Pazartesi günü yayınladıkları notta Goldman Sachs analistleri Batı Teksas türü ham petrole ilişkin 45 dolarlık fiyat tahminini 50 dolara yükseltmişlerdi.

Üretimde yaşanan aksamalar, uzun süredir arz fazlası ve yeni bir fiyat çöküşü uyarısı yapan Goldman Sachs'ın görünümünde U dönüşüne gitmesine neden oldu.

Goldman Sachs raporunda, "Petrol piyasası arz doyumu noktasına yaklaştıktan sonra beklediğimizden çok daha erken bir sürede eksik yaşamaya başladı" dedi.

Raporda, "Piyasa devam eden güçlü talepler ve üretimdeki keskin düşüşlerden dolayı büyük ihtimalle Mayıs ayında eksiye geçti" ifadeleri kullanıldı.

Fakat Goldman 2017'nin ilk yarısı itibariyle piyasalarda tekrar stok fazlasına döneceği uyarısını yaptı.

TERS YÖNLÜ FAKTÖRLER

Batı Teksas ham petrolü Şubat ayının ortalarında 30 doların altına inmişti. Fiyatlar o zamandan bu yana bir toparlanma gösteriyor. Fakat bu toparlanma yukarı doğru düz bir çizgide gelişmedi.

 

Uluslararası Enerji Ajansı kıdemli petrol analisti Matthew Perry bu yıl boyunca kendisini en çok şaşırtan şeyin iki arz odaklı ters yönlü faktör olduğunu belirtti. Bunlardan bir tanesi İran'ın petrol üretiminde yaptırımlar öncesindeki seviyeye çok hızlı gelmesi oldu. Diğer faktör ise petrol piyasasını sarsan Kanada ve Nijerya'daki gibi üretim kesintileri olarak öne çıktı. 

Petrol üretiminde Kanada'daki yangın ile Nijerya ve Libya gibi yerlerde yaşanan kayıplar günlük üretimi yaklaşık 3.75 milyon varil azaltarak, 2014 yılından 2016'nın başına kadar fiyatlarda yüzde 70'in üzerinde bir düşüşe neden olan arz fazlasını eritti.

The Boston Company küresel doğal kaynaklar portföy yöneticisi Robin Wehbe de Venezüela'daki krizin derinleşmesiyle, Batılı şirketlerin personelini geri çekme riski olduğuna, bu durumun da üretimin çökmesine neden olabileceğine dikkat çekti. 

UEA "Aylık Petrol Piyasası Raporu"na göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretimi, nisanda bir önceki aya göre günlük 330 bin varil artışla 32,76 milyon varile yükseldi.

OPEC'in ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan kaynak üretimi ise günlük ortalama 48 bin varil artışla 6,8 milyon varil oldu. Böylece OPEC'in toplam üretimi 39,58 milyon varil oldu.

Petrol şirketlerinde yaşanan iflaslar ve kesintiler de petrol arzında öne çıkan riskler olarak dikkat çekiyor. 

Private Client Reserve kıdemli yatırım stratejisti Rob Haworth'a göre petrol sektöründe yükselen temerrütler, sektörün varlıklarının daha iyi sermayelendirilmiş ve daha iyi operatörlerin eline geçmesine neden olarak yatırımlarda istikrara yol açabilir. 

Haworth, fiyatlarda yaşanan son güçlenmenin ABD dışındaki petrol üretiminde görülen geçici bozulmadan kaynaklandığına da dikkat çekti. 

Tüm bu değerlendirmeler sonrasında bütün petrol trader'larının daha fazla düşünmesi gerekiyor. 

Wehbe, fiyatların buradan nereye gideceğini tahmin etmenin zor  olduğunu itiraf ederken, fiyatların yukarı yönlü bir eğilim içerisinde olduğunu da ekledi. 

Wehbe, "ABD stoklarının yükselmesi ve talebin artmaya devam etmesiyle, yatırımların kesintiye uğramasına rağmen petrol fiyatlarının yukarı tırmanma ihtimali söz konusu" dedi. 

Yukarı

Business HT×