BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ekonominin A takımında konuşulan oyuncu değişiklikleri

Yeni başbakan nasıl bir ekonomik yönetimi belirleyecek? İşte tek tek bakanlarla ilgili şimdiye kadar konuşulanlar...

Ekonominin A takımında konuşulan oyuncu değişiklikleri
BUSINESSHT 16 05 2016, 15:25

AK Parti'de kongre kararının kamuoyuna yansımasının ardından piyasaların en çok merak ettiği soruların başında ekonomi yönetiminin değişip değişmeyeceği geliyor. 

Piyasa aktörleri özel olarak Türkiye'de ekonomik reformlar açısından kritik konumda buldukları Mehmet Şimşek'in kaderinin ne olacağını da yakından takip ediyor. 

Piyasalarda ekonominin yeni yönetimine ilişkin ilk fiyatlamalar yeni haftanın ilk gününde etkisini hissettirmeye başladı. Analistlere göre kongreye kadar bu fiyatlamalarını etkisi devam edecek. 

Peki yeni Başbakan kendine nasıl bir ekonomi yönetimi belirleyecek? 

İşte şimdiye kadar kulislerde konuşulanlar:

EKONOMİDEN SORUMLU BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI

Mehmet Şimşek'in yürüttüğü bu görevin mevcut hükümette Enerji Bakanı olarak görev yapan Berat Albayrak'ın devralacağına ilişkin birden fazla kulis bilgisi bulunuyor. 

Son günlerde iktidar partisindeki gelişmelere ilişkin kulisleri aktaran Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugün yayınlanan yazısında ekonominin kaptanlığına Berat Albayrak'ın getirilmesinin beklendiğini belirtti. 

Financial Times gazetesi muhabiri Mehul Srivastava da iki AK Parti yetkilisi ile yaptığı görüşmelere dayanarak Mehmet Şimşek'in pozisyonu için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın düşünüldüğünü belirtti. 

MALİYE BAKANLIĞI

Financial Times'ın aynı haberinde Mehmet Şimşek ile birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu'na yakınlığıyla bilindiği ifade edilen Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın da kaderinin belirsiz olduğu vurgulandı. 

Kabinede büyük bir değişiklik beklemediğini belirten Cumhurbaşkanı başdanışmanı Cemil Ertem ise BloombergHT'de katıldığı yayında maliye politikalarında değişiklik olmayacağını, maliye bakanının değişmesinin beklemediğini söyledi. Ertem, "Naci Bey'in çok önemli ve başarılı planları var. Bunların önümüzdeki dönemde de devreye gireceğini düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı. 

EKONOMİ BAKANLIĞI

Abdülkadir Selvi'nin dikkat çektiği bir başka isim Nihat Zeybekci oldu. Selvi'nin "Davutoğlu istemediği için kabinede yer alamayan" dediği üç isimden biri olan Nihat Zeybekci bundan önceki kabinede Ekonomi Bakanlığı görevini yürütüyordu. 

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

Cumhurbaşkanı başdanışmanı Cemil Ertem, mevcut hükümette Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in de görevine devam edeceğini beklediğini söyledi. Ertem, "Gıda enflasyonunun düşürülmesi konusunda Faruk Bey'in önemli çalışmaları var. Bunları biliyoruz. Ben kendisinin devam edeceğini düşünüyorum" demişti.

 

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI

Başbakanlık açısından en çok öne çıkan isimlerden biri de Binali Yıldırım olarak görülüyor. Abdülkadir Selvi ile gazeteci Nuri Elibol, Türkiye gazetesindeki köşe yazısında Binali Yıldırım'ın isminin öne çıktığını ifade etti. Elibol, "Ama Binali Bey’in diğer iki adaydan bir adım önde olduğu görülüyor. Normal şartlarda istişarelerden Binali Bey’in ismi çıkar" diye yazdı.

Bu durumda bu bakanlığa gelecek isim konusunda bürokrasi kanadında da adaylar konuşuluyor.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI  

Bürokrasi tarafında senaryoların yoğun bir şekilde konuşulduğu bir diğer bakanlık ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı. Mevcut bakan Berat Albayrak'ın Başbakan Yardımcısı olması olasılığı ciddi şekilde ifade edilirken, Enerji Bakanlığı'nda da bir değişiklik gerçekleşmesi gerekiyor. 

Yukarı

Business HT×