BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5589 % 0,01
EUR/TRY 34,8659 % 0,01
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5602
% 0,02
34,8586
% -0,01
1,0698
% -0,03
45,35
0,00
2.319,30
% -0,12
88,16
% -0,29
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk varlıklarında hızlı gerileme

İç ve dış konjonktürdeki gelişmeler Türk Lirası ve Türk hisseleri üzerinde baskı yarattı

Altın ve petrolde bahar havası
BUSINESSHT 16 05 2016, 07:57

Dolar/TL iç siyasi gelişmeler ve küresel satış baskıyla 29 Şubat'tan beri ilk kez 2.98'i aştı. 

Güne hafif bir yükselişle başlayan BIST 100 endeksinde de hareket tersine döndü. Endeks günü yüzde 1,04 düşüşle 76 bin 999 puandan tamamladı. 

Analistler Türk varlıklarında görülen bu satışın üç temel nedeni olduğuna dikkat çekiyor. Bunlardan ilki doların küresel olarak değer kazanması. Bugün Türk Lirası ile birlikte Güney Kore wonu ve Güney Afrika randı da değer kaybetti. Güney Afrika randında satışlar yüzde 1'i aştı.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu "Cuma günü ABD’de açıklanan Nisan ayı perakende satışlar verisi ve Michigan Üniversitesi Güven Endeksi, ekonominin ilk çeyrek sonrasında hız kazanmaya başladığını işaret ederken, dolar, gelişmekte olan ülke para birimleri de dahil olmak üzere diğer para birimleri karşısında destek buldu" değerlendirmesini yaptı.

Vakıf Yatırım gün ortasında paylaştığı notunda Güney Afrika randında düşüşün TL'yi de etkilediğini randın bu hareketinin devam etmesi durumunda dolar TL'de 3.000-3.0300 aralığına doğru hareketi tetikleyebileceğini belirtti. 

Uslu, içeride de AK Parti kongresi ve Merkez Bankası'nın yaklaşan toplantısının fiyatlamalar üzerinde etkili olduğunu belirtti. Uslu, "22 Mayıs’ta yapılacak AK Parti Kongresi’nde yeni liderin belirlenmesinin ardından ekonomi yönetiminde değişiklik yapılıp yapılmayacağı konusundaki endişelerin yanı sıra 24 Mayıs’taki TCMB Para Politikası Kurulu toplantısında alınacak karar, yakın vadede tahvil faizleri ve kur üzerinde etkili olacak.

Kongre sonuçlandıktan sonra ekonomi yönetiminde değişikliğe gidilmemesi durumunda dolar/TL kurunda gerileme, BIST-100 endeksindeki kayıpların da bir kısmının geri alındığı görülebilecekse de, anayasa değişikliği konusunun gündemde ağırlığını hissettirerek bir referandumla sonuçlanması ihtimalinin, önümüzdeki dönemde siyasi risk algısını canlı tutacağı ve piyasalarda baskı unsuru olacağı söylenebilir" ifadelerini kullandı. 

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy da ekonomi yönetimi ile ilgili beklentilerin piyasadaki hareketler üzerinde etkili olduğuna dikkat çekti.

Aksoy, "Gelişmekte olan piyasa para birimleri güne iyi bir başlangıç yaparken öğlen Güney Afrika randında yaşanan değer kaybı liraya da yansıdı. Bugün ekonomi yönetiminin başındaki ismin değişebileceğine dair haberler de liranın değer kaybında etkili oluyor. Son haftalarda siyasetin piyasaların gündeminde çok daha yoğun bir şekilde yer alması Türkiye piyasalarının Mayıs ayında gelişmekte olan piyasa ortalamasından negatif ayrışmasına neden olmuştu. Merkez Bankası’nın lirada son yaşanan değer kaybı ve gelişmekte olan piyasalara dair algının görece bozulmasına rağmen gelecek hafta faiz indirebilecek olması da Türkiye piyasalarının negatif ayrışmasında etkili oluyor" dedi. 

ALTIN

Altın fiyatları, dolardaki güçlenmeye rağmen, yatırımcıların exchange traded fonlarındaki (ETF) altıın varlıklarını, 7 Mart'tan bu yana en uzun alım dönemi olan 14 gün üst üste artırmaları ile birlikte, cuma günkü yükselişini sürdürdü.

Spot altının ons fiyatı TSİ 14:15 itibariyle 1.282 dolara geldi.

Altının gram fiyatı, küresel piyasalarda azalan risk iştahının etkisiyle 122,55 liraya yükselerek tarihi zirvesini gördü.

Cuma günü 121,65 liraya kadar çıkan altının gram fiyatı, günü yüzde 1 artışla 121,57 liradan tamamlamıştı.

PETROL

Çin'de rafinerilerin rekor hızda petrol işlemeleri ve ABD’de petrol kuyusu sayısının azalmaya devam etmesiyle birlikte petrol fiyatları yükseldi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 46 dolar üzerinde işlem görürken, Brent petrolü yüzde 2’lik yükselişle 49 dolar sınırına geldi.

Petrol bu yıl, 2003'ten bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından, ABD'de üretimin düşmesinin küresel arz fazlasının azalacağı beklentisini güçlendirmesi ile birlikte sıçrama yaptı. Goldman Sachs Group Inc., piyasanın bu ay, güçlenen talep ve düşen üretim ile birlikte, beklenenden bir çeyrek önce, fazladan açığa geçtiğini kaydetti. Banka ham petrol fiyat tahminlerini yükseltti ve piyasanın gelecek yılın başında fazlaya geçeceği tahmininde bulundu.

ASYA PİYASALARI

Japonya hariç Asya hisse senetleri, Çin'in hayalkırıklığı yaratan bir dizi ekonomik verisinin ardından değer kaybetti ve son 2,5 ayın en düşük seviyesine doğru geriledi.

Zayıf çelik ve kömür üretimi Çin'de sanayi üretimini aşağı çekti. Nisan ayında yüzde 6,5 atması beklenen bu veri, yüzde 6 artış gösterdi. Perakende satışlar verisi de söz konusu dönemde hayalkırıklığı yarattı. Şanghay bileşik endeksinin kaybı yüzde 0,8 oldu.

Nikkei gazetesinde çıkan bir habere göre, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, ekonomideki zorluklar ve ülkenin güneyinde geçen ay meydana gelen depremden dolayı, daha önce planlanan satış vergisi artışını erteleyecek. Japonya'nın politika şefi Tomomi Inada, devlet televizyonu NHK'ya yaptığı açıklamada bu haberi yalanladı. Japon Topix Endeksi’ndeki yükseliş yeni haftada yüzde 0,2 seviyesinde gerçekleşti.

Yukarı

Business HT×