Morgan Stanley, Türkiye'nin büyüme oranında yaşanan gerilemelerin yapısal olduğunu ve temel senaryolarının bu yavaşlamanın devam edeceğine işaret edeceğini bildirdi.
Morgan Stanley yaptığı değermendirmede 2008-2009 dönemindeki krize rağmen Türkiye'nin 2002-2011 dönemi için yüzde 5,5 olan büyüme oranının son dört yılda keskin şekilde düşerek yüzde 3,3 seviyesine gerilediğine işaret etti.
Büyüme oranında düşüşün yapısal olduğuna inandıklarını ifade eden Morgan Stanley, gelecek 10 yılda da büyüme performansının yapısal reformların uygulanmasına bağlı olacağını vurguladı.
Morgan Stanley, Türkiye'de büyümenin son dört yılda yıllık ortalama yüzde 3.3 seviyesinde bulunduğunu belirterek, bunun arkasında yapısal nedenler bulunduğunu ve esas olarak; Türkiye'nin bazı borç ölçütleri açısından sürdürülemez seviyelere yaklaşması, siyasi belirsizlik ve daha önemli olarak verimlilikteki hızlı durağanlaşmanın bulunduğunu ifade etti.
Temel senaryolarının, 2015 yılında yüzde 3.7 olan potansiyel büyüme oranının 2025 yılında yüzde 3.2'ye gerileyeceğini gösterdiğini belirten Morgan Stanley, yapısal reformların başarıyla uygulanması halinde potansiyel büyüme oranının
kademeli olarak 2025 yılında yüzde 4.1 oranına ulaşacağını öngörüyor.