BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5453 % 0,02
EUR/TRY 34,9543 % -0,05
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5453
% 0,02
34,9543
% -0,05
1,0730
% 0,00
44,89
-0,46
2.331,65
% -0,03
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Zayıflayan TL, carry cazibesini yitirebilir

Mayıs ayında zayıflayan Türk Lirası, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla carry cazibesini yitirebilir

Zayıflayan TL, carry cazibesini yitirebilir
SELÇUK OKTAY 13 05 2016, 10:48

Türk Lirası'nda diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre carry getirisinin kısıtlı olması, TL'de carry trade cazibesinin azalmasına neden olabilir. 

Analistlere göre özellikle Mayıs ayında Türk Lirası'na ilişkin belirsizlikler Türk Lirası'nda carry cazibesinin ortadan kalmasına yol açma olasılığı taşıyor. 

Düşük faizli ülkelerden borçlanarak yüksek getirili varlıkların satın alınmasını anlatan carry trade negatif faizlerin etkili olduğu ortamda özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarında etkili olmuştu. 

Fakat getiriler açısından Türk Lirası'nın benzerlerine göre geride kaldığı görülüyor. 

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin yıl başından bu yana carry getirilerine bakıldığında Türk Lirası'nın benzerlerinin gerisinde kaldığı görüldü. 

Yılbaşından bu yana uzun Türk Lirası, kısa dolar pozisyonundaki carry getirisi yüzde 2,1 oldu. Bunun karşısında Brezilya realinde carry getirisi yüzde 18,7 olurken, Rus rublesinde getiri yüzde 17,5 olarak gerçekleşti. 

Mayıs ayının başından bu yana ise Türk Lirası, gelişmiş ülke para birimleri arasında Güney Afrika randından sonra en kötü carry getirisine sahip para birimi oldu. Türk Lirası'nın bu dönemdeki carry götürüsü yüzde 5,3 oldu. Buna karşın aynı dönemde rublenin götürüsü yüzde 0,4, realin götürüsü yüzde 0,9 olarak gerçekleşti.  

Garanti Yatırım bu sabah paylaştığı notta Türk Lirası'nda carry cazibesinin azaldığına dikkat çekti. Notta, "Küresel piyasalardaki en iyimser anlarda dahi TL’nin buna ayak uydurmakta zorlandığı bir gerçek. Yılbaşından bugüne TL’nin carry trade açısından da cazibesi azalmış durumda" değerlendirmeleri yapıldı. 

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy ise yaptığı değerlendirmede Mayıs ayıyla birlikte Türk Lirası'nda görünümün belirsizleşmesiyle Türk Lirası'nda carry cazibesinin ortadan kalkabileceğini belirtti. 

Aksoy, "Bir yatırımcı başka bir ülkede faiz yatırımı yaparken önce para birimini yerel para birimine çeviriyor. Bu nedenle carry trade getirisini ikiye ayırabiliriz. Faiz getirisi ve kur değişikliğinden kaynaklanan getiri (ya da götürü). Aslında Lira, rand ve ruble sene başından bugüne faiz açısından benzer getiriler sunmuş. Lira, rand ve rublenin senebaşından bugüne faiz getirisi sırasıyla yüzde 4.1, yüzde 2.8 ve yüzde 4.

Fakat bu para birimlerinin dolar karşısında ayrışması toplam carry getirisinde liranın en geride kalmasına neden olmuş. Özetle Türk lirasının düşük carry performansı ana olarak liradaki değer kaybından kaynaklandı. Rublenin yüksek performansı ise petrolün değer kazanmasıyla bu para biriminde görülen değer kazancından." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’de kısa vadeli faizlerin halen Rusya’nın altında olsa da Güney Afrika’dan daha yüksek bir getiri sunduğunu belirten Aksoy, sene başından bu yana görüldüğü gibi dövizdeki hareketlerin toplam getirilerde ana belirleyici olabildiğine dikkat çekti.

Aksoy, "Bu nedenle, liranın önerdiği faiz halen görece yüksek olsa da para biriminde görünümün Mayıs ayıyla beraber daha belirsiz hale gelmesi carry trade açısından cazibesinin bir miktar düşmesine neden olabilir. Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam etmesinin beklendiği ve politikanın piyasalarda yoğun gündem haline geldiği bir ortam liranın seyri açısından para biriminin carry trade cazibesini azaltabilir" analizini yaptı. 

Yukarı

Business HT×