BIST 100 9.794,47 % 0,74
USD/TRY 32,4972 % -0,22
EUR/TRY 34,9409 % 0,25
Piyasalar
9.795,99
% 0,76
32,4972
% -0,22
34,9409
% 0,25
1,0727
% 0,26
44,84
-0,51
2.326,04
% 0,43
88,09
% 0,08
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bankalar beklentileri aştı, reel sektör gerisinde kaldı

Yılın ilk çeyreğine ilişkin sonuçlar açıklanırken, bankaların piyasa beklentilerinin üstünde performans sergilediği, reel sektörün ise beklentilerin gerisinde kaldığı görüldü

Bankalar beklentileri aştı, reel sektör gerisinde kaldı
BUSINESSHT 12 05 2016, 10:24

Yılın ilk çeyreğinde bankalar beklentileri karşılama konusunda reel sektörden daha iyi bir performans gösterdi. 

Burgan Yatırım'ın araştırmasına göre bankalar beklentilerden daha iyi finansal sonuçlar açıklarken, reel sektör şirketlerinin sonuçları beklentilerin gerisinde kaldı.

Araştırma kapsamındaki şirketler 2016 yılının ilk çeyreğinde önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla toplamda yüzde 15 net kar büyümesi sağladı.

Büyümeye yüzde 22 ile bankacılık sektörü önemli bir katkı sağladı. 

Aynı dönemde reel sektör şirketlerinin karları ise yüzde 5 daralarak beklentilerin yüzde 17 gerisinde kaldı. 

Kurumun değerlendirmelerine göre bu görece zayıf performansa belirleyici olan iki şirket Tüpraş ve THY oldu. 

Reel sektör şirketlerinin yılın ilk çeyreğinde toplam cirolarını yüzde 9 gibi makul bir oranda artırdığı görülürken esas faaliyet karlılığında bir ölçüde geride kaldıkları görüldü.

Söz konusu dönemde FAVÖK yüzde 3 gerileyerek beklentilerden biraz kötü geldi. 

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE GÜÇLÜ PERFORMANS

Burgan Yatırım, bankacılık sektöründe faiz marjının bir önceki çeyreğe kıyasla biraz daraldığını, faaliyet giderlerindeki düşüşün ve daha önce ayrılan bazı karşılıkların gelir yazılmasının güçlü performansa destek verdiğini belirtti. 

Kurumun notuna göre Garanti ve Vakıfbank beklentilerin üzerinde kar performansı ile dikkat çekerken, Yapı Kredi, Garanti, Akbank ve TSKB hem bir önceki çeyreğe kıyasla hem de geçen yılın aynı dönemine göre karını önemli ölçüde artıran bankalar oldu.

İLK ÇEYREKTE DİKKAT ÇEKEN ŞİRKETLER

Burgan Yatırım'ın araştırması kapsamındaki şirketler arasında Tüpraş ve THY finansal sonuçları en zayıf iki şirket oldu. Elektrik şirketleri esas faaliyet karlılıklarında kayda değer bir toparlanma kaydederken, net kar olarak beklentileri karşılayamadı. 

Coca Cola İçecek, Türk Telekom, Pegasus, Erdemir ve Migros çeyreğin diğer zayıf sonuçlar açıklayan şirketleri olarak görüldü.  

Bu dönemin en parlak sonuçları ise Tekfen, Ülker ve Enka'dan geldi. Bu üç şirket hem esas faaliyet hem de net kar performasları ile analistleri pozitif yönde şaşırttı.

Sektörel olarak bakıldığında çimento sektörü ve tarımla ilişkili sektörlerin genel olarak başarılı bir kar artışı sağladıkları görüldü. 

Otomotiv sektöründe ise yüksek baz etkisine rağmen sonuçlar tahminlerin üzerinde gerçekleşti. 

Güçlü finansal sonuçlara sahip diğer şirketler arasında Türk Traktör, Petkim, Otokar, Pınar Et, Selçuk Ecza, Kordsa ve Hektaş yer aldı. 

Yukarı

Business HT×