BIST 100 9.070,49 % -0,10
USD/TRY 32,3774 % 0,10
EUR/TRY 34,9771 % -0,12
Piyasalar
9.070,49
% -0,10
32,3774
% 0,10
34,9771
% -0,12
1,0778
% -0,09
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Bu yıl sigorta prim üretimi yüzde 20 artar'

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger, 2016 sonunda sigorta prim üretiminin yüzde 20 civarında artacağını belirti

'Bu yıl sigorta prim üretimi yüzde 20 artar'
11 05 2016, 13:43

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Ramazan Ülger, yılsonunda sektörde prim üretiminin trafik sigortası ve TARSİM kaynaklı olarak yüzde 20 artmasını, bu yıl yasada yapılan değişikliklerin ardından geçen yıl şirketlerin bilançolarını eritme boyutuna gelen trafik sigortası zararlarının da azalmasını beklediğini söyledi.

Sigorta ve bireysel emeklilik sektöründe 2015 yılı değerlendirmesi ve 2016 yılı beklentilerinin paylaşıldığı toplantıda konuşan Ülger, sektörün geçen yılın tamamında yüzde 18.6, bu yılın ilk çeyreğinde ise yine trafik sigortası ve TARSİM öncülüğünde yüzde 36 büyüdüğünü belirtti.

Trafik sigortalarında fiyatların özellikle geçen yılın ikinci yarısında arttığını söyleyen Ülger, "İlk üç ayda (prim üretimindeki) artış bir önceki yıla göre yüksek ama kalan çeyreklerde fiyatlar yine aşağı inmeye başlayacağı için oran da aşağı inecek. Bu yıl toparlanma yılı olacak. Sektör genelinde yılsonunda yüzde 20 civarında büyüme olur, trafik branşı çıkarılınca ise büyüme yüzde 10'larda kalır" dedi.

Trafik sigortasının hep zarar eden bir branş olduğunu, geçen yıl 2.1 milyar TL, son 10 yılda ise 7 milyar TL zarar edildiğini söyleyen Ülger, "Ama hep yönetilebilir bir zarar oldu. Toplam bilanço büyüklüğü içinde yüzde 20-30 gibi zarar çıktı ve diğer branşlarla da finanse ediliyordu. Ancak geçen yıl o kadar büyüdü ki artık yönetilemez oldu, şirketlerin sermayesini yok etti ve bu doğal olarak primlere yansıdı. Zararın temeli yasa maddelerindeki sorunların poliçelere yansıması ve şirketlerin hasar ve tazminat olarak bunu ödemesinden kaynaklandı" dedi.

Düzenlemenin etkisinin önümüzdeki bir yıl içinde çok net görüleceğini söyleyen Ülger, "2016 yılı pazarın istikrara kavuştuğu bir yıl olacak. Bu büyük zararların etkisi bir yılda düzelmeyecek yaklaşık 3 yılda toparlanacak ki Hazine bu zararların bilançoya yansımasını 5 yıla yaydı" dedi.

Trafik sigortasında geçen yıl görülen yüksek zararın başlıca nedenleri arasında yaralı veya ölümlü kazalarda tazminat hesaplama standartlarının kanuni bir dayanağı olmaması ve mahkemeye taşınan dosyalarda geçmiş yıllara dönük kararlar alınması geliyordu. Bu çerçevede şirketler artan maliyeti karşılamak için prim bedellerini artırdı.

TSB tarafından verilen bilgiye göre yasada Nisan ayında yapılan değişiklikle tüm taraflarca (mahkemeler, sigorta şirketleri) aynı yöntem kullanılarak tazminatlar hesaplanacak, kusurlu sürücüler ile sigorta tekniğine uymayan taleplerin teminat dışı kalması sağlanacak. Ayrıca zarar görenin daha hızlı ve eksiksiz tazminat alabilmesi ve yargı üzerinde oluşan yükün hafifletilebilmesini teminen zarar görenin öncelikle sigorta şirketine başvurması, anlaşmazlık durumunda konunun yargıya taşınması ve böylece aracıların maliyetleri yükseltmesini önleyici tedbir alınması sağlanacak.

Trafik sigortasında bu yılın faaliyetleri için zarar çıkmayacağını, 2015 ve daha önceki yılların zararının yansıyacağını söyleyen Ülger, "Geçen ve daha önceki yılların zararı bu yıl ve önümüzdeki yıllara yansımaya devam edecek ama 2016 yılı kendi içinde daha iyi olacak, bilanço zararı daha az olacak, geçen yılki kadar kabus olmayacak. En büyük sorunu geçen yıl yaşadık ama geçen yıl yasada yapılan değişiklikle geçmişten eksik kalanlar da beş yıla yayılarak yazılacak. Böylece geçmişin etkisi her yılı etkileyecek ancak daha az oranlarda" dedi.

Nisan ayında trafik sigortalarına yönelik yapılan düzenlemenin yansımalarının görülmesiyle her şirketin yeniden fiyat belirleyeceğini belirten Ülger, "Ama poliçe her gün yapılan bir şey değil. Haliyle bir yıl sonra yenilenirken yeni yapılan hesaplamaya göre fiyatlanacak ve doğal olarak da fiyat bugün gelinen noktanın altında olacak" dedi.

Yukarı

Business HT×