BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3476 % 0,17
EUR/TRY 35,1090 % 0,11
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3476
% 0,17
35,1090
% 0,11
1,0798
% -0,28
47,65
-0,28
2.219,44
% 1,12
87,38
% 1,50
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Sabancı hangi alanlardan çekilip, hangilerinin ağırlığını artıracak?

Sabancı Holding CEO’su Kurtul, elektrikli araç pili gibi yüksek teknolojide ortaklığa açık olduklarını ve sanayi şirketlerinin payının grupta bir parça daha artırılacağını söyledi

Sabancı hangi alanlardan çekilip, hangilerin ağırlığını artıracak?
YAVUZ BARLAS - HABERTÜRK 11 05 2016, 06:27

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, orta ve uzun vadede Türkiye’de sanayi sektörünün daha iyi performans göstermesini beklediklerini belirterek organik ve inorganik büyüme fırsatlarını değerlendireceklerini söyledi.

Kurtul, çimento ve otomotiv yan sanayiinde satın alma fırsatlarına baktıklarını, Temsa için önemli bir pazar fırsatı gördükleri elektrikli otobüs yatırımlarını desteklemek adına pil yatırımı için ortak arayışları olduğunu açıklayarak “İleri teknoloji yatırımlarında ortaklıklara açığız. Bu konuda kamu tarafında da desteklere ihtiyaç olabilir. Örneğin belediye araçlarının sadece yüzde 10’u yerli eletrikliye ayrılabilir” dedi.

Kurtul, mevcut portföyde hep yabancı şirketlerle ortak olduklarını da ifade ederek, “Ortaklık kültürü konusunda yüksek deneyime sahip en eski şirketlerden biriyiz. Türk ortaklıklara da sıcak bakıyoruz” ifadesini kullandı.

FC Barcelona ile 4 sezonu kapsayan bir sponsorluk anlaşması yapan Sabancı Holding, ilk çeyrek bilanço performansını ve 2016 hedeflerini gazetecilerle İspanya’nın Barcelona şehrinde paylaştı.

BANKA PAYI 3-4 PUAN AZALIR

Zafer Kurtul, Sabancı Holding’in portföyünde Akbank’ın payının yüzde 44, sigortanın payının yüzde 4, enerjinin payının yüzde 14, perakendenin payının yüzde 11, sanayinin payının yüzde 17 ve çimentonun payının yüzde 7 olduğu bilgisini paylaşarak önümüzdeki dönemde portföyde ağırlıkların bir miktar değişeceğini aktardı.

Kurtul, bu portföy dağılımını “Olabilecek en optimum dağılım” olarak nitelendirerek, “Bundan sonra aynı resim olmayabilir. Orta ve uzun vadede baktığımızda Türkiye’de sanayi daha iyi performans gösteren bir sektör olacak. Portföyü bir balans etmemiz lazım. Bu balansı yaparken de bankanın ağırlığı bir miktar değişecek. Öncelik, daha ileri teknoloji, yeni ürün ve inovasyonun olduğu sanayi sektörü olacak. Enerjinin payı azalabilir ya da sabit kalabilir. Banka 3-4 puan azalabilir. Bu da sanayiye eklenebilir diye düşünüyoruz” diye konuştu.

'SATIN ALMADA ALTERNATİFİMİZ BİRDEN ÇOK'

Organik büyüme yatırımlarının yüzde 55’inin enerjiye, kalan yüzde 45’in ise sanayi ağırlıklı diğer şirketlere akacağını anlatan Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, inorganik yatırım fırsatlarını da kaçırmayacaklarını vurguladı.

Öncelikli satın alma fırsatı olarak çimentoyu gösteren Kurtul, şöyle konuştu:

“Burada özellikle dış pazarlara bakıyoruz. Uzun yıllardır bu hedefimizdi. Avrupa da olabilir, Amerika da. İkinci olarak sanayiye bakıyoruz. Mevcut şirketlerimize sinerji yaratacak, ihracat potansiyelinin olduğu otomotiv yan sanayiinde olabilir. Kordsa ve Brisa ile sinerji yapabileceğimiz bir yan sanayii yatırım fırsatı olabilir. Bir diğeri Temsa’nın elektrikli otobüs yatırımına destek olabilecek pil sektörüne bakıyoruz. Kompozit ürün bizim için büyüme ve ihracat fırsatı.”

‘PİYASALAR DALGALI GEÇECEK’

Zafer Kurtul, başta ABD ve Avrupa’dan gelmek üzere veri bağımlısı haline gelen piyasalarda önümüzdeki dönemin volatil geçeceğini söyledi. Kurtul, son siyasi gelişmelerden ise büyüme hedefleri açısından bir etki beklemediklerini belirtti.

Yukarı

Business HT×