BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4667 % -0,22
EUR/TRY 34,7304 % -0,69
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4668
% -0,22
34,7279
% -0,70
1,0689
% -0,38
44,70
-0,19
2.336,68
% 0,18
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

BDDK'nın çalışma yaptığı enerji kredileri ne kadar riskli?

BDDK'nın "Üzerinde çalışma yapıyoruz" açıklaması yaptığı enerji kredileri bankacılık sektörü için ne kadar riskli?

BDDK'nın çalışma yaptığı enerji kredileri ne kadar riskli?
BUSINESSHT 10 05 2016, 11:55

Enerji şirketlerinden artan kredi yüklerinin kolaylaştırılması konusunda çağrılar artarken, bugün önemli bir açıklama geldi.

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BBDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, “Enerji şirketlerinden borçlarına yönelik bir talep var, çalışma yapıyoruz” dedi.

Bu yıl tamamlanması beklenen çalışma elektrik dağıtım şirketleri gibi çeşitli alt sektörleri kapsıyor.

Türkiye enerji sektörünün kullandığı kredilerin büyüklüğü 10 milyar dolar civarında seyrediyor. 2016 Ocak ayı itibariyle sektörün kullandığı krediler 9,93 milyar dolar olarak gerçekleşti. 

2016'nın başı itibariyle enerji sektörünün hizmet ve ulaştırma-depolama sektörü sonrasında en büyük kredi portföyüne sahip olduğu görülüyor. 

Enerji sektörünün temsilcilerinin ifadeleri de sektörün yatırımları içinde kredilerin büyüklüğüne işaret ediyor.   

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Mehmet Göçmen 5 Nisan'da yapılan bir toplantıda, 2005'ten bu yana yaklaşık 75 milyarlık enerji yatırımı için 60 milyar dolarlık kredi kullanıldığını ifade etmişti. 

Dolayısıyla bankacılık sektörü açısından enerji sektörü önemli bir alan olarak öne çıkıyor.

TAKİPTEKİ KREDİLER ORANI YÜKSEK SEYREDİYOR

Düşen petrol fiyatları nedeniyle gelirlerinde büyük kayıplar yaşayan enerji şirketlerinden bir süredir hem borçların ödenmesinde yaşanabilecek sıkıntılara hem de finansman sorunları nedeniyle zora giren yatırımlara yönelik uyarılar geliyordu.

Geçtiğimiz yıldan bu yana petrol düşerken, doların yükseliyor olması da özellikle makina alımlarında dövizle yatırım yapmak zorunda kalan şirketlerin başını daha da ağrıtıyor.

Bu durum enerji sektöründeki şirketlerin takipteki krediler oranının da yüksek seyretmesine neden oluyor.

Bloomberg veri setinde yer alan verilere göre elektrik, gaz ve su kaynakları ile ilgili faaliyette bulunan şirketlerin takipteki kredilerinin toplam kredilerine oranı 2016 yılının Ocak ayında yüzde 52,4 olarak gerçekleşti. Son 8 aydır dalgalı seyreden sektörün takipteki kredileri oranı bu dönemde yüzde 63,4'lere kadar çıktı.

Bu takipteki kredi oranlarıyla enerji sektörü finansal aracılık ve eğitim sektörlerinin ardından en yüksek sorunlu kredilere sahip sektör olarak öne çıkıyor. 

Ocak 2016 itibariyle finansal aracılık sektöründeki takipteki krediler yüzde 152,8 olurken, eğitim alanındaki sorunlu kredilerin oranı yüzde 177 olarak gerçekleşti.

 

Bankacılık sektörünü takip eden analistlerin değerlendirmelerine göre enerji sektörü kredilerinin aktif kalitesi henüz alarm verici düzeyde değil.

TEB Yatırım bankacılık analisti Fatih Topaç, BDDK'nın söz konusu çalışmasının bankaları ve enerji şirketlerini rahatlatacak şekilde olacağını, bununla birlikte bankalardan aldıkları bildirimlere göre enerji sektörünün kredilerinde ciddi bir aktif kalitesi riski olmadığını ifade etti. 

Deniz Yatırım analisti Sadrettin Bağcı ise turizm kredilerine göre verilerdeki sınıflandırma açısından yorum yapmanın zor olduğu enerji kredilerinde olası yeniden yapılandırmanın bankalar için pozitif olduğunu belirtti. 

Bağcı, "BDDK'nın tanımlamasına göre enerjinin toplam krediler içerisindeki payı yüzde 5,9 düzeyinde (Nakdi olmayanlarla birlikte yüzde 6). Bunun içerisinde problem yaşama olasılığı görece düşük olan hidro elektrik santralleri de var. Bunun ayrımını bilmiyoruz. İki şeyden daha emin olarak konuşabiliriz. Birincisi sektör (gerek bankalar gerekse de enerji şirketleri) durumun gidişatından belli ki rahatsız, ki bu düzeyde birisinden açıklama geliyor.

İkinci emin olduğumuz ise, sorun kronikleşmeden çözüm üretilmeye çalışılması olumlu bir gelişme. Dağıtım fiyatlarının da gözden geçirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Zira dağıtım şirketlerinin kredilerin yeniden yapılandırılması durumunda dahi pozitif bir nakit akimi yaratamama ihtimalleri var" değerlendirmelerini yaptı. 

Banka genel müdürleri de Enerji Bakanı Berat Albayrak'la konuyla ilgili bir toplantı gerçekleştirmiş ve enerji kredilerinde yeniden yapılandırma için kolaylık istemişti.

Enerji şirketlerine yönelik yapılacak bu çalışma bir ilk değil. BDDK kısa süre önce Rusya'yla yaşanan gerginlik ve artan terör korkusu nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan turizm şirketlerine yönelik önlemler açıklamıştı. Kurum, turizm şirketlerinin elini rahatlatma ve ödeme kolaylığı sağlamak için yeni düzenlemeler getirmişti. 

Yukarı

Business HT×