BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5994 % 0,22
EUR/TRY 34,7818 % 0,28
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5994
% 0,22
34,7818
% 0,28
1,0648
% 0,04
45,49
0,00
2.391,42
% 0,52
88,25
% 1,31
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yiğit Bulut: Ekonomi sistemler üzerine kurulur şahıslar üzerine değil

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, yeni ekonomi yönetiminde bazı isimlerin olmayabileceği üzerine spekülasyonlara ilişkin olarak, "Ekonomi, sistemler üzerine kurulur. Şahıslar üzerine değil" dedi

Yiğit Bulut: Ekonomi sistemler üzerine kurulur şahıslar üzerine değil
REUTERS 09 05 2016, 10:11

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut Erdoğan'ın başbakanlık döneminde de olduğu gibi bugünkü görüşünün de zamanında seçim yönünde olduğunu söyledi.

Bulut TRT Haber TV'de canlı yayınında yaptığı açıklamada erken seçime yönelik soruları yanıtlayan Bulut, "Cumhurbaşkanı başbakanlık döneminden beri her zaman ne söyledi? Ben seçimlerin zamanında yapılması taraftarıyım dedi. Bunu defalarca söyledi, bugünkü görüşü de Türkiye'nin her zaman zamanında seçime gitmesi yönünde" dedi.

Bulut ekonomi kurmaylarında olası bir değişime yönelik soruya ise "Ülkeler ekonomiler sistemsel dinamikler üzerine kurulur, şahıslar üzerine kurulmaz. Daha önce de 'Bu şahıs giderse ekonomi batar' hep tartışıldı ne oldu? Batmadı daha da iyiye gitti" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu geçen hafta partisi AKP'nin olağanüstü kongresinin 22 Mayıs'ta yapılacağını, kendisininse aday olmayacağını açıklamıştı.

PİYASALAR GEREKLİ ÇIKARIMI YAPAMADI

Bulut konuşmasında AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevini 22 Mayıs'ta bırakacak olması nedeniyle piyasaların gelişmelerden gerekli pozitif çıkarımları hâlâ yapamadığını söyledi.

Süreci "bayrak değişimi" sözleriyle nitelendiren Bulut bu değişimin geçmişte alışmadığımız sessizlikte ve sakinlikte yaşandığını söyledi.

Bulut, "Şu anda sakin bir kur var ama ben hala piyasanın olayı doğru okuyamadığını düşünüyorum. Hala piyasaların gerekli pozitif çıkarımları hâlâ piyasa yapabilmiş değil. Dışarısı kötü ama Türkiye ile ilgili çok farklı gelişmelerin önü açıldı. Geçtiğimiz hafta yaşanan olaylar piyasa negatif anlamda bazılarını fiyatladı ama Türkiye'de sistemsel sorun var"

"Bu sistemsel sorun... Seçilmiş bir cumhurbaşkanlığı makamı olduktan sonra çift başlılığı sistem kaldırmıyor. Sistemsel sorunun düzeltilmesi adına Türkiye'nin yapacağı yeni anayasa adına ve bu sistemsel sorunun ileriye yönelik çözülmüş şekilde Türkiye ekonomisini daha ileriye taşıyacağını düşünürsek piyasa hala olabilecek pozitif gelişmeleri okuyabilmiş değil."

Bulut, "2.80-2.88 bandında yatay konsolidasyon bekliyorsunuz hala buna inanıyor musunuz soruları geliyor. Evet hala inanıyorum. 2.80-2.88 bandı üzerindeki bir kura inanmıyorum. O banda bugün bile gelinmesi gerektiğini düşünüyorum. Piyasa olanları doğru okumuyor" dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİ

Bulut vize serbestliği sürecine ilişkin Erdoğan'ın açıklamalarının nasıl okunması gerekliğine ilişkin bir soruya ise "Avrupa sürekli yeni bir şeyler ekliyor. Bu klasik Merkel taktiği. Mültecileri Türkiye'ye verelim içeride kendi pozisyonumuzu kurtaralım. Sonra Türkiye'ye yine bir kazık atarız gibi... Bu şekilde devam ederse... Cumhurbaşkanı bir ay önceki konuşmasında şöyle demişti: Uçaklar otobüsler hepsi emrimizde Mülteciler Avrupa'ya geri gider" dedi ve ekledi:

"Eğer AB Türkiye ile bu şekilde devam edebileceğini sanıyorsa yani biz hiç bir şey vermeyelim her istediğimizi alalım... Bu şekilde bu iş gitmez. Şu andaki Gümrük Birliği anlaşması orta ve küçük ölçekli işletmeler Gümrük Birliği anlaşmasından zarar görüyorlar"

Erdoğan geçen hafta Avrupa Birliği'nin "Terörizm Yasası"nda değişiklik yapılmasını talep etmesini eleştirerek, Türkiye'nin bu durumda "kendi yoluna gideceğini" söylemişti.

"Siz Avrupa Parlamentosu'nun yanında teröristlere çadır kurma izni veren zihniyetinizi niye değiştirmiyorsunuz?" diyen Erdoğan, "Şu anda AB vize için 'Terörle Mücadele Yasası'nı değiştireceksiniz' diyor. Vizeyi kaldıracağım şartı şu diyor. Kusura bakma biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git. Kiminle anlaşıyorsan onlarla da anlaş" demişti.

Yukarı

Business HT×