BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5603 % -0,02
EUR/TRY 35,0065 % 0,44
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5603
% -0,02
35,0065
% 0,44
1,0721
% 0,20
45,35
0,00
2.319,94
% 0,16
88,11
% 0,10
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalar haftaya nasıl başladı?

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda yaşanan gelişmeler ve haberler

Piyasalar haftaya nasıl başladı?
BUSINESSHT 09 05 2016, 06:53

Küresel piyasalar haftaya petroldeki yükselişle hareketli başlarken, yurt içinde gözler geçen hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun iktidar partisini kongreye götürme kararıyla başlayan siyasi belirsizliğe ilişkin gelişmelerde.

Bir yandan da Fed'in faiz artırımına ilişkin sinyaller piyasalara yön vermeye devam ediyor. Cuma günü gelen tarımdışı istihdam verisi beklentilerin altında kalsa da piyasalarda yarattığı rahatlama çok kısa sürdü.

New York Fed Başkanı William Dudley, Cuma günü açıklanan istihdam verisinin belki de insanların beklediğinden bir parça daha zayıf olduğunu, ancak bu verinin ekonomik görünümü nasıl etkileyeceğine fazla ağırlık vermeyeceğini söyleyerek Fed faiz artırımı beklentilerini artırdı.

Dolar/TL haftaya 2,9275 seviyelerinden başladıktan sonra özellikle günün ikinci bölümünde yükseliş göstererek 2,94'ün üstünü gördü. 

BIST 100 endeksi ise günü yüzde 0,9 artışla 79 bin 62 puandan tamamladı. 

Davutoğlu'nun başbakanlık görevini bırakacağını açıklamasının hemen ardından Erdoğan'ın Avrupa Birliği'nin "Terörizm Yasası"nda değişiklik yapılmasını talep etmesini eleştirerek, Türkiye'nin bu durumda "kendi yoluna gideceğini" söylemesi de piyasalarda yakından takip ediliyor.

Son dönemde Suriyeli mülteciler konularının da desteğiyle güçlenen Türkiye AB ilişkilerinin önümüzdeki süreçte nasıl devam edeceği yakından izlenecek.

PETROL

Ham petrol fiyatları, Kanada'daki yangının petrol üretimini günlük 1 milyon varil düşürmesi ve Suudi Arabistan'ın Petrol Bakanı Ali al-Naimi'yi ikinci veliaht prense yakın bir isimle değiştirmesinin ardından yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 2,9 ve Londra'da yüzde 2,5 arttı.

IHS Energy'nin tahminlerine göre, yangın Kanada'nın petrol üretiminin yüzde 40 düşmesine neden oldu. Suudi Arabistan'da ise Al-Naimi'nin yerine Saudi Arabian Oil Co.'nun Başkanı ve aynı zamanda ülkenin petrol fiyatları üzerindeki piyasa payı konusunda önceliğine destek veren ve üretimin dondurulmasına İran'ın da katılmasında ısrarcı olan Prens Mohammed bin Salman'ın yakını Khalid Al-Falih getirildi.

ALTIN

Altın fiyatları, doların güçlenmesi ve yatırımcıların dikkatlerini Dudley'nin bu yıl iki kez faiz artırımını beklemenin makul olduğunu söylemesine çevirmesinin ardından, son altı günde beşinci kez değer kaybetti.

Metal Cuma günü, ABD'de tarım dışı istihdamın Nisan ayında beklenenden yavaş artması ve işsizlik oranının değişmemesi ile birlikte yatırımcıların Fed'in gelecek ay faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerinin azalması sonucu yüzde 0,9 değer kazanmıştı.

ASYA PİYASALARI

Asya hisse senetlerinin çoğunluğu, ABD'de istihdamın son yedi ayın en yavaş artışını göstermesinin Fed'in faz artırımını kademeli yapacağı beklentisini güçlendirmesinin ardından, Japonya hisse senetlerinin zayıf yen ile birlikte yükselmesinin ardından değer kazandı.

Yukarı

Business HT×