BIST 100 9.909,07 % 1,98
USD/TRY 32,4637 % -0,23
EUR/TRY 34,6881 % -0,81
Piyasalar
9.910,02
% 1,99
32,4637
% -0,23
34,6881
% -0,81
1,0675
% -0,51
44,70
-0,19
2.332,77
% 0,01
88,96
% -0,06
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Cemil Ertem: Ekonomi yönetiminde niteliksel değil ama niceliksel değişiklikler olabilir

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevden ayrılmasının ardından ekonomi yönetiminde niteliksel değil niceliksel değişiklikler olacağını söyledi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem: Ekonomi yönetiminde niteliksel değil ama niceliksel değişiklikler olabilir
BUSINESSHT 06 05 2016, 17:22

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevi bırakmasının ardından ekonomi yönetiminde bir değişiklik öngörmediğini söyleyerek “Niteliksel değil ama niceliksel değişiklikler olabilir” dedi.

BloombergHT  canlı yayınına katılan Ertem şunları söyledi:

“Ekonomi yönetiminde büyük bir değişiklik beklemiyorum. Tabii ki bu AK Parti’nin ve siyasetin kararıdır. Teknik olarak baktığımızda şu anda ekonomi yönetiminde yol haritası bellidir. Strateji bellidir. Burada, isimler üzerinden değil, strateji üzerinden konuşmak ve tartışmak gerekiyor. Türkiye 1,5-2 yıldır özellikle ihracat kısmında niteliksel bir sıçrama yapma konusunda sıkıntılar çekiyor. Bunu aşmamız gerektiği çok açık. Şu anda varolan hükümetin, çok önemli reform programları ve stratejileri var. Bunların bir kısmı 10’ncu beş yıllık kalkınma planından kaynaklanıyor. Bir kısmı da seçim öncesi verilen vaatler ve AK Parti hükümetinin geleneksel reform programları çerçevesinde oluştu. Bunun devam edeceğini düşünüyorum. Özellikle maliye politikaları çerevesinde maliye politikalarında bir değişiklik olmayacağını düşünüyorum. Naci Bey’in burada çok önemli ve başarılı planlamaları var. Bunların önümüzdeki dönemde devreye gireceğini düşünüyorum.Ekonomi yönetiminde niteliksel değil ama niceliksel değişiklikler olabilir. İsimler gidip gelebilir ama temel stratejinin değişeceğini düşünmüyorum. Burada isimler üzerinden bir tartışma yapmanın çok doğru olduğunu düşünmüyorum."

“2019’A KADAR SEÇİM YOK”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 22 Mayıs’ta gerçekleşecek AK Parti Kongresi’nde aday olmayacağını açıklamasıyla ilgili olarak Ertem, fevkalade bir durum olmadıkça erken seçimin söz konusu olmayacağını söyledi. “2019'a kadar parlamenter seçim olmayacaktır” diyen Ertem, “Cumhurbaşkanı'nın temel ilkelerinden biri seçimlerin zamanında olması” ifadesini kullandı.

“MERKEZ BANKASI YAPISINDA KISA VADEDE DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK”

Ertem, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı’nda yapılan değişimin ardından Merkez Bankası’nın piyasayı rahatsız etmeden kararlı ve güvenilir bir şekilde yoluna devam ettiğini düşündüğünü söyledi.

Merkez Bankası yapısında da kısa vadede değişiklik olmayacağını ifade eden Ertem, “Para Politikası Kurulu'nda bir takım değişiklikler olabilir. Bu, Merkez Bankası’nın takdiri” diye konuştu. Ertem, Merkez Bankası’nda üst bantta indirimin sürmesini beklediği görüşünü yineleyen Ertem, 2,92 seviyesindeki Dolar/TL kurunun rahatsız edici bir seviye olmadığını söyledi. Ertem, ayrıca ABD’deki tarım dışı istihdam verisiyle birlikte Dolar/TL’nin toparlanacağını düşündüğü belirtti.

“FED, BAŞKANLIK SEÇİMLERİNE KADAR SERT HAMLE YAPMAYACAK” 

Küresel piyasalarla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Ertem, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed), Kasım’daki ABD Başkanlık seçimlerine kadar sert hamle yapmasını beklemediğini söyleyerek “Fed’in faiz artırması Cumhuriyetçilerin çok işine yarayacaktır” dedi.

Çin konusunda karamsar olmadığını söyleyen Ertem, Çin’in çok yoğun sermaye ihraç ettiğini ve sermaye ihraç eden bir büyüme patikasına geçtiğini ifade etti.

Yukarı

Business HT×