BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5227 % 0,16
EUR/TRY 34,7484 % 0,26
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5320
% 0,19
34,7511
% 0,27
1,0649
% -0,22
45,49
0,00
2.383,89
% 0,97
87,42
% 0,15
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yabancı bankalar Türk varlıkları için bir anda karamsarlaştı

Yükselen siyasi tansiyon ve ülkenin geleceğine ilişkin belirsizlikler yabancı kurumların Türk tahvilleri konusundaki görüşlerinde bozulmaya neden oldu

Yabancı bankalar Türk tahvilleri için artık daha karamsar
BUSINESSHT 06 05 2016, 11:42

Yükselen siyasi tansiyon ve ülkenin geleceğine ilişkin belirsizlikler yabancı kurumların Türk tahvilleri konusundaki görüşlerinde bozulmaya neden oldu.

Önce Morgan Stanley, daha sonra JP Morgan ve BoFA Türk tahvilleri için karamsar duruşa geçtiklerini açıkladı. Societe Generale, UnCredit ve Commerzbank gibi diğer bankalar da siyaisi geirlimin özellikle TL'yi olumsuz etkileceyeceğine dikkat çekti.

NOT İNDİRİMİ RİSKİ

JP Morgan, siyasi gelişmeler nedeniyle Türk devlet tahvilleri için tavsiyesini 'ağırlığını azalt'a indirdi ve kararına neden olarak önemli miktarda zorla satışa neden olabilecek bir not indirimi riskini işaret etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün yaptığı basın toplantısında AK Parti genel başkanlığı ve başbakanlığı bırakacağını söylemesiyle ülke yeni bir siyasi krizle karşı karşıya kaldı. Piyasaların gözü şimdi yeni başbakanın kim olacağı ve ülkenin tekrar seçime gidip gitmeyeceği gibi sorularda. 

Bank of America Merrill Lynch (BofAML) de dün yayınladığı raporda, TCMB'nin güvercin duruşu, jeopolitik riskler ve anayasa değişikliği ile ilgili politik baskı nedeniyle Türkiye'de risklerin arttığını savundu.

BofAML raporunda artan risklerin Türkiye'nin Moody's tarafından verilen yatırım yapılabilir düzeydeki notunu kaybetmesine neden olabileceği belirtilirken, Moody's kararından bağımsız olarak piyasanın Türkiye için daha yüksek risk primi talep edeceği belirtildi.

"Türkiye'de faiz oranında yeni bir sert dönüş riski hala yüksek" ifadeleri kullanılan raporda, yatırımcılara Türkiye'nin 2043 vadeli devlet tahvillerinden Rusyanın 2043 vadeli tahvillerine geçilmesi tavsiye edildi.

Bloomberg'e konuşan Moody's, yeniden oluşabilecek herhangi bir siyasi belirsizliğin Türkiye'nin kredi notu açısından olumsuz olduğunu söylemişti.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu belirsizliğin reform sürecinin ertelenmesine sebep olabileceğine de dikkat çekmişti. 

3 TEMEL RİSK

Morgan Stanley de bugün yayınladığı raporda siyasi risklerin döndüğünü belirterek, "Türkiye devlet tahvillerinde ayı görüşe geçiyoruz ve tahvil yatırımcılarına 2023 vadeli tahvilleri satmalarını, 2 yıllık USD/TL swaplarını ödemelerini tavsiye ediyoruz" tavsiyesinde bulundu.

Morgan Türkiye'de artan erken seçim ve/veya referandum riski, batı ile ilişkilerde kötüleşme riski ve yeni genel başkanını seçiminin ardından yapılacak bakanlar kurulu değişikliğinde mevcut ekonomi yönetiminin değişmesi riski olarak üç temel risk bulunduğunu söyledi.

10 yıllık gösterge tahvilde dün ilk işlemlerde gösterge bileşik faiz yüzde 10'a kadar yükseldikten sonra en düşük yüzde 9,66'yı test etmişti.

HSBC Portföy Yönetimi Startejisti İbrahim Aksoy da bugün yayınlanan notunda, "Enflasyonda en iyinin Nisan’la geride kalması ve siyasetin daha yoğun bir gündem olacak olması tahvil piyasası konusunda temkinli duruşumuzu korumamıza neden oluyor" dedi.  

TL'DE TEMKİNLİ POZİSYON

UniCredit analisti Krian Kowshik ve Societe Generale analisti Roxana Hulea ise Türk lirası için belirsiz görünümünün olumsuz olduğuna dikkat çekti.

Hulea, uzun TL/rand pozisyonlarının kapatılmasını tavsiye ederken, Kowshik son gelişemlerin ruble ve rand gibi diğer para birimleri karşısında TL'nin olumsuz ayrışmasına sebep olabileceğini belirtti.

HALA POZİTİF 

Ancak herkes o kadar da karamsar değil. 

HSBC küresel araştırma biriminde kıdemli döviz stratejisti Dominic Bunning, HSBC'nin TL'de diğer para birimlerine görece olumlu görüşünü koruduğunu ve rand ve rubleye karşılık TL alınmasını tercih ettiğini söyledi.

Raporda, Türkiye'de makro değişkenlerin Güney Afrika ve Rusya'ya göre daha hızlı iyileştiği belirtilirken, son politik gelişmelerin ardından TL için risklerin arttığı ve gelişmelerin kısa vadede volatilitenin artmasını sağlayabileceği ifade edildi. 

 

Yukarı

Business HT×