BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4814 % -0,26
EUR/TRY 34,9461 % 0,27
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4816
% -0,26
34,9333
% 0,23
1,0732
% 0,31
44,89
-0,46
2.332,94
% 0,72
89,11
% 1,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

IMF'den Türkiye'ye enflasyonu frenlemek için çözüm önerisi

IMF'ye göre Türkiye'nin enflasyonu frenlemek için para politikasını sıkılaştırması gerekli olacak

IMF'den Türkiye'ye enflasyonu frenlemek için çözüm önerisi
06 05 2016, 11:04

Uluslararası Para Fonu (IMF), enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiği Türkiye'de, aşırı talep baskısını düzeltmek ve IMF'in yeterlilik seviyesinin altında olan uluslararası rezervlerin artırılması için daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyaç olacağını bildirdi.

IMF, Orta Doğu ve Güneydoğu Avrupa için yayınladığı "Bölgesel Ekonomik Konular: Hızlı Büyümeye Nasıl Dönülür" başlıklı raporunda Türkiye için de değerlendirmelere yer verdi.

Türkiye'nin bir dizi genişlemeci politika tedbirleri ve makro ihtiyati düzenlemelerde gevşemeden faydalanarak iç talepte güçlenme sağladığını belirten IMF, güçlenen ekonomik aktivite ve genişlemeci makroekonomik politikamarın etkisiyle enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğine de dikkat çekti.

Türkiye'nin bu yıl da güçlü büyüme göstermesini bekleyen IMF, Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 3,8 ve 2017'de yüzde 3,4 büyüyeceği yönünde Nisan ayındaki Global Ekonomik Görünüm raporunda ortaya konan tahminleri tekrarladı.

IMF, asgari ücrete yapılan yüzde 30 zam ve genişlemeci politikaların hem büyümenin hem de dış dengesizliklerin daha önce beklenenden daha yüksek olacağı anlamına geldiğini vurguladı.

SIKILAŞTIRMA İHTİYACI

IMF raporunda, "Enflasyonun yüksek olmaya devam ettiğini Türkiye için aşırı talep baskısını düzeltmekte ve IMF'in rezerv yeterlilik ölçümlerinin altında olan uluslararası rezervlerin artırılmasında daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyaç olacak" ifadelerine yer verdi.

Orta vadede Türkiye'de mali politikanın sıkılaştırılmasının yurtiçi tasarrufları artıracağını ve bunun yanı sıra aşırı talep baskısını yumuşatacağını ifade eden IMF, Türk otoritelerin özel sektör tasarruflarının artırmanın ekonomideki dış kırılganlığı azaltmak için önemli bir politika hedefi olduğunu sürekli olarak vurguladıklarınıhatırlattı.

Emeklilik ve kıdem tazminatı reform planlarının tam ve hızlı şekilde uygulanmalarının anahtar olduğuna işaret eden IMF, "Kırılganlıklarıazaltmanın aciliyeti ve yeni politikaların etkilerini göstermelerinin zaman alması dikkate alındığında, çabalar mümkün olduğu kadar kısa zamanda başlatılmalı" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin göreceli olarak genç nüfusunun ve düşen doğumoranının Ülke'nin bir demografik bölünme yaşamakta olduğuna işaret ettiğini de aktaran IMF, bu durumun tasarruf oranlarını artırmak için bir zaman penceresi sağladığını belirtti. IMF, kredi büyümesini sınırlamak için makro ihtiyati politikaların Türkiye'nin politikakarışımının bir parçası olmaya devam etmesi gerektiğini de vurguladı.

Yukarı

Business HT×