BIST 100 9.075,66 % 3,05
USD/TRY 32,3254 % 0,10
EUR/TRY 35,0965 % 0,07
Piyasalar
9.075,66
% 3,05
32,3254
% 0,10
35,0965
% 0,07
1,0799
% -0,27
47,65
-0,28
2.214,00
% 0,88
87,33
% 1,44
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Mehmet Şimşek: Küresel ekonomideki bahar havası geçici

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, küresel ekonomideki olumlu havanın geçici bir bahar etkisi olduğunu söyledi. Şimşek, bölgedeki jeopolitik gerginliklerin daha da artmasının Türkiye büyümesini etkileyeceğini ifade etti

Mehmet Şimşek: Küresel ekonomideki bahar havası geçici
BUSINESSHT 06 05 2016, 09:42

Forum İstanbul'da konuşan ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, küresel ekonomide geçici bir bahar havası olduğunu söyleyerek önemli olan noktanın yapısal reformları olduğunu söyledi. Şimşek, "Reform süreci süreklilik arz eder, çözüm üretmek gerekir" diye konuştu. 

Şimşek, Türkiye'deki büyümenin iç talep eksenli olduğunu bu durumun da cari açık sorununu beraberinde getirdiğini söyledi. 

"Büyüme öngörümüze göre bu sene iç talep güçlü seyredecek" diyen Şimşek, Türkiye'de büyümenin yapısal reformların uygulanmasına bağlı olduğunu söyledi. Şimşek, "Yüzde 5'lik büyüme, reformların hızlanması ile yakalanır" dedi. 

Başbakan Yardımcısı, bölgedeki jeopolitik gerginliklerin daha da artmasının büyümeyi etkileyeceğini de sözlerine ekledi. 

"CARİ AÇIK HEDEFİNİ TURİZM SINIRLAYABİLİR"

İstihdamın artmasına rağmen işsizliğin yüksek olduğuna vurgu yapan Şimşek, reformların gerekli olduğunu tekrar hatırlattı. 

Enflasyonun düşük tek haneye henüz düşmediğini hatırlatan Şimşek, cari açığı yüzde 4'e çekmeyi hedeflediklerini ancak turizmin bunu sınırlayabileceğini söyledi. Şimşek, turizme bağlı cari açıkta revize yapılmadığını belirtti. Şimşek, "Cari açığın tamamı doğrudan yatırım ve uzun vadeli kredilerle finanse ediliyor" dedi. 

Asgari ücret artışının yansımalarının enflasyonda görülmediğini ifade eden Şimşek, Türk Lirası'ndaki değer kaybının enflasyondaki en önemli belirleyici olduğunu ifade etti. 

"TÜRKİYE'DE ÜÇ ÇIPA OLMALI"

"Türkiye'de üç çıpa olmalı, AB, reform ve maliye politikası" diyen Şimşek, Türkiye'nin maliye politikasını kurumsallaştırdığını ve bu politikanın ülkenin tek çıpası olduğunu söyledi. 

Türkiye'de bankacılık sektörünün güçlü bir direnç gösterdiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı, "Problemli krediler son derece sınırlı arttı, varlık kalitesi güçlü" diye konuştu. Şimşek, bankacılık sisteminin reel ekonomiyi desteklemesi için dış kaynağa ihtiyacı olduğunu hatırlattı ve şunları söyledi:

“Yabancı kaynak gelmesi için risk primi düşük olacak, dünya normlarında olmalıyız. Tüm alanlarda rasyonaliteyi korumalıyız.”

 

Yukarı

Business HT×