BIST 100 9.474,60 % -0,52
USD/TRY 32,5999 % 0,22
EUR/TRY 34,8160 % 0,37
Piyasalar
9.475,65
% -0,51
32,5999
% 0,22
34,8160
% 0,37
1,0652
% 0,08
45,49
0,00
2.377,61
% -0,06
86,66
% -0,52
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Doların ateşi bir anda çıktı-indi

Türk varlıkları siyasi gelişmeler ve Fed beklentisini belirleyecek isithdam verileriyle hareketli bir gün geçiriyor

Piyasaların gözü ABD verilerinde
BUSİNESSHT 06 05 2016, 06:33

Türk varlıkları siyasi gelişmeler ve Fed beklentisini belirleyecek isithdam verileriyle hareketli bir gün geçiriyor.

Güne 2,92 seviyelerinde başlayan kur, ABD'den gelen zayıf istihdam verileriyle 2,9115'e kadar inmişti, ancak daha sonra hızla yükselerek 2,94'ün üzerine kadar çıktı. Daha sonra tekrar yönünü aşağı çevridi. TSİ 17:45 itibariyle 2,9181 seviyesine kadar geldi.

Bankacılar, ABD tarım dışı istihdam verileriyle piyasalardaki her iki yönlü dalgalanmanın hız kazandığını aynı anda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, AB'nin Avrupa vize serbestisi için "Terörizm Yasası"nı eleştirmesinin ise TL üzerindeki baskıyı arttırdığını söylediler.

Erdoğan, İstanbul'da yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin "Terörizm Yasası"nda değişiklik yapılmasını talep etmesini eleştirerek, Türkiye'nin bu durumda "kendi yoluna gideceğini" söyledi.

"Siz Avrupa Parlamentosu'nun yanında teröristlere çadır kurma izni veren zihniyetinizi niye değiştirmiyorsunuz?" diyen Erdoğan, "Şu anda AB vize için 'Terörle Mücadele Yasası'nı değiştireceksiniz' diyor. Vizeyi kaldıracağım şartı şu diyor. Kusura bakma biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git. Kiminle anlaşıyorsan onlarla da anlaş" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevden çekildiğini açıklamasının ardından ilk kez konuştu.

"Şu günlerde belirli sıkıntılar yaşanıyor" diyen Erdoğan, "Sayın Başbakan kongrede aday olmayacağını açıkladı. Hem AK Parti’nin kongre kararının tüzüğünün 70. Maddesi gereği Sayın Genel Başkan’ın, Başbakan’ın aldığı bu kararı ve aday olmama kararının hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.

İç piyasalarda AK Parti'de kongre kararı alınması sonrası hızlı yükselen dolar kuru, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kamuoyuna hitabı sonrasında bir miktar gerilerken, bugün küresel piyasalardaki satış dalgasının da etkisiyle yeniden ivmeyi yukarı çevirmişti. 

Amerikan Merkez Bankası'nın faiz kararını etkileyecek ABD tarımdışı istihdam verileri nisan ayında 160 bin kişi artarak beklentilerin altında gerçekleşti. Eylül 2015'ten bu yana en düşük artışın kaydedildiği istihdam verilerinde beklenti 200 bin seviyesindeydi. 

BIST 100 endeksi yüzde 0,42 düşüşle 78 bin 368 puandan günü tamamladı

İş Yatırım bugünkü notunda,  "Ak Parti’de genel başkan değişiminin piyasalarda yol açtığı şok dalga korktuğumuzdan daha hafif atlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın isimlerce yapılan “genel seçimler zamanında yapılacak” açıklamaları Türkiye’nin yeniden bir seçim sarmalına girmesinden korkan piyasaları kısmen rahatlattı. Ancak sütten ağzı yanan yatırımcılar bir süre yoğurdu üfleyerek yiyeceklerdir" dedi.

Analistlere göre, politika cephesindeki belirsizliğin devam etmesi orta vadede Türkiye’nin risk primini artıracaktır. Ancak ilk şoku atlatan piyasaların kısa vadede küresel risk iştahına paralel hareket etmesi bekleniyor. 

Son birkaç günde Fed yetkililerinin Haziran'da faiz artışına ilişkin güçlü sinyaller vermesi sonrasında bugün açıklanacak veriler ayrı bir önem kazanmış durumda.

ALTIN

Altın, Fed'in haziran ayındaki toplantıda faiz kararında etkili olacak ABD istihdam verisinin beklenenin altında gelmesiyle sabahki kayıplarını toparladı ve yükselişe geçti. Spot altın yüzde 1,13'lük artışla ons başına bin 291 dolardan işlem görüyor. 

PETROL

Petrol fiyatları, Kanada'daki yangının üretimi olumsuz etkilemesi ve ABD'de petrol üretiminin Eylül 2014'ten bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından varil başına 44 doların üzerinde tutundu.

ASYA PİYASALARI

Asya hisse senetlerinin gösterge endeksi, Japonya piyasasının üç günlük tatilin ardından yeniden açılması sonrası, yatırımcıların dünyanın en büyük ekonomisinin sağlığı hakkında işaretler alabilmek için ABD istihdam verlerini beklemeleri ile birlikte dalgalı bir seyir izledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.2 kadar yükselmesinin ardından, yüzde 0.2 düşerek, Tokyo saati ile 09:10'da 127.25 seviyesine geriledi.

Yukarı

Business HT×