BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4668 % -0,22
EUR/TRY 34,6964 % -0,79
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4639
% -0,23
34,6961
% -0,79
1,0678
% -0,48
44,70
-0,19
2.333,58
% 0,05
89,20
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Belirsizliğe rağmen Türkler yabancı yatırım geleceğinden umutlu

Yeni yatırım beklentisiyle değerleme talebinde bulunan şirket sayısı artıyor

Belirsizliğe rağmen Türkler yabancı yatırım geleceğinden umutlu
REUTERS 05 05 2016, 16:16

Ata Finans Grubu CEO'su Murat Demirel piyasalarda öne çıkan siyasi belirsizlik nedeniyle uzun vadeli bir öngörüde bulunmanın yanıltıcı olabileceğini söylerken; buna karşılık yurtdışından yatırım geleceği beklentisiyle değerleme yaptıran şirket sayısının arttığını belirtti.

Demirel, değerleme talebinde bulunan şirketlerin özellikle perakende, tüketim ürünleri ve gıda gibi Türkiye'nin yüksek ve genç nüfus kaynaklı demografik avantajını yaşayan sektörlerden geldiğini belirtti.

Ata Finans Grubu'nun 25. kuruluş yılı için düzenlenen toplantıda konuşan Demirel, işletmelerinin piyasa değerlerinin profesyonel şekilde belirlenmesi talebinde bulunan şirket sahiplerinin sayısının geçen bir yılda arttığını belirterek, "Birçok şirket sahibi bu konjonktürde 'benim şirketin geleceği nedir' diye düşünüyor. Şirketi satmak veya satın almak ya da borçlanmak için nispi değerini bilmelisiniz ve bu alanda büyük bir aktivite var" dedi.

Şirket sahiplerinin yurtdışından yatırım geleceği beklentisiyle değerleme çalışmalarının arttığını belirten Demirel şöyle konuştu:

"Şirketler yabancılardan talep geleceği, para girişi olacağı beklentisiyle böyle bir değerlendirme istiyorlar. Bu çalışma ile bulundukları sektörlerde konsolidasyon halinde de fırsatlara hazır oluyorlar."

Demirel, önümüzdeki dönemde şirket ortaklıkları, birleşmeler veya sektör içi konsolidasyonların artabileceğini belirtti.

Aynı zamanda Ata Yatırım'ın 2016 strateji raporunun tanıtıldığı toplantıda, başbakan ile cumhurbaşkanı arasındaki gerilimin artması nedeniyle piyasaların görünümü ile ilgili olarak ise şu değerlendirmeleri yaptı:

"Yatırımcı piyasalara risk toleransına göre bakmalı. Piyasalarda düşüş var ve devam da edebilir. Ancak sonunda döngüsel olarak muhakkak yükselecek. Ne kadar piyasada kalacağı, ne kadar dışarıda bekleyeceği yatırımcının risk toleransına bağlı... Kısa vadedeki çalkantılara bakıp nihai ve uzun vadeli bir öngörüde bulunmak yanıltıcı olur. Tabiri caizse biraz suların dirilmesini beklemek lazım suyun derinliğini ölçmek için."

İktidar partisi AKP'de geçen hafta parti yönetim üst kurulunun partideki atama yetkisini Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan alarak tekrar üst kurula vermesinden bu yana döviz ve hisse piyasalarında sert satışlar görülüyor.

Son olarak AKP 22 Mayıs'ta olağanüstü kongre toplama kararı alırken, Davutoğlu da kongrede genel başkanlığa aday olmayacağını açıkladı. Hafta başından bu yana hisse piyasasında kayıplar yüzde 7'yi, TL'deki değer kaybı yüzde 6'yı aşarken, bugün iki piyasada da kısmi toparlanma görülüyor.

Yakın dönemdeki Brezilya ve Güney Afrika örneklerini vererek Türkiye gibi gelişmekte olan ülke piyasalarında sık sık siyasi değişiklikler nedeniyle oynaklık olabildiğini belirten Demirel, orta ve uzun vadeye bakıldığında Türkiye ve diğer ülke piyasalarındaki hareketlerin dörtte üçünün küresel piyasalara bağlı olarak gerçekleştiğini de ifade etti.

Yukarı

Business HT×