BIST 100 9.794,47 % 0,74
USD/TRY 32,4972 % -0,22
EUR/TRY 34,9409 % 0,25
Piyasalar
9.795,99
% 0,76
32,4972
% -0,22
34,9409
% 0,25
1,0727
% 0,26
44,84
-0,51
2.326,04
% 0,43
88,09
% 0,08
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Küresel durgunluk endişesine neden olan 5 gösterge

Küresel büyümedeki yavaşlamanın çok uzun sürmeyeceğini belirten Citibank, piyasadaki küresel durgunluk endişesini beş başlıkta topladı

Küresel durgunluk endişesine neden olan 5 gösterge
BLOOMBERG NEWS 04 05 2016, 11:16

ABD merkezli uluslararası banka Citigroup Inc.ekonomistleri salı günü yayınladıkları notta, Çin hükümetinin uyguladığı teşvik politikalarının meyvelerini vermeye başladığını ve dış fonlamanın gelişme gösterdiğini ifade ettiler.

Citi ekonomistleri, küresel büyümedeki yavaşlamanın çok uzun sürmeyeceğini ve gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesinin 2016'da yüzde 2'nin altına düşmeyeceğini söyleyerek küresel ekonominin kırılgan büyümesini yoldan çıkaracak bir takım faktörlerin de hâlen mevcut olduğunu belirtti. Citi ekibi, bu faktörleri beş nedende topladı.

1. ÇİN BÜYÜMESİNDEKİ DENGESİZLİK

Çin'in üretime dayalı ekonomiden kredi ve yatırım odaklı büyüme modeline dönüşmesi aşırı yatırımları şiddetlendiriyor, nihai kredilerin riskini ve yavaş büyümenin uzun sürme ihtimalini artırıyor. Citi uzmanları, ülkenin aylık hareketliliğinin parasal koşullarla paralel gitmesi beklenirken kredi musluğunun açık bırakıldığı bir ortamda Çin'in büyüme modeli konusunda temkinli.

2. GELİŞEN EKONOMİLERDE TOPARLANMA SONA ERMEDİ

Citi'ye göre gelişen ekonomilerin varlıklarını destekleyen iki unsur var ve bu iki unsur da geçici. ABD dolarının zayıflaması ve Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artıracağına ilişkin beklentilerin azalması gelişen ekonomilerin varlıklarını destekliyor.

Bu yılın başında Aralık 2017'ye ait eurodolar future konratları gelirleri Fed'in faiz artırım hızıyla ilgili belirsizlikler nedeniyle çöküşe geçti. Ancak bu gelirlerin yeniden canlanması durumunda gelişen ülke ekonomileri beklendiği kadar dayanıklı olmayabilir. Yükselen dolardan kaynaklı finansal belirsizlik yeniden gündeme gelebilir.

3. POLİTİK RİSKLER

Citi'ye göre İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkma ihtimali de dâhil birçok politik risk, finansal piyasalar üzerinde risk oluşturuyor. 23 Haziran'da gerçekleşecek referandumun sonucu, İngiltere Merkez Bankası'nın para politikalarında radikal sıkılaştırmalara neden olabilir. İngiltere'nin AB'den çıkması uluslararası bankaları da etkileyecek.

4. DÜNYANIN EKONOMİK MOTORU TEKLİYOR

"ABD ekonomisindeki hareketlilik şaşırtıcı derecede zayıf" diyen Citi uzmanları, büyüme oranının ilk çeyrekte yüzde 0,5 oranında kaldığını hatırlatarak ABD büyümesinin vites büyütmesi gerektiğini vurguladı.

Citigroup, son sekiz ayda ABD büyüme tahminlerini 2,8'den 2'ye düşürdü.

5. OTORİTELERİN CEPHANESİ BİTİYOR YA DA KULLANMAK İSTEMİYORLAR

Merkez bankalarının faizleri düşük, hükümet borçlarının yüksek olduğu bir ortamda Citi ekibine göre potansiyel bir ani gerilemeye cevap verecek politika alanı neredeyse her yerde sınırlı.

Ekonomileri negatif bir şok vurduğunda merkez bankasının teşvikleri için faaliyet alanı daralmış olacak.

 

Yukarı

Business HT×