BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5622 % 0,08
EUR/TRY 34,9910 % 0,05
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5400
% 0,01
34,9916
% 0,05
1,0730
% 0,00
44,89
-0,46
2.332,46
% 0,70
89,23
% 1,37
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalar Erdoğan-Davutoğlu görüşmesini nasıl fiyatlıyor?

Piyasaların dikkati bugün gerçekleşecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu görüşmesine odaklandı

Piyasalar Erdoğan-Davutoğlu görüşmesiyle ilgili neyi fiyatlıyor?
BUSINESSHT 04 05 2016, 11:02

"Umudunu AK Parti'ye bağlayan milyonlar merak etmesin. Nefsimi ayaklar altına alırım, bir faninin terk etmeyeceği düşünülen her makamı elimin tersiyle iterim ama asla bu kutlu hareketteki hiçbir dava arkadaşımın kalbini kırmam"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Salı günü grup toplantısında, atama yetkisinin Ak Parti MKYK'ya devredilmesinden sonra söylediği bu sözler piyasaların fiyatlamasına siyasi risklerin yeniden girmesine neden oldu. 

Geçen günlerde Londra'da yatırımcılarla bir araya gelen Citi analistleri, yatırımcıların bakışında Türkiye'deki siyasi tartışmaların çok az soru işareti yarattığını belirtiyordu.

Fakat bugün gelen notların çok önemli kısmında siyasi tartışmaların Türk varlıklarının seyri açısından yeniden temel unsur olduğu belirtildi. 

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, bugün paylaştığı notunda 3 aydır Fed iyimserliği içinde geri plana atılan siyasi risklerin yeniden yatırımcı ve trader'ların dikkatini çekmeye başladığını ifade etti. Ökte, "Özellikle hafta sonu bazı internet sitelerinde yayımlanan, yazarı belli olmayan ve AKP içi ilişkileri anlatan bir doküman ile Meclis’te dokunulmazlıkların kaldırılması görüşmelerinde yaşanan kavgalar bu bağlamda öne çıkan gelişmeler oldu" değerlendirmesi yaptı. 

Bu doğrultuda gözler bugün gerçekleşecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu görüşmesine çevrildi. Yarın yapılması planlanan fakat 1 gün erkene çekilen görüşme piyasaların siyasi risk fiyatlaması açısından ciddi önem gösteriyor. 

Reuters'a konuşan bir yetkili "Bugünkü görüşme hem AKP, hem Davutoğlu, hem de partide genel başkanlık için kritik öneme sahip. Bildiğim bir istifa kararı yok ama bugünkü toplantıdan 'tamam' ya da 'devam' kararı çıkabilir" dedi. 

PİYASA NEYİ FİYATLIYOR?

Piyasalardaki aktörler görüşmeye ilişkin bazı senaryoları fiyatlamaya başlamış durumda. 

İş Yatırım bugün geçtiği notta, Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında soruna yol açan pürüzlerin giderildiğine yönelik açıklamaların piyasaları sakinleştirebileceği, aksi yönde bir mesaj belirsizliğinin satışları daha da tırmandırabileceğine dikkat çekti.

Global Menkul Değerler Ekonomisti Sertan Kargın ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başkanlık konusundaki düşüncelerinin değişmediğine ve anayasal değişiklikle mevcut Davutoğlu hükümeti ile referanduma gitme sürecine gitmeyi planladığını belirtti.

Kargın, notunda erken seçim ihtimalinin şu aşamada gündemde olmadığını, fakat bu durumun siyasi durumun güllük gülistanlık olmadığına vurgu yaptı. Erdoğan ve Davutoğlu kendi aralarında bir pürüz olmadığına vurgu yaparken, Kargın kapalı kapılar ardında işlerin o kadar iyi gitmediğine dikkat çekti.

Kargın, çatlağın geliştiğini, asıl sorunun bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği değil ne zaman gerçekleşeceği yönünde olduğunu söyledi. 

Dün TL dün dolar karşısında yüzde 1.5 civarında sert bir değer kaybı yaşasa da benzer para birimlerinde yüzde 3'e yaklaşan değer kayıpları yaşanmıştı.

Bu durum fiyatlamalarda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun istifa etmesi senaryosunun yer almadığına ilişkin yorumları da beraberinde getirdi.

DAVUTOĞLU: NEFSİMİ AYAKLAR ALTINA ALIRIM

Partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Davutoğlu, "Biz başka partiler gibi değiliz, biz siyasi menfaat peşinde koşanlardan değiliz. Bizim derdimiz Türkiye'yi hedeflerine ulaştırmaktır" demiş ve şunları belirtmişti:

"Biz bunun için bu yüce çatının altındayız. İnandığımız doğrulardan lekesiz, temiz siyasetten geri durmayacağız. Umudunu AK Parti'ye bağlayan milyonlar merak etmesin. Nefsimi ayaklar altına alırım, bir faninin terk etmeyeceği düşünülen her makamı elimin tersiyle iterim ama asla bu kutlu hareketteki hiçbir dava arkadaşımın kalbini kırmam."

Yukarı

Business HT×