BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3625 % 0,06
EUR/TRY 34,9954 % -0,06
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3625
% 0,06
34,9950
% -0,06
1,0791
% 0,03
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasaların ateşi yükseldi

Piyasalardaki gelişmeler ve veriler

Kongre kararının ardından dolar 2.97'nin üzerini gördü
BUSİNESSHT 04 05 2016, 06:23

Çarşamba gününe 2.8487 seviyesinden başlayan dolar/TL, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu arasında yapılan toplantının ardından, AK Parti'nin Mayıs ayında kongreye gideceği haberi sonrası 2.9763 seviyesine kadar ilerledi.

Dün dolar karşısında gerileyen Türk Lirası'nda da kayıplar devam ediyor. Öğle saatlerinde bir miktar ateşi düşse de dolar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Davutoğlu toplantısının arkasından AK Parti'nin Mayıs ayında kongreye gideceği haberiyle 2,97'nin üzerini gördü.

BIST 100 endeksi yüzde 2,08 düşüşle 79 bin 382 puandan günü tamamladı.

ING Banka Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, BloombergHT’ye yaptığı açıklamada Türk Lirası’nın bir süredir gelişmekte olan ülkelerle birlikte dolar karşısında kötü performans gösterdiğini ancak Türkiye’deki siyasi haber akışının döviz kuru üzerinde ekstra etkisi olduğunu söylemişti.

Metin, piyasanın çok uzun süredir fiyatlayamadığı bir haber akışı olduğunu belirterek, dolar/TL’nin yönünü bu akşam gerçekleşecek Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu görüşmesinin belirleyeceğini söylemişti. 

Piyasada uzun pozisyonları olan yatırımcılar için zor günlerden geçildiğini söyleyen TEB Yatırım stratejisti Işık Ökte de, borsadaki satışların esas sebebinin ABD dolarının gelişen piyasa kurları karşısında değer kazanmasının öncelikli sebep olduğunu ifade etti.

Destek seviyelerin aşağı yönlü kırıla kırıla ilerlenen bir dönemden geçildiğini söyleyen Öket, siyasi belirsizliğin arttığı ortamda bu akşam gelecek haber akışının da önemli olacağını, ancak bugünkü haberle her şeyin belirli hale gelmeyeceğini söylemişti.

Ökte bu iki gün gelen haberler “oyun değiştirici” olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun normalde her Perşembe yaptıkları haftalık olağan görüşmesi ani bir kararla bugüne alınırken, kritik görüşmenin ardından açıklama gelmezken, ilerleyen saat içersinde AK Parti'nin Mayıs ayında kongreye gideceğinin ve Başbanan Davutoğlu'nun kongrede aday olmayacağı haberi geldi.

HSBC Portföy Yatırım Startejisti İbrahim Aksoy da Erdoğan ve Davutoğlu görüşmesinin piyasalar açısından kritik önemde olduğunu söyleyerek, "Kısa vadede hisse senetleri ve tahvil piyasasında temkinli olunması gerektiğine ve dolar kurunda 2.80 seviyesinin taban oluşturmuş olduğuna dair görüşümüzü koruyoruz" değerlendirmesinde bulundu.  

Garanti Bankası Uluslararası Sermaye Piyasaları Müdürü Yaprak Kastal da BloombergHT canlı yayınında şunları söyledi:

"Global tarafta Mayıs ayı etkisi yaşıyoruz. İç tarafta ise siyasi haberlerin negatif etkisini görüyoruz. Pazartesi günü daha sakin karşılayan bir piyasa vardı. Salı günü ise hazinelerin ihaleleriyle birlikte risk iştahının azaldığının görülmesi ve gelen enflasyon datasında çekirdek rakamının istenilen seviyede aşağıya düşmemiş olduğunun görülmesiyle beraber artık negatif gelişmeler, piyasa oyuncularının daha fazla dikkatini çekmeye başladı. Bugün sosyal medyaya düşen haberler de hiçbir şekilde olumlu tarafa doğru çekilmemeye başladı. Bonoda 9,65 bileşik seviyelerini test ettik. Dövizde 2,88 seviyelerini test ediyoruz. Ciddi bir yukarı doğru hareket yalamaktayız ama bu hareketin ne kadarı yabancı çıkışıydı diye soracak olursanız, faiz tarafında çok ciddi büyük işlemelere şahit olmadık. Risk iştahının azaldığını gözlemledik."

"ERDOĞAN-DAVUTOĞLU GÖRÜŞMESİNDE BİR KARARA VARILACAK"

Gazete Habertürk Yazarı Muharrem Sarıkaya, bu akşam 18:00’da gerçekleşmesi planlanan Erdoğan-Davutoğlu görüşmesini değerlendirdi:

“Bir yol aranıyor. Bütün mesele burada. Bu yol da kurultay ya da kongre süreciyle tamamlanacak bir noktaya doğru hızla gidildiğini görüyoruz. Uzun süredir bu konu konuşuluyordu.Kulislerde dillendirilen konunun bugün bir noktaya geldiğini görüyoruz. Çok net bir şekilde ortaya koyarsak Sayın Başbakan’ın 29 Nisan’da Katar’dan sabaha karşı saat 4’te geldiğinde karşısına çıkan tablo. Yani partinin karar organı tarafından yürütme organına devredilmiş bulunan teşkilatlara ilişkin yetki kullanımı kararının tekrar karar organı tarafından elinden alınması. Yani Başbakan ve Genel Başkan’a bırakılmış olan Merkez Karar Yönetim Kurulu tarafından il veya ilçe başkanlarını görevden alma yetkisini tekrar MKYK tarafından ele alınması. Bu durum Mersin İl Başkanı’nın görevden alınmasıyla başladı. Ardından Adıyaman’ın alınması süreci geldi. Bu süreçte milletvekilleri, il başkanlarının alınması sürecine kendilerinin dâhil edilmediğini, dolayısıyla burada sorunlar yaşandığını kayde geçirdi. Bu çatışmalı ortam sonuçta karar organının yürütme organından yetkisini geri alması ile sonuçlandı."

Bu aslında parti içi demokrasiye tekrar dönüş olarak değerlendirilebilir. Çünkü bir tarafta çok daha kısa ve çok daha çabuk alınabilen kişilere bağlı bir karar süreci öbür tartafta çok daha geniş katılımlı bir heyet süreci olarak değerlendirilebilir. Ama burada önemli olan yapılış üslubuydu. Buna karşı Başbakan’ın bir tepkisi oluştuğunu dünkü grup toplantısı konuşmasında görüyoruz. Bir de bunun üzerinde bir internet blogu yazısı çıktı. Dolayısıyla bu yolun artık kazalara yol açtığı, ilerlemesinin çok da mümkün olmadığı görülüyor. Bunun için yeni bir yol arayışı var. Bu yol arayışında eğer Sayın Davutoğlu sistemde kalacaksa bu sistemde kalışın bir yol haritasının çizilmesi gerekiyor. Sistem dışında yeni bir isimle yola devam edilecekse bunun moderitesinin ortaya konulması gerektiği Ankara kulislerinde konuşuluyor. Eğer ki yeni bir yol belirlenecekse her ikisi için de yapılması gereken bir kongre sürecinin çalıştırılması gerekiyor. Ona göre de yeni bir yapının ortaya çıkması gerekiyor. Bugünkü görüşmede bir karara varılacağını çok net şekilde söyleyebilirim.

ALTIN 

Fed yetkililerinin Haziran ayına ilişkin faiz artışının masada olduğuna yönelik açıklamaları dolayısıyla altında aşağı yönlü bir ivme görüldü. Spot altının ons fiyatı 1.282 dolar seviyesine kadar geriledi. 

San Francisco Fed Başkanı John Williams, Haziran'da faiz artışını desteklediğini ifade etmişti. 

PETROL

Petrol fiyatları küresel talebin gerilemesine ve Orta Doğu'daki üretim artışının küresel arz fazlasını desteklemesine ilişkin endişeler dolayısıyla yaşadığı 2 günlük düşüşün ardından istikrar kazanma yolunda.

Brent petrol vadelileri yüzde 0,3'lük artışla 45,10 dolar seviyesine geldi. 29 Nisan'dan bu yana Brent petroldeki yaklaşık kayıp yüzde 6 olarak gerçekleşti. 

ASYA PİYASALARI

Asya hisse senetleri, ham petrol fiyatlarının varil başına 44 doların altında seyretmesi ve durgun küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişelerin artmasının etkisiyle, emtia hisselerindeki güçlü düşüşlerin öncülüğünde, kayıplarını altıncı güne genişletti ve Şubat ayından bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 düşerek, Hong Kong saati ile 09.32'de 408.15 puana indi.

Yukarı

Business HT×