BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5472 % 0,03
EUR/TRY 34,9241 % -0,14
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5472
% 0,03
34,9241
% -0,14
1,0724
% -0,05
44,89
-0,46
2.330,50
% -0,08
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Mayıs'ta yatırımcılar yine satıp gidecek mi?

Yaz öncesi genelde portföylerini gözden geçiren yatırımcılar Mayıs ayında satışa geçiyor. Peki bu ay bu trend tekrar edecek mi?

Mayıs'ta yatırımcılar yine satıp gidecek mi?
BUSINESSHT 02 05 2016, 11:33

Yaz tatili öncesi genelde riskli pozisyonlarını gözden geçirmek isteyen yatırımcılar Mayıs aylarında "sat ve git" düşüncesiyle hareket ederler. Borsa İstanbul'a ilişkin veriler son yıllarda Türkiye'de de benzer bir trendin etkili olduğunu gösteriyor. 

2001 yılından bu yana BIST 100, 15 yıllık dönemde Türk Lirası bazında 11 yılda satış gördü. Dolar bazında bakıldığında ise 15 yılın 10 yılında Mayıs ayı satıcılı geçti. 

Böylelikle yaklaşık yüzde 70 olasılıkla Mayıs aylarında borsanın düştüğü görüldü.

BIST performansı global piyasaların Mayıs ayı performansları ile karşılaştırıldığında da aynı paralelde hareketlerin yaşandığını, 2008 yılı hariç çok önemli bir ayrışma olmadığı gözlendi.

Burgan Yatırım bugün paylaştığı notta, BIST 100'ün sene başından beri TL bazında yüzde 18.18, dolar bazında yüzde 23.33 getiri sağladığını, Mayıs ayının sınırlı da olsa düzeltme hareketinin yaşanması ve yaz dönemi öncesinde risklerin düzenlenmesi açısından uygun bir ay görünümünde olduğunu belirtti.

FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK

Peki bu Mayıs ayında da önceki yıllarda görülen trendin tekrarı yaşanacak mı?

Analistler küresel piyasalarda satışların derinleşmesi durumunda Türkiye'de de Mayıs ayında piyasaların satıcılı geçebileceğine dikkat çekiyor. 

İş Yatırım Araştırma Müdürü Emre Sezan Fed'in faiz artışı ile ilgili beklentilerin belirleyici olacağı görüşünde, Sezan konuyla ilgili şu analizi yaptı: Haziran ayına kadar ABD de açıklanacak veriler faiz artış beklentileri açısından önem kazanacak.

FED'in Haziran toplantısının Brexit oylamasından önce olduğu için FED'in hareket etmeyeceği konusunda bir beklenti hakim. Faiz artışı ile ilgili beklentiler değişmezse Mayıs sakin geçebilir. Bizde de Merkez faiz indirmeye devam edebilir. Fakat gelen veriler aksi yöndeki beklentileri arttırırsa piyasalar da hızlı olumsuz bir fiyatlama olur Haziran öncesi"

Burgan Yatırım da bugünkü notunda küresel piyasalarda satışların derinleşmesi durumunda BIST'in bu Mayıs ayında da zayıf bir performans göstereceğini belirtti. 

 

Kurumun notunda şu değerlendirmeler yer aldı: Son iki aylık dönemde Avrupa Merkez Bankası'nın güçlü adımları ve Fed'in yakın vadede faiz artırmayacağına yönelik beklentilerle sert yükseliş gösteren küresel borsalar için ABD birinci çeyrek büyüme verisiyle başlayan düzeltme hareketine BIST nispeten daha dirençli kalma çabasında bulunuyor. Ancak küresel piyasalarda satışların derinleşmesi Mayıs ayında BIST'in de zayıf performansına neden olacaktır.

"KUSURSUZ SENARYOYA İNANANLAR ALIMA DEVAM EDEBİLİR"

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte ise Türkiye ile ilgili olumlu senaryoya inanan traderların alım yapmaya devam edebileceğini söyledi.  Ökte, "Türk hisse senetleri 2016’da dolar bazında yüzde 24.8 kazançla gelişmekte olan ülke hisselerinden yüzde 19.0 pozitif ayrışıyorlar. Bu senenin Türk hisse senetleri lehine en iyi ayrışması.

Küresel faiz ortamının çok düşük kalacağına, Fed ultra-güvercin söylemlerine devam edeceğine, dolar endeksinin düşeceğine, Çin’den sermaye kaçışlarının azalacağına, emtia rallisinin devamıyla gelişmekte olan ülke tahvil ve hisse senetlerine sermaye girişinin devam edeceğine, Türkiye’de yılın ikinci yarısında politik risklerin oluşmayacağına, gıda fiyatlarının düşmeye devam edeceğine, bankaların sorunlu kredi tarafında problemlerin olmayacağınainanan ve mükemmel senaryoyu fiyatlayan fon yöneticileri/trader’lar buradan Türk hisse senetlerinde alım yapmaya devam edebilirler.

Bu gayet doğaldır. Geçmişte, özellikle yatırım yapılabilir kategoriye yükseltildiğimiz 4ç2012 – 2ç2013 döneminde bu ayrışmaları yaşadık. Ben bu mükemmel senaryoyu fiyatlayan piyasa stratejistlerinden değilim" diye konuştu.  

Kısa vadede BIST100 açısından teknik bazda 88,7 bin üzeri bir oluşum görmediğini ve TL bazında yüzde 24.3 yukarı hareketi kaçırmış bir fon yöneticisinin yüzde 4.6 yukarı hareket için alacağı riskin temel bazda potansiyel getiriyi karşılayacak bir ödül sunmadığını düşündüğünü belirten Ökte, daha çok aynı sektör içinde ikili işlemler önerdi.

Ökte, "BIST hisselerinde açılan yeni uzun pozisyonların karşısının da VIOP kontratı açığa satılarak hedge edilmesini öneriyorum. 

Piyasa korelasyonu yüksek olmayan, düşük hacimli hisse senetlerinde ise yatırımcıların ekstra dikkatli olması lazım --- son 7 günde BIST100 hacminde yüzde 30’a varan düşüş gözlemliyoruz.

Bu GOÜ’nin lider hisse senedi endekslerinden biri olan BIST100’de normal bir görünüm arzetmemektedir.’’ konuştu.

Yukarı

Business HT×