BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Aile şirketlerinin çökmesinin en önemli sebebi

Akbank’ın araştırmasına göre aile şirketlerinin yüzde 80’inin çöküşünde ailevi sorunlar etkili oluyor. Yüzde 20’lik kısım ise ticari konular nedeniyle tutunamıyor

Aile şirketlerinin çökmesinin en önemli sebebi
GAZETE HABERTÜRK 28 04 2016, 07:41

Akbank’ın aile şirketlerinin kurumsallaşma ve sürdürülebilir olma yolculuğunda yardımcı olmak amacıyla, Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU, Deloitte ve TAİDER Aile İşletmeleri Derneği işbirliğiyle hazırladığı “Aile Şirketleri için Sürdürülebilir Başarının Anahtarları” araştırmasına göre aile şirketlerinin çöküşünde yüzde 80 ile ailevi konularda alınan kararlar etkili oluyor. Şirketlerden yalnızca yüzde 20’si ticari konular nedeniyle çöküyor.

Araştırmaya katılan aile şirketlerinin tamamına yakını çoğu zaman aile yemeklerinde veya toplantılarında aslında ‘aile konseyi’ toplantıları yapıyor. Şirketler, aile konseyi mekanizmasının aktif olarak kullanılmasının hedeflere ulaşmayı hızlandıracağına inandıklarını belirtiyor. Aile konseyi için genelde yaş sınırlaması getiriliyor, yaş sınırı kriterini sağlayan aile mensupları şirkette çalışma veya pay sahibi olmasına bakılmaksızın konsey toplantılarına katılabiliyor. Araştırmaya katılan aile şirketlerinin hiçbirinin bir halefiyet planı bulunmuyor. Ancak aksiyon planlarında öncelikli sırada yer alıyor.

YÜZDE 30’U İKİNCİ KUŞAĞA KALIYOR

Akbank KOBİ Bankacılığı’ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, Türkiye’de aile şirketlerinin girişimcilik habitatında çok önemli olduğuna işaret ederek, “Geleneksel yapımız, aile şirketlerinin kurulup gelişmesine çok uygun koşullar oluşturuyor. Ancak, yalnızca Türkiye’de değil, dünyada genel olarak aile şirketlerinin çok uzun ömürlü olmadıkları da bir gerçek” dedi. Oğuz, “TÜİK ve İstanbul Ticaret Odası verilerine göre, şirketlerin yüzde 95’i aile şirketi. Aile şirketlerinin ortalama ömrü 25 yıl. Bu aile şirketlerinin ise sadece yüzde 30’u ikinci kuşağa, yüzde 12’si üçüncü kuşağa geçebiliyor. Dördüncü kuşağa geçebilenlerin oranı yüzde 3’te kalıyor” diye konuştu

'FAİZ DÜŞTÜ YATIRIM TALEBİ HAREKETLENDİ’

Akbank KOBİ Bankacılığı’ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, Merkez Bankası’nın faiz indirim kararının bankalarda bütün kredi türlerinde faizlere yansıdığını belirterek, bu düşüşün etkisiyle orta ve uzun vadeli yatırım kredilerine talebin arttığını söyledi. Oğuz, “Faizlerin düşmesine bağlı olarak firmalardan, özellikle yatırım taleplerinin, yatırım iştahının tekrar ortaya çıkmaya başladığını görüyoruz. Bankalara kredi konusunda kredi talebi gelmeye başladı” dedi. Oğuz, “Faizler Merkez Bankası’nın (kararının) ardından geriye gelmeye başladı. Biz yavaş yavaş bir hareketlenme hissetmeye başlıyoruz. Mevsimsel faktörler de devreye giriyor” dedi.

ERTELEN TALEP DEVREYE GİRİYOR

Oğuz, canlanan taleple ilgili, “Her sektörden talep alıyoruz. Biraz 2015’te ertelenen talepler de devreye girmeye başladı. Düşük faiz ortamı biraz hareket canlılık getirecek” diye konuştu.

Yukarı

Business HT×