BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5489 % 0,04
EUR/TRY 34,9349 % -0,11
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5489
% 0,04
34,9340
% -0,11
1,0724
% -0,06
44,89
0,00
2.334,31
% 0,08
89,26
% 0,28
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çetinkaya'nın ilk sınavı: Sadeleştirmenin akıbeti

Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Murat Çetinkaya basınla ilk buluşmasında sadeleştirmenin sonucuna ilişkin ekonomistlerde oluşan belirsizliği gideremedi

Çetinkaya'nın ilk sınavı: Sadeleştirmenin akıbeti
ENES TUNAGÜR 26 04 2016, 13:08

Murat Çetinkaya'nın yeni görevindeki ilk sınavı, ortodoks politikaya geçiş döneminde başkanlığını devraldığı Merkez Bankası'nın sadeleştirme adımlarının başarısıyla değerlendirilebilir.

Basınla ilk buluşmasında fiyat istikrarı ve sadeleştirme vurgusu yapan Çetinkaya, tekli politika faizine geçişin nasıl yapılacağı konusunda ekonomistlerin kafasındaki soru işaretlerini gideremedi.

Murat Çetinkaya İstanbul'da açıkladığı enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 7,5 ile sabit bırakırken, küresel piyasalardaki oynaklıktaki azalmanın sürmesi durumunda sadeleştirme adımlarına devam edileceğini ve tekli politika faizine geçileceğini belirtti. Ancak Çetinkaya, gelen soruların ardından tekli faizin hangi seviyede olacağı ve tam olarak ne zaman sadeleştirmenin tamamlanacağını net bir dille ifade etmekten kaçındı.

BusinessHT'ye konuşan Ekonomist Haluk Bürümcekçi, sadeleştirme sonrası tekli faizin hangi seviyede olacağıyla ilgili net mesajlar alamadıklarını söyledi. Bürümcekçi "Tek politika faizinin nerede oluşacağı konusu net değil. Bu konuda tatmin edici bir yanıt alamadık" diye konuştu.

TEB Baş Ekonomisti Selim Çakır da iletişim açısından tek politika faizinin en önemli mesaj olacağını ve Çetinkaya'nın bu yöndeki açıklamalarının doğru olduğunu belirtti. Çakır tek faize geçilmesi halinde "Biz o faiz inerse gevşedi. Yükseldiyse sıkılaştı' diye yorumlayacağız. En net mesaj bu olur" dedi.

Merkez Bankası Mart ve Nisan aylarındaki faiz indirimleriyle koridorun üst bandı gecelik borç verme faizini yüzde 10'a çekerken, alt bant ve politika faizini sırasıyla yüzde 7,25 ve 7,5'te sabit bırakmıştı. 2015'i yüzde 8.81 ile tamamlayan enflasyon ise 2016'da gevşeyerek Mart'ta yüzde 7,46 olarak gerçekleşmişti.

İLETİŞİM KAZASI

Merkez Bankası 2015 Temmuz ayında ilk işaretini verdiği sadeleştirme adımlarıyla tek faize geçileceğini ve ABD Merkez Bankası Fed'i bekleyerek sıkılaşacağını açıklamıştı. Ancak Fed'in Aralık'ta faiz artırmasına rağmen Merkez Bankası küresel piyasalardaki oynaklığı gerekçe göstererek sadeleştirmeyi öteledi. 

22 Aralık'taki Para Politikası Kurulu'nda piyasa beklentisine rağmen faiz değişikliği kararı alınmaması, daha sonra Başkan Yardımcısı Turalay Kenç tarafından "iletişimde bir hata yapıldığı" şeklinde yorumlanmıştı. 

Merkez Bankası'nda yeni Başkan Çetinkaya devir teslim töreninde işaretini verdiği iletişim politikasına ağırlık vereceği yönündeki taahhüdü yineledi. Ekonomist soruları üzerine iletişimde yeni döneme ilişkin ipuçları veren Çetinkaya reel sektörle toplantıların yeniden gündeme gelebileceğini belirtti. Çetinkaya iletişim konusundaki yeni stratejinin birkaç ay içinde kamuoyuna duyurulacağını söyledi.

Çetinkaya yeni dönemde iletişim politikasına ağırlık vereceğini açıklasa da, TEB'den Çetinkaya'nın da belirttiği üzere ekonomistlerin ve piyasaların asıl ihtiyacı sadeleştirmenin nasıl sonuçlanacağına ilişkin belirsizliğin giderilmesi gibi gözüküyor. 

Yukarı

Business HT×