BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3670 % 0,07
EUR/TRY 34,9421 % -0,22
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3657
% 0,07
34,9421
% -0,22
1,0777
% -0,10
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

2 dakikada piyasa turu

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda öne çıkan gelişmeler ve haberler

2 dakikada piyasa turu
BLOOMBERGHT 25 04 2016, 07:58

Küresel piyasalarda yatırımcılar bu hafta Fed ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) toplantıları öncesi temkinli. Fed'in Çarşamba günü sona erecek toplantıda faiz artırımına gitmesi beklenmezken, yatırımcılar, faiz artırımlarının hızı konusunda işaretlere bakacaklar. Japonya Merkez Bankası'nın toplantısı Perşembe günü sona erecek ve ekonomistlerin az bir çoğunluğu Asya'nın ikinci en büyük ekonomisinin teşviği artırması bekleniyor.

ABD'de ise bu hafta ilk çeyrek gayrı safi yurtiçi hasıla büyüme rakamı açıklanacak ve aralarında Apple Inc. ve büyük Çin bankalarının olduğu önemli şirketler bilançolarını açıklayacak.

Günün erken saatlerinde 2,85'in üzerinde olan dolar kuru sonrasında bu seviyenin altına geriledi.

BIST 100 endeksi ise haftaya yüzde 0,3 düşüşle 85 bin 573 puandan başladı.  

ABD’de bu hafta açıklanacak çok sayıda önemli veri var, ancak küresel piyasalar için en önemli gündem maddesi Çarşamba akşamı 21:00’de açıklanacak Fed kararı olacak.

Credit Agricole stratejisti Guillaume Tresca, Fed'in Haziran'da faiz artırımı sinaylleri vermesi durumunda Türk lirasının en çok etkilenecek para birimlerinden biri olduğunu söyledi. Tresca, vu durumun yüksek carry işlemlerinin kısa pozisyon almayı çok zorlaştırmasından kaynaklandığını söyledi.

HSBC Yatırım Stratejisti İbrahim Aksoy ise, yarınki TCMB Enflasyon Raporu tanıtım toplantısının bankanın faiz indirimlerine ne şekilde devam edeceği ve yeni başkanın iletişim stratejisinin ilk defa görülecek olması açısından önem taşıdığını belirtti.

PETROL

Orta Doğulu üreticilerin üretimi artırması ile birlikte küresel arz fazlasının devam edeceğine ilişkin endişeler de arttı. Geçen hafta beş ayın en yüksek kapanışını gören petrol fiyatları düşüşe geçti.

Varil başına 43,73 dolarla 10 Kasım'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştiren Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), 43 doların biraz altından işlem görüyor. Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 44,57 seviyesinde.

Suddi Arabian Oil Co., Shaybah petrol sahasındaki genişlemeyi mayıs sonunda tamamlayacak ve dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan toplam günlük 12 milyon olan üretim kapasitesini devam ettirecek. İran ise yaptırımların kaldırıladığı ocak ayından bu yana üretimini günlük 1 milyon varil artırdı.

ALTIN

Altın, bu hafta gerçekleştirilecek ABD ve Japonya Merkez Bankası toplantıları öncesi kayıplarını korudu. Yatırımcılar, Fed'in para politikasının izleyeceği yol konusunda temkinli.

Cuma gününü bin 233 dolar seviyesinde kapatan spot altının ons fiyatı, yeni günde de aynı seviyeden işlem görüyor.

Altın 2016 yılında, küresel ekonomiye yönelik endişeler Fed'i politika sıkılaştırmasına ara vermeye yöneltirken, Japonya Merkez Bankası!nın büyümeyi desteklemek için adımlar attığı bir ortamda, güvenli liman niteliğindeki varlıklara gelen alımlarla yükseldi. Fed'in Çarşamba günü sonuçlanacak toplantısında faizi değiştirmemesi bekleniyor, ancak yatırımcılar, gelecekteki faiz artırımlarının hızı konusunda işaretler bekliyor.

ASYA PİYASALARI

Fed ve Japonya Merkez Bankası toplantılarından çıkacak politika kararlarını bekleyen Asya hisse senetleri, telekomünikasyon hisselerinin öncülüğünde gerileyen Japonya hisse senetlerinin etkisiyle değer kaybetti.

Çin'de Çarşamba günü sanayi üretimi ve Japonya'da Perşembe günü enflasyon, perakende satışlar ve işsizlik verileri açıklanacak. Şirket karları da dikkatleri çekecek. Bu hafta Japonya'da Nomura Holdings Inc. ve Çin'de büyük bankalar karlarını açıklayacak.

Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.1 düştü. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.3 geriledi.

Yukarı

Business HT×