BIST 100 9.431,16 % -0,98
USD/TRY 32,6000 % 0,22
EUR/TRY 34,7864 % 0,29
Piyasalar
9.431,16
% -0,98
32,6000
% 0,22
34,7864
% 0,29
1,0649
% 0,06
45,49
0,00
2.391,39
% 0,52
88,11
% 1,15
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Akbank'ın ilk çeyrek karı 1 milyar TL oldu

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Akbank'ın bu yılın ilk çeyreğinde konsolide net karının 1 milyar 71 milyon lira olduğunu bildirdi

Akbank'ın ilk çeyrek karı 1 milyar TL oldu
AA 22 04 2016, 21:19

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Akbank'ın bu yılın ilk çeyreğinde konsolide net karının 1 milyar 71 milyon lira olduğunu bildirdi.

Binbaşgil, Akbank'ın bu yılın ilk üç aylık finansal sonuçlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın ilk çeyreğinde uluslararası piyasalardaki belirsizliklere rağmen, geçen yılın aynı dönemine göre aktifleri yüzde 11 büyüterek, 259 milyar liranın üstüne çıkardıklarını belirterek, "Aynı dönemde, nakdi ve gayrinakdi kredilerimizle ekonomimizin büyümesine sağladığımız desteği yaklaşık 186 milyar liraya yükselttik. Bu başarılı performansımızın arkasında yüksek aktif kalitemiz, güçlü finansallarımız, nitelikli insan kaynağımız ve gelişmiş teknolojik altyapımız var” ifadelerini kullandı.

Bu yılın ilk çeyreğinde Akbank’ın 1 milyar 359 milyon lira brüt kar elde ettiğini ifade eden Binbaşgil, brüt karı üzerinden 288 milyon lira vergi karşılığı ayıran bankanın konsolide net karının 1 milyar 71 milyon lira olduğunu ve aynı dönemde özsermaye getirisinin yüzde 15 seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Binbaşgil, bankacılık sektörünün ekonomik büyüme ve katma değer yaratmada kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’nin potansiyeline ulaşması için gerekli yatırımlara desteğimizi sürdürüyoruz. KOBİ’ler dahil tüm tüzel müşterilerimizin gelişimine ve girişimciliğe ayrı bir önem veriyoruz. Kredilerimizle ekonomimize sağladığımız desteği yaklaşık 155 milyar lirası nakdi olmak üzere toplamda yaklaşık 186 milyar liraya çıkardık” değerlendirmesinde bulundu.

- "Akbank aktif kalitesini korudu”

Binbaşgil, Akbank’ın aktif kalitesini koruduğunu aktararak, “2016’nın ilk çeyreğinde takipteki kredi oranımızı yüzde 2 seviyesinde tuttuk. Sektördeki en düşük takipteki kredi oranlarından birine sahibiz” ifadelerini kullandı.

Takipteki kredi karşılıklarına da değinen Binbaşgil, Akbank’ın genel kredi karşılıkları da dikkate alındığında takipteki kredilere yaklaşık yüzde 177 karşılık ayırdığını bildirdi.

Binbaşgil, Türkiye’de birikimlerini en iyi şekilde değerlendirmek isteyenler için ilk adres olmayı hedeflediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Müşterilerimizin yatırımlarını daha iyi yönetebilmeleri için Ak Yatırım ve Ak Portföy’le beraber Akbank Yatırım Hizmetleri modelini oluşturduk. Bu sayede müşterilerimizin varlıkları global standartlarda Türkiye’de de aktif olarak yönetilmeye başlandı. Kurulan birçok fon ile müşterilerimiz yeni alanlara yatırım yapma imkanına kavuştu. Hızla artan müşteri sayısı ile birlikte 2016’nın ilk çeyreğinde yönettiğimiz toplam varlık 223 milyar lirayı geçti. Toplam mevduatımız da geçen yılın ilk çeyreğinden bu yana yaklaşık yüzde 16 artışla 150 milyar lirayı aştı.”

- “Dijital kanalları kullanan müşteri sayımız 3 milyona yükseldi”

Binbaşgil, dijitalleşmenin bankacılığın geleceğini belirleyeceğini ve Akbank’ın bu alanda önemli yatırımlar yaptığını belirterek, "Dijital kanallara büyük önem veriyoruz. 2015 yılında Türkiye’de dijital bankacılık pazarı yüzde 21 büyürken, Akbank bu alanda yüzde 40 büyüdü. Dijital kanalları kullanan müşteri sayımız 3 milyona, mobil bankacılık aktif müşteri sayımız ise yaklaşık 2,5 milyona ulaştı. Akbank Direkt Mobil de, geçtiğimiz yıl Global Finance tarafından 'Dünyanın En İyi Mobil Bankacılık Uygulaması' seçildi” ifadelerini kullandı.

Akbank’ın başarılarında Akbank çalışanlarının büyük katkısı olduğunu aktaran Binbaşgil, “Çalışanlarımızın yüzde 94’ü üniversite mezunu, bu rakam sektörde yüzde 77. Yüksek lisans ve doktoralı çalışan oranında sektörün ilk sıralarındayız. Genç ve dinamik ülkemizin ihtiyaçlarını daha da iyi karşılamak için insan kaynaklarımıza önemli yatırımlar yapmaya devam ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Binbaşgil, uluslararası piyasalardaki hareketliliğe rağmen Mart 2016 sendikasyonunu başarıyla gerçekleştirdiklerini belirten Binbaşgil, “Mart ayında toplamda 1,2 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredimizi yeniledik. Türk Bankacılık sendikasyon piyasasında dolar ve avro kısımlarına farklı faiz uygulayan ilk Türk Bankası olduk. Ülkemizin ekonomik büyümesini en iyi koşullarda desteklemeyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Brand Finance’in şubat ayında yayımladığı araştırmasıyla Akbank’ın marka gücünü bir kez daha kanıtladığını kaydeden Binbaşgil, şunları aktardı:

“Brand Finance tarafından gerçekleştirilen ‘Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası-2015’ araştırmasında üst üste 5. kez ‘Türkiye'nin En Değerli Banka Markası’ olduk. Ana iş kolumuzda üst üste ülkemizin en değerli banka markası olmamız, Türkiye’nin en değerli markası unvanımızı da destekliyor. Bu güçlü performans için hem müşterilerimize hem de hissedarlarımız ve çalışanlarımıza bir kez daha teşekkür ederim.”

Yukarı

Business HT×