BIST 100 9.721,61 % 0,79
USD/TRY 32,5730 % 0,06
EUR/TRY 34,8467 % -0,05
Piyasalar
9.721,61
% 0,79
32,5730
% 0,06
34,8467
% -0,05
1,0687
% -0,14
45,35
0,00
2.322,91
% 0,04
88,52
% 0,11
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Şimşek, yeni BES sisteminin detaylarını verdi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, BES'e otomatik katılım çalışmaları ile ilgili açıklama yaptı

Şimşek, yeni BES sisteminin detaylarını verdi
22 04 2016, 11:40

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) otomatik katılımı öngören düzenlemeye ilişkin çalışmayı tamamladıklarını, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) görüşüldükten sonra Bakanlar Kurulu'na sevk edileceğini bildirdi.

Şimşek, NTV'de katıldığı bir programda gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

BES'e otomatik katılıma ilişkin düzenlemenin hangi aşamada olduğu ve sistemin nasıl işleyeceğinin sorulması üzerine Şimşek, çalışmaların tamamlandığını, EKK'da konuştuktan sonra önce Bakanlar Kurulu'na, daha sonra Meclise sevk edeceklerini söyledi.

Şimşek, uygulanması öngörülen sistem kapsamında yeni işe girenlerin ve iş değiştirenlerin bir süreliğine otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine tabi olacaklarını ve maaşlarından az bir tutar kesilerek, profesyonelce yönetilecek emeklilik hesabına konulacağını belirtti. Belirlenen süre sonunda işçinin isteğine göre sistemden çıkabileceğini ya da sistemde kalabileceğini ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:

"Biz, bu adımla işçilerimizin gelecekte sadece devletin emeklilik maaşına bağımlı kalmalarını ortadan kaldıracağız. Bu çok önemli bir konu. Çünkü devletin emeklilik sistemi, şu anda zaten büyük açıklar veriyor. Şu anda imkanların en iyi olduğu dönemdeyiz. Çünkü bütçede dengeyi sağladık. Geçen sene emeklilerimize muazzam ilave artışlar sunduk ama gelecek 10 yıllarda Türkiye'nin nüfusu yaşlanacak, yaşlı nüfusun getireceği çok ilave yükler var. Aktif-pasif dengesi daha da bozulacak. Bundan ötürü, bugünden, vatandaşlarımızın bir miktar da olsa, çok cüzi de olsa gelirinden bir miktarını kenara koyması, tasarruf etmesi kendi lehinedir. Devlet olarak biz bunu teşvik edeceğiz."

"TÜRKİYE'NİN TASARRUF İMKANLARINI ARTIRACAK"

Ücretlerden yapılacak kesinti oranlarının ne olacağının sorulması üzerine de Şimşek, şunları kaydetti:

"Bir rakam belirledik ama henüz EKK ve Bakanlar Kurulu'nda tartışılıp, nihai şekli verilmediği için rakama girmeyelim. İşin özü şu, iş değiştiren ve yeni işe giren işçi kardeşlerimizin tamamı bu sisteme otomatik girecek, belli bir süre, diyelim maksimum 6 ay kalacak. 6 aydan sonra tamamen gönüllülük esasına dayalı olacak. Devlet bir miktar katkıda bulunacak, bu sistem bu şekilde bir taraftan Türkiye'nin tasarruf imkanlarını artıracak ama daha önemlisi işçilerimizin gelecek için bugünden bir miktar yatırımla ilave maaş imkanına kavuşması söz konusu olacak."

Bunun zorunlu tasarruflardan çok farklı olduğunun altını çizen Şimşek, kesilen paranın doğrudan doğruya işçinin bireysel emeklilik hesabına yatırılacağını belirtti. Şimşek, "Profesyonel bir şekilde yine özel sektör tarafından işçinin tercihleri çerçevesinde yönetilecek. İşin içinde devlet olmayacak, sadece katkıda bulunacak, işin denetimini yapacak." dedi.

TRAFİK SİGORTASI DÜZENLEMESİ

Trafik sigortası düzenlemesine yönelik soruyu da yanıtlayan Şimşek, bu konuda attıkları adımın oldukça kapsamlı olduğunu vurguladı. Şimşek, "Düzenlemeyi gelişigüzel yapmadık. Sektörle ve toplumun bütün kesimleriyle tartışarak yaptık. Bizim edindiğimiz izlenim, sektör bu düzenlemelerle daha öngörülebilir bir yapıya kavuşacak, bu da prim indirimini beraberinde getirecek." diye konuştu.

Hazine Müsteşarlığının birtakım yetkilerinin bulunduğunu belirten Şimşek, sektörün kendi kendini disipline etmesini ve doğru uygulamalarla, kamuoyu nezdinde olayları yönetmesini istediklerini söyledi. Şimşek, "Yoksa biz de devreye girebiliriz ama sektörle yaptığımız diyaloglar neticesinde bu hususların sorunları kökten çözeceği ve beraberinde prim düşüşü getireceği konusunda fikir birliği içindeyiz. Aykırı bir ses varsa bilemem." değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek, Merkez Bankası'nın yeni başkanı Murat Çetinkaya'nın atanma süreciyle ilgili olarak şunları söyledi: "Süreç iyi yönetildi. Atamadan bir hafta önce birkaç isim üzerinde değerlendirme yaptık. Başbakanımız Cumhurbaşkanımızla istişare ettiler ve atama konusunda karar verdik. Piyasa tepkisinden de görebilirsiniz süreç iyi yönetildi. Güven veren bir arkadaşımızı seçtik. Kriz beklentisi olanlar hayal kırıklığına uğradı."

'MB'NİN GÖREV TANIMI TARTIŞMASI YERSİZ'

Merkez Bankası'na yeni görev tanımı taleplerini değerlendiren Şimşek, "Bu doğru bir tartışma değil. Görev tanımı açık. Fiyat istikrarı esastır, onunla çelişmemek ekonomiyi destekleyici politikalar. Bunlar kanunda var. Bunun ötesine ne getirilebilir bilmiyorum. Türkiye önce kalıcı bir şekilde enflasyonu düşük tek haneye düşürmelidir. Görev tanımı tartışmalarını yersiz buluyorum, böyle bir çalışma söz konusu değil" diye konuştu.

'KREDİ FAİZLERİNDE İYİLEŞME OLABİLİR'

Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında indirim kararını yorumlayan Şimşek şunları söyledi: "Küresel para politikasında normalleşme başka bahara ertelendi. Dünya düşük büyüme girdabında. MB'nin indirim kararı sonucu kredi faizlerinde bir miktar iyileşme öngörülebilir. Kredi faizlerinde kalıcı iyilaşme için Türkiye'ye kaynak girişi ve tasarruf oranları artmalı " 

Yukarı

Business HT×