BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5558 % 0,06
EUR/TRY 34,9433 % -0,08
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5564
% 0,06
34,9471
% -0,07
1,0729
% -0,01
44,89
-0,46
2.332,34
% -0,01
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Banka CEO'sundan reel sektöre 'aşırı' borçluluk uyarısı

Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, "Reel sektör firmaları aşırı borçlu, bu takibe dönüşen kredi rasyosunu 1-1.5 puan artırabilir" dedi

Banka CEO'sundan reel sektöre 'aşırı' borçluluk uyarısı
20 04 2016, 15:27

Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, Türkiye'de reel sektör firmalarının aşırı borçlu olduğunu belirterek, bunun bankacılık sektöründe takibe dönüşen kredi rasyosunu 1-1,5 puan artırabileceğini söyledi.

Yahşi, takibe dönüşen kredi oranındaki artışın, bankaların mali bünyelerinde ciddi bir etki yaratmasını beklemediklerini ancak kârlılıklar üzerinde olumsuz bir etki oluşturacağını ve özkaynak kârlılıklarını da bir puan daha aşağı çekebileceğini ifade etti.

Bankacılık sektöründe Ocak-Mart döneminde tahsili gecikmiş alacak oranı geçen yıl aynı dönemdeki yüzde 2,8 seviyesinden yüzde 3,3'e yükseldi.

Reuters'la yaptığı söyleşide Yahşi, "Reel sektör kendi borç yapısına odaklanmalı, borç özkaynak ilişkisini yeniden gözden geçirmeli. Sadece finansal sektörün alacağı tedbirlerle takipteki kredi oranını azaltmak mümkün değil. Türkiye'de reel sektör firmalarının aşırı borçlu olduğu kanaatini taşıyorum. Kaldıraç oranları yüksek, dolayısıyla borçların çevrilebilme kabiliyetleri üzerinde de olumsuz etki yaratıyor" dedi ve ekledi:

"Bu yıl sektörde takibe dönüşen kredi oranları bir miktar artacak. Takibe dönüşen kredilerde 1-1,5 puanlık artış olabilir. Bu artışın banka kârları üzerinde olumsuz etki yaratacağını ama banka mali bünyeleri üzerinde ciddi bir etki yaratmayacağını düşünüyorum."

Yahşi, bankacılık sektörünün özkaynak kârlılığının geriye gittiğini ancak, hala kâr etme potansiyelini sürdürdüğünü belirterek, takibe dönüşen kredi rasyosundaki artışın da sektörün özkaynak kârlılığını bir puan daha aşağı çekebileceğini ifade etti.

Perakende şirketleri başta olmak üzere son dönemde reel sektördeki iflas erteleme başvuruları dikkat çekerken; alacak sigortası şirketi Euler Hermes de bu yıl iflas eden şirket sayısında yüzde 6 olan artış beklentilerini yüzde 8'e çıkardıklarını açıkladı.

Öte yandan, Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre de, ilk çeyrekte yüzde 14 artışla 2,5 milyar lira tutarında 231,000 adet senet protesto edildi.

Yahşi banka kârlarının geçen seneki seviyelerde gerçekleşmesini beklediklerini belirterek, takipteki kredi oranındaki artışın bankaların mali bünyelerine ise bir zarar vermeyeceğini kaydetti.

YÜKSEK MALİYETLER KONUT KREDİSİNDE TALEBİ BASKILIYOR

Yahşi sektörde ayrıca konut kredisi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı alım taleplerinde de bir baskı olduğunu belirterek, "Şu anda konut kredisi maliyetleri yüzde 1,15-1,20 seviyelerinde. Doğal olarak taleplerde olumsuz baskı oluşturuyor. Beklenti merkez bankasının faiz indirimlerine paralel konut kredilerinde de geri çekilme yönünde. Bu da doğal olarak alım taleplerini geciktiriyor" diye konuştu.

Faiz oranlarının aşağı gelmesi durumunda sektörde de talebin canlanacağını ifade eden Yahşi, konut kredilerinin maliyetlerinin yüksek olmasının sektörde bir talep ertelemesine yol açtığını belirtti.

Merkez Bankası yeni Başkan Murat Çetinkaya başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi ve koridorun alt bandını sabit tutarken, faiz koridorunun üst bandında beklentilere paralel 50 baz puan indirime gitti.

ÇETİNKAYA'NIN 'KATILIM' TECRÜBESİ SEKTÖRE İVME KAZANDIRIR

Merkez Bankası Başkanlığına yeni atanan Murat Çetinkaya ile beş sene beraber çalıştıklarını ifade eden Yahşi, Çetinkaya'nın katılım bankacılığı tarafını çok iyi bildiğini belirterek şunları söyledi:

"Son dönemde Merkez Bankası'yla iyi çalışıyoruz; yapıcı çalışmalar yapıyoruz ve çok sık bir araya geldiğimiz bir zeminimiz var. Ama ürüne dönüştürülmesi noktasında da, doğal olarak sayın başkanın özellikle katılım bankacılığı sektörünün ihtiyaçlarını değerlendirme noktasındaki tecrübesi bilgisi buna ivme kazandıracaktır. Onu da gözardı etmemek lazım."

Merkez Bankası başkanlığı görevini Erdem Başçı'dan dün devralan Çetinkaya bankacılık hayatına Albaraka Türk'te başlamış Kuveyt Türk katılım bankasında da genel müdür yardımcılığı görevinde bulunmuştu.

Bilançosunu henüz açıklamayan Albaraka Türk'ün ilk çeyrek sonuçlarıyla ilgili olarak da Yahşi, kârlılıkta hedeflerine paralel gittiklerini belirterek, yılsonu özkaynak kârlılığı hedeflerinin yüzde 15'ler seviyesinde olduğunu ifade etti.

Yukarı

Business HT×