BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5938 % 0,20
EUR/TRY 34,6636 % -0,06
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5929
% 0,20
34,6605
% -0,07
1,0616
% -0,26
45,49
0,00
2.405,07
% 1,09
90,13
% 3,47
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çetinkaya'nın ilk toplantısında üst bantta indirim

Para Politikası Kurulu (PPK) Nisan toplantısı sonucunda faiz kararını açıkladı

Çetinkaya'nın ilk toplantısında üst bantta indirim
BUSINESSHT 20 04 2016, 13:52

Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandında indirime giderken, beklentiler dahilinde diğer faizleri sabit tuttu.

Para Politikası Kurulu (PPK) dün göreve gelen Murat Çetinkaya başkanlığındaki ilk toplantısında koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde 50 baz puanlık indirime giderek yüzde 10'a çekti. BloombergHT anketine katılan 25 ekonomistten 21'i bankanın üst bantta indirime gitmesini bekliyordu. Ankete katılan 25 ekonomistten 15'i 50 baz puan indirim beklerken, 3 ekonomist 75 bps, 4 ekonomist ise 25 baz puan indirim bekliyordu.

TCMB faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7,25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını ise yüzde 7,5 seviyesinde tuttu.

Yapılan açıklamada, "Yakın dönemde küresel oynaklıklarda gözlenen düşüş sürmüş ve küresel finansal koşullarda iyileşme yaşanmıştır. Bu gelişmelerin yanı sıra Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanmasının da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı azalttığı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir" denildi.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağı vurgusunu tekrarlayan Merkez Bankası, "Enflasyon yakın dönemde belirgin bir düşüş sergilemiştir. Temelde işlenmemiş gıda kaynaklı gerçekleşen bu düşüşün kısa vadede devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir" dedi.

Merkez Bankası Mart toplantısında üst bantta 25 baz puan indirim yaparak, daha önce açıkladığı sadeleşme adımlarını başlatmıştı. Analistler, başkanlık görevini dün Erdem Başçı'dan resmi olarak devralan Çetinkaya'nın geçen ay enflasyonda görülen düşüş ve küresel piyasalardaki şartların Türk varlıklarını desteklemesi sayesinde faiz indirimlerinin süreceğini tahmin ediyordu.

2015'te yüzde 8,81'e çıkan enflasyon geçtiğimiz ay yüzde 7,46'ya inmişti. ABD Merkez Bankası Fed'in Aralık 2015'te başladığı sıkılaşma konusunda beklenenden daha yavaş olacağının sinyalini vermesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın gevşeme adımlarını genişletmesi Türk varlıklarına karşı risk iştahını destekliyor.  

İLK DEĞERLENDİRMELER

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan alt bandın şu anda etkin bir politika faizi işlevi görmediğini, esas konununn mevduat faizlerinin daha öne çıkması olduğunu söyledi. Yani üst bandın daha belirleyici olduğunu, önümüzdeki dönemde politika faizinde de indirimler görülebileceğini söyledi.

Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı ise kararın yeni yol haritasına dair bir mesaj vermediğini ancak, Çetinkaya'nın kendisinden radikal bir değişim beklenmemesi gerektiği sinyali verdiğini belirtti.

Rabobank gelişmekte olan piyasalar döviz stratejisti Piotr Matys ise bir başka güvercin adım olduğunu söyledi.

Matys yeni başkanının da "nispeten ihtiyatlı" adımlar atmasının beklendiğini ve çok agresif bir faiz indirimine gideceğini tahmin etmediğini belirtti. 

Yukarı

Business HT×