BIST 100 9.487,82 % -0,39
USD/TRY 32,6012 % 0,22
EUR/TRY 34,8130 % 0,37
Piyasalar
9.488,03
% -0,38
32,6012
% 0,22
34,8130
% 0,37
1,0652
% 0,08
45,49
0,00
2.376,10
% -0,12
86,63
% -0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çetinkaya'nın ilk faiz kararı öncesi bilmeniz gereken 4 şey

Kritik Merkez Bankası kararına ilişkin beklentilerden, olası etkilerine bilmeniz gereken her şey

Çetinkaya'nın ilk faiz kararı öncesi bilmeniz gereken 4 şey
BUSINESSHT 19 04 2016, 12:55

Merkez Bankası'nın kritik faiz kararı bugün açıklanıyor.

Hem Başçı'nın geçen ayki faiz indirimiyle başlattığı sadeleşme sürecinin devam edip etmeyeceği, hem de  görevi Erdem Başçı'dan devralan Murat Çetinkaya'nın Merkez Bankası dümenindeki ilk sınavında nasıl bir performans sergileyeceği büyük merak konusu.

MERKEZ'DEN NE BEKLENİYOR?

Üç senedir ilk kez Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tamamı üst bantta bir indirim olmasını bekliyor; yani karara ilişkin çok büyük fikir ayrılıkları yok. Ancak indirimin ne kadar olabileceğine ilişkin soru işaretleri var.

21 ekonomistin 14'ü 50, 7'si ise 25 baz puan indirim bekliyor. Traderlar da 25 baz puanlık indirimi fiyatlıyor.  

BloombergHT Araştırma Bölümü'nün yaptığı anket de üst bantta 50 baz puan indirim beklentisine işaret ediyor. Ankete katılan 25 ekonomistten 15'i 50 bps indirim beklerken, 3 ekonomist 75 bps, 4 ekonomist ise 25 bps indirim bekliyor. Bloomberg anketinden farklı olarak değişiklik beklemeyen de 3 analist var.

Ankete katılan 25 ekonomistten sadece biri de politika faizinde 25 bps indirim bekliyor. Ankete katılan 3 ekonomist alt bantta 25 bps, biri 50 bps indirim beklerken; kalan 21 ekonomist alt bantın da sabit kalmasını bekliyor.

NEDEN İNDİRİM BEKLENTİSİ?

Özellikle küresel piyasalardaki sakinleşme nedeniyle ekonomistlerin beklentileri üst bantta indirimde yoğunlaşıyor.

JPMorgan, güçlenen küresel risk iştahı ve merkez bankalarının para politikası duruşu dışında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın gevşemesine destek veren iki unsur olduğuna dikkat çekti. 

Bunlardan ilki enflasyonun gerileme trendine girmesi. 

İkinci temel unsur ise Merkez Bankası'na piyasa dostu bir şekilde kurum içinden bir atama gerçekleştirilmesi. 

TÜRK LİRASI NASIL ETKİLENİR?

Rabobank gelişmekte olan piyasalar döviz stratejisti Piotr Matys'e göre, TL 50 baz puanlık bir indirim ile başa çıkabilir ancak, "100 baz puan veya daha fazlası gibi agresif bir indirim piyasayı korkutabilir ve ters etki yaratabilir çünkü TL'nin dolar karşısında güçlü bir düzeltme yapmasına neden olabilir." 

Üst bantta beklenenden daha sert bir indirim yapılmasının, TL'yi faizi düşük para birimlerinde borçlanarak yüksek faizli ülkelerde varlık alan carry trade yatırımcıları için daha az çekici hale getirebileceği belirtiliyor.

ÇETİNKAYA'NIN ZORLU SINAVI

Daha önce Merkez Bankası başkan yardımcılığı görevini yürüten Murat Çetinkaya'nın başkanlık dönemini en çok etkileyen tartışmalardan birinin de bağımsızlığı konusu olması bekleniyor.

Hükümet kanadından geçtimiz bir hafta içinde art arda pek çok açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, bankanın üst bantta 50-75 baz puan indirim yapabileceğini söylerken, bir diğer danışman Bülent Gedikli, Murat Çetinkaya'nın elinin rahat olduğunu, TCMB'nin faiz indirim sürecine başlayabileceğini belirtti. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da birden fazla kez bankanın "radikal" bir indirime gitmesi gerektiğini ifade etmişti.

Mitsubishi UFJ analisti Trieu Pham yayınladığı notta, "Bugüne kadar başkan yardımcılığı yapmış olması sebebiyle Çetinkaya'nın geçen hafta açıklanan adaylığı, 'radikal' bir faiz indirimi yönünde gelen siyasi taleplere boyun eğecek ortodoks olmayan ve dışarıdan bir adayın geleceği korkularını azaltarak piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Yarınki faiz kararıyla Çetinkaya'nın "kuzu postunda kurt" olmadığını kanıtlaması gerekecek" dedi.

Yukarı

Business HT×