BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0075 % -0,03
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0075
% -0,03
1,0778
% -0,10
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

CEO'ların ekonomiye güveni geriledi

PwC 19. Yıllık Küresel CEO Araştırması'na göre 2016 yılında CEO'ların jeopolitik belirsizliklerle ilgili endişeleri ciddi oranda arttı; küresel ekonomiye olan güvenleri geriledi

CEO'ların ekonomiye güveni geriledi
BUSINESSHT 19 04 2016, 10:32

PwC 19. Yıllık Küresel CEO Araştırması'na göre 2016 yılında CEO'ların jeopolitik belirsizliklerle ilgili endişeleri arttı; küresel ekonomiye olan güvenleri azaldı. 2016 yılında küresel ekonominin iyileşeceğine dair büyüme beklentileri, 10 puan düşerek yüzde 27'ye geriledi.

Küresel ekonominin kötüye gideceğini söyleyen CEO'ların oranı yüzde 23. Bu oran 2015 yılında yüzde 17'ydi. Beklentilerin azalmasında Çin ekonomisi, ham petrol fiyatlarındaki düşüş ve jeopolitik risk endişeleri öne çıktı.

PwC'nin 83 ülkede 1.400'ün üzerinde CEO ile görüşerek hazırladığı ve "Değişen dünyada başarının yeni tanımı" teması ile yayınlanan 19. Yıllık Küresel CEO Araştırması'na göre, 2016 yılında küresel ekonominin iyileşeceğine dair büyüme beklentileri, geçen yıla göre 10 puan düşerek yüzde 27'ye geriledi.

Küresel ekonominin kötüye gideceğini söyleyen CEO'ların oranı yüzde 23. Bu oran 2015 yılında yüzde 17 seviyesindeydi. Beklentilerin azalmasında Çin'in ekonomide yaptığı yeniden düzenlemeler, ham petrol fiyatlarındaki düşüş ve jeopolitik güvenlik endişeleri öne çıkıyor.

Raporun değerlendiren PWC Küresel Pazarlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Robert Swaak ve PWC Türkiye Başkanı Haluk Yalçın şu değerlendirmeleri yaptı:

"Yavaşlayan ekonomik büyüme, artan jeopolitik riskler ve döviz kurlarında yaşanan dalgalanma, iş ortamını çok daha zorlaştırdı. CEO'lar öncelikle bu konularda ciddi şekilde endişe duyuyorlar" yorumunu yapan PWC Küresel Pazarlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Robert Swaak, işş yapış biçimlerinde önemli değişikliklerin gündeme geldiğine vurgu yaparken, her endüstrinin öncelikli olarak müşterilerinin beklentilerine odaklanmaya özen gösterdiğine dikkat çekiyor. Swaak'a göre bankalar ve sigorta şirketlerinin risk tanımları ve yönetimleri değişiyor; şirketler operasyonlarının sosyal ve çevresel etkilerini minimuma indirmeye öncelik veriyorlar.

PWC Türkiye Başkanı Haluk Yalçın ise, Türkiye için rekabet koşullarının kızışacağını; İran'ın da önemli bir rakip haline geleceğini ifade ediyor. Yalçın, "Enerji denklemi dünya dengelerini farklı yönlerden test ediyor. Küresel ekonomideki karmaşık görünüme ve güvenlik konularının dikkatimizi fazlasıyla dağıttığı ortama rağmen yılın en temel trendlerinden biri olarak teknolojideki sıçrama ve onunla birlikte gelen dijital dönüşüm kendini gösteriyor. Türkiye açısından boşa geçirecek bir saniyemiz yok. Jeopolitik riskler ve dünya ekonomisindeki yavaşlığa rağmen büyüme, markalaşma ve endüstriyel yatırım hedeflerine yönelik çokk sıkı çalışmalı büyük adımlar atmalıyız" yorumlarını yapıyor. 

TEHDİTLER ARTTI

CEO'ların yüzde 66'sı, 2016 yılında işletmelerini bekleyen tehditlerin üç yıl öncesine göre daha fazla olduğunu düşünüyor. CEO'ların yüzde 79'u "aşırı regülasyonları" büyüme beklentilerinin önündeki en büyük tehdit olarak görürken, geçtiğimiz yıl CEO'ların endişeleri arasında dördüncü sırada yer alan jeopolitik belirsizlik, bu yıl ikinci sırada yer alıyor. CEO'ların yüzde 74'ü bu endişeyi işaret ediyor. Döviz kurundaki dalgalanma ve kilit yeteneklerin bulunabilirliği konuları da bu yıl CEO'ları en çok endişelendiren sorunlar arasında yer alıyor. Ülke çıkarlarına ve ticari çıkarlara tehditleri temsil eden siber güvenlik konusu CEO'ların yüzde 61'inin endişeleri arasında yer alıyor. Endişe seviyesi en yüksek olan CEO'lar ülke olarak ABD, Avustralya ve İngiltere; sektör olarak ise bankacılık, teknoloji ve sigortacılık.

TÜRK CEO'LARIN EN BÜYÜK ENDİŞESİ JEOPOLİTİK BELİRSİZLİKLER

Araştırmaya Türkiye'den katılan CEO'larda ise genel trendden hafif bir farklılık izleniyor. Türkiyee'de CEO'ların en büyük endişesi yüzde 93 oranla jeopolitik belirsizlikler. İkinci sırada yüzde 90 oranla döviz kurundaki kırılganlık; üçüncü sırada ise yüzde 77 oranla sosyal istikrarsızlık konuları geliyor.
Türkiye'deki CEO'ların yatırım yapmayı planladığı ülkeler arasında ise yüzde 27 oranla ilk sırada ABD geliyor.

BÜYÜME VE GELİR ARTIŞINA GÜVEN AZALDI

Araştırmada önümüzdeki yıl şirketlerinin büyüyeceğinden oldukça emin olduğunu söyleyen CEO'ların oranı 2015'e göre dört puan düşüşle yüzde 35'e gerilemiş durumda. Bu karamsarlığa rağmen, Hindistan'daki CEO'ların yüzde 64'ü, İspanya'daki CEO'ların yüzde 54'ü, Romanya'daki CEO'ların ise yüzde 50'si daha iyimser olarak öne çıkıyor. Gelirlerin artışı konusunda güven, geçtiğimiz yıla göre dünyadaki büyük ekonomilerin neredeyse tümünde azaldı. Örneğin Çin'de CEO'ların gelir artış beklentisi yüzde 36'dan yüzde 24'e, ABD'de yüzde 46'dan yüzde 33'e, İngiltere'de yüzde 39'dan yüzde 33'e ve Almanya'da yüzde 35'ten yüzde 28'e düştü. Türkiye'de isse şirket büyümesi konusunda "çok emin" olduğunu söyleyen CEO'ların oranı yüzde 40.

Yukarı

Business HT×