BIST 100 8.718,11 % -1,25
USD/TRY 32,3375 % 0,08
EUR/TRY 35,1999 % 0,10
Piyasalar
8.718,11
% -1,25
32,3379
% 0,09
35,2007
% 0,10
1,0873
% 0,00
48,91
0,00
2.162,08
% 0,08
86,86
% -0,03
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yatırımların önünü açacak "yeni paket" yolda

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik paketi bir-iki hafta içerisinde TBMM'ye sevk edeceklerini belirtti

Yatırımların önünü açacak "yeni paket" yolda
AA 18 04 2016, 07:17

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik paketi bir-iki hafta içerisinde TBMM'ye sevk edeceklerini belirterek, "Sivil toplum kuruluşlarınca bu kapsamda hazırlanan 52 maddelik eylemden, 10'unu bu pakete ilave edeceğiz. Kalan eylemlerin de birkaçı hariç tamamının prosedürlerini haziran sonuna kadar tamamlayacağız" dedi.

Elvan, AA muhabirine, bakanlar düzeyinde ikincisi Ilgaz'da gerçekleştirilen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

TOBB koordinasyonunda sivil toplum kuruluşları tarafından yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik hazırlanan 52 maddelik eylem planını teker teker gözden geçirdiklerini anlatan Elvan, hangi eylemin ne kadar sürede yapılacağına ve kimler tarafından koordine edileceğine karar verdiklerini kaydetti.

Söz konusu 52 eylemden 10'unu TBMM’ye gönderecekleri yatırım ortamının iyileştirilmesi paketine ilave edeceklerini bildiren Elvan, kalan eylemlerin birkaçı hariç hemen hemen tamamının prosedürlerini haziran ayı sonuna kadar tamamlayacaklarını söyledi. Elvan, "Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik 2016'da çok ciddi somut adımlar atacağız" diye konuştu.

Uluslararası kuruluşlar tarafından ülkelerin yatırım ortamının iyileştirilmesi açısından konumlarının ortaya konulduğunu ve çok değişik göstergeler dikkate alınarak ülkelerin hangi alanda kaçıncı sırada olduklarının açıklandığını hatırlatan Elvan, "doing-business" denilen ve özellikle yabancı yatırımcılar tarafından çok kullanılan, ülkelerin yatırım ortamı anlamında konumlarını gösteren göstergelere teker teker baktıklarını ifade etti.

Genel itibarıyla 6 başlık altında çalışma yürüttüklerini bildiren Elvan, söz konusu çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

"Birincisi bu yatırımları çok daha cazip hale nasıl getirebiliriz, bu başlık altında değişik eylemlerimiz var. İkincisi özellikle yatırımcıyı Türkiye'den uzaklaştıran, caydıran unsurlar nelerdir ve bunun önüne nasıl ve ne şekilde önüne geçebiliriz, buna yönelik bazı tedbirlerimiz söz konusu. Özellikle iş gücüne yönelik, tam rekabet ortamının oluşturulması ve iş gücü piyasasının daha etkin işlemesine yönelik öneriler vardı, bunları teker teker değerlendirdik. Bir başka önemli alan Türkiye'nin küresel ölçekte tüm dünyaya entegrasyonu nasıl ve ne şekilde daha fazla artırabiliriz, finansmana erişimi nasıl daha kolay, daha güvenli hale getirebiliriz, bunlara baktık. Son olarak da özellikle iş uyuşmazlıklarında kısa sürede netice alabilecek mekanizmalarımız neler olmalıdır, arabulucuk sistemini nasıl hayata geçirebiliriz, bunları detaylı tartıştık. Belki 8-10 yıldır konuşulan ama bir türlü hayata geçirilemeyen hususlar vardı. Bunları bu 3 aylık süre içesinde teker teker hayata geçireceğiz."

Yukarı

Business HT×