BIST 100 9.051,75 % 2,78
USD/TRY 32,3165 % 0,08
EUR/TRY 35,0958 % 0,07
Piyasalar
9.050,41
% 2,77
32,3164
% 0,07
35,0982
% 0,08
1,0801
% -0,25
47,65
-0,28
2.214,11
% 0,88
87,30
% 1,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Petrol için kritik Doha Zirvesi öncesi bilmeniz gereken 10 şey

Petrol fiyatları açısından kritik önemde olan Doha Zirvesi öncesi bilmeniz gerekenler

Petrol için kritik Doha Zirvesi öncesi bilmeniz gereken 10 şey
BLOOMBERG NEWS 15 04 2016, 11:17

Pazar günü Katar'ın Doha kentinde gerçekleştirilecek olan petrol üreticileri zirvesi küresel piyasalar için oldukça kritik konumda. 

Dünya petrol üretiminin yüzde 60'ının gerçekleştiren ülkelerin toplantısı petrol fiyatlarının istikrar kazanması için üretimin Ocak seviyesinde dondurulması konusunu masaya yatıracak. 

Rusya, Suudi Arabistan, Katar ve Venezuela Şubat ayında hazırlık anlaşmalarını gerçekleştirmişti. Doha Zirvesi'nde bu anlaşmanın diğer petrol üreticileri ile de yapılması planlanıyor. 

İşte petrol fiyatlarının seyrini değiştirecek zirve öncesi bilmeniz gerekenler

1- Hangi ülkeler katılıyor?

Ön anlaşma yapan yukarıdaki dört ülkeye ek olarak Cezayir, Angola, Azerbaycan, Kolombiya, Ekvador, Endonezya, Irak, Kazakistan, Kuveyt, Meksika, Nijerya, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri zirvede temsil edilecek. İran ise katılacağını henüz teyit etmedi. 

2- Hangi ülkeler katılmıyor?

Aralarında ABD, Kanada, Çin, Brezilya ve Norveç gibi önemli petrol üreticisi bazı ülkeler zirveye katılım göstermeyecek. OPEC üyesi 13 ülke arasında sadece Libya zirvede olmayacak. 

3- Nasıl bir anlaşma çıkabilir?

Bloomberg anketine katılan 40 trader ve analist zirveden bir anlaşma çıkıp çıkmayacağı konusunda ikiye bölünmüş durumda. Rusya ve Katar anlaşma konusunda iyimser bir pozisyondayken, Suudi Arabistan'ın İran ile ilgili endişeleri söz konusu.

4- Üretimin dondurulması petrol fiyatlarını nasıl etkiler? 

Ham petrol fiyatları üretimin dondurulmasına ilişkin ilk açıklamaların geldiği Şubat ayının ortalarından bu yana yüzde 30'dan fazla bir ralli yaparak 40 doların üzerine geldi. Bank of America'ya göre üretimin dondurulması konusunda nihai bir anlaşma gelmesi ile petrol fiyatları 50 dolar seviyesine çıkabilir. Morgan Stanley ise petrolde aşağı yönlü görüşlerinin değişmediğini ifade etti. 

5- Masada ne kadarlık bir petrol arzı var?

Zirveye katılacağını beyan eden üreticiler günlük olarak 56 milyon varillik üretim yapıyor. Bu üreticilerin çoğu Ocak ayında tüm hızıyla üretim yapıyordu. Rusya ve Suudi Arabistan anlaşmadan önce istikrarlı bir üretim çizgisi izliyordu. Anlaşmadan yana olan 11 OPEC ülkesi günde Ocak ayındaki seviyelerden yarım milyon varil üretim yapıyor. 

6- Üretimin dondurulması bir fark yaratacak mı?

Anlaşmanın gerçekleşmesiyle ABD ve İran'daki gelişmeler petrol piyasası için daha önemli olacak. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre 2016 yılının tamamında OPEC üyesi olmayan ülkelerin petrol arzlarının 710 bin varil/gün azalması ile gerileyen ABD kaya petrolünün aslan payını alması bekleniyor. Mart ayında 3,3 milyon varil üretim yapan İran da üretimini 700 bin varil artırmayı planlıyor.

7- Anlaşma ABD'li üreticiler için ne anlama geliyor? 

Goldman Sachs için bu anlaşma, anlaşmaya varacak ülkeler için kendi kendilerine karşı olumsuz bir durum yaratacak ve bu durum 55 dolarlık seviye ile yeniden çalışmaya başlayacak ABD'li kaya petrolü üreticilerini yeniden canlandırabilir. 

8- Üretimin dondurulması nasıl izlenecek ve uygulanacak?

Daha önceki arz kesintilerinde OPEC üyelerinin kesintiye uyup uymadığını üretim rakamları ile takip ederek izlemişti. Fakat üretim kotasını aşan üyeler için herhangi bir cezai yaptırım mekanizması bulunmuyor. 

9- OPEC en son OPEC dışı ülkelerle anlaşmaya vardığında ne olmuştu?

OPEC'in ortaklarının samimiyetinden şüphe duymak için haklı nedenleri var. Son olarak 2001 yılında Rusya, Meksika Umman, Angola ve Norveç ile günlük olarak üretimin 500 bin varil azaltılması konusunda anlaşmaya varan OPEC bu anlaşmadan darbe almıştı. 

Takip eden yıla ortalarına kadar Rusya petrol üretimini artırmaya devam etti. Sadece Meksika ve Norveç anlaşmaya uymuştu. 

10- Eğer anlaşma çıkmazsa ne olacak?

Citigroup analistleri anlaşma çıkmaması durumunda petrol için olumsuz bazı koşulların ortaya çıkmasını bekliyor. Saxo Bank analistleri ise anlaşmanın gerçekleşmemesi durumunda petrol fiyatlarında 30 doların altına düşülebileceğini öngörüyor.

Yukarı

Business HT×