BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4829 % -0,26
EUR/TRY 34,9163 % 0,18
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4829
% -0,26
34,9163
% 0,18
1,0728
% 0,27
44,89
-0,46
2.333,04
% 0,73
89,08
% 1,20
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ağbal'ın bugün yaptığı en önemli 6 açıklama

Maliye Bakanı Naci Ağbal bütçe rakamlarını açıklarken, önemli konularda da değerlendirmelerde bulundu

Ağbal'ın bugün yaptığı en önemli 6 açıklama
BUSINESSHT 15 04 2016, 10:57

Maliye Bakanı Naci Ağbal, makro ekonomik gelişmeler ve 2016 yılı Ocak-Mart dönemi merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerine ilişkin Vergi Denetim Kurulu Konferans Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

İşte Ağbal'ın açıklamalarında öne çıkan açıklamalar:

MİLLİ PİYANGO İHALESİ

"En kısa dönemde Milli Piyango özelleştirme ihalesini yeniden yapacağız" diyen Ağbal, "Milli Piyango yönetmeliğinde değişiklik yaptık; bununla ihaleye daha fazla yatırımcı gelmesi hedefleniyor. Şartnamede de özelleştirme sürecine daha fazla katılım sağlamak amacıyla iyileştirme yapma kararı verdik" dedi.

Ağbal bu hafta ihale komisyonunu da oluşturduklarını ve Mayıs başında ilana çıkacaklarını söyledi.

ASGARİ ÜCRET-İŞSİZLİK SORUSU

Maliye Bakanı Naci Ağbal,  "İlk çeyrek verileri yüzde 4,5'lük büyüme hedefine ulaşacağımızı gösteriyor" dedi.

"İstihdamda istikrarlı artış devam ediyor. İşsizlik oranlarında olumlu bir gelişme olduğunu görüyoruz" diyen Ağbal, "Asgari ücret artışına bağlı istihdamda birtakım azalmalar ifade ediliyor; bunu destekleyen veriler var mı emin değilim. İşverenlerimize ilave maliyetin önemli bir kısmını karşılamak için düzenleme yaptık. İşverenlerin de devletin teşvikini dikkate alarak istihdamı daha da artırmalı" dedi.

Aübal ayrıca, "Ödemeler dengesindeki iyileşme devam ediyor; enerji fiyatlarındaki gerilemeye bağlı olarak cari açığın önümüzdeki dönem daha aşağı gelmesini bekliyoruz" diye konuştu.

MERKEZ BANKASI

"Para politikası ekonomi politikamızın en önemli bileşenlerinden bir tanesi" diyen Ağbal TCMB Başkanı olarak görev yapacak Murat Çetinkaya'ya yönelik sorulara ise şöyle yanıt verdi:

"Para politikasında hem süreklilik hem de para politikasının güven vermesi son derece önemli. Başkan, PPK, TCMB ekonomideki kısa ve orta vadeli gelişmeleri, dünya ekonomisindeki gelişmeleri, enflasyon gelişmelerini dikkate alarak, alması gereken kararları alır. Maliye Bakanlığı olarak ekonomi yönetimi olarak bizim buradaki temel fonksiyonumuz özellikle para politikasını güçlendirecek ihtiyatlı maliye politikalarına kararlı bir şekilde devam etmektir. Mali disiplini kararlılıkla sürdürmemiz de para politikasına önemli bir destek vermektedir... Buradaki nöbet değişiminden de sonra TCMB Türkiye ekonomisinin daha da güçlenmesine önemli destekler verecektir"

TAŞERON İŞÇİLER

Bakan Ağbal, "Taşeron işçi konuşunda sendikalar ve çalışanlarla istişaremiz devam ediyor. Bazı sendikalar kendi çalışmalarını bizimle paylaşacak. Taşerın çalışanlarının yeni sistemle dahil edilmesi görüşümüz halen geçerli" dedi.

BÜTÇE RAKAMLARI

Ağbal, "İlk çeyrekte bütçe sonuçları geçici bütçeye uyumlu çıktı. Mali disipline dayalı politikalar sürecek. Yılın kalan döneminde de yerel ve küresel ekonomideki gelişmeleri takip ederek elde ettiğimiz sonuçları sürekli kılmayı hedefliyoruz" dedi.

Bakanın açıkladığı verilere göre:

*Geçen yıl Mart’ta 6,8 milyar TL açık veren bütçe bu yıl aynı ayda 6,6 milyar TL açık verdi.

* Geçen yıl Mart’ta 655 milyon TL faiz dışı açık veren bütçe bu yıl aynı ayda 160 milyon TL faiz dışı fazla verdi.

* Vergi gelirleri yüzde 13,8 artış gösterdi ve 30,5 milyar TL oldu.

* Ocak-Mart döneminde bütçe 46 milyon TL fazla verdi.

* Ocak-Mart döneminde faiz dışı fazla 16,5 milyar TL oldu.

* Yılın ilk çeyreğinde faiz dışı fazlada geçen senenin aynı dönemine göre 3.9 milyar liralık iyileşme oldu.

Yurt dışı çıkış harcının artırılması yönünde kendilerine ulaşan tekliflerin hatırlatılması üzerine Ağbal, bu teklifin İstanbul'daki bir toplantıda geldiğini anlattı.

YURTDIŞI ÇIKIŞLARA ÜCRET TEKLİFİ

Teklif sahiplerinin temel yaklaşımının yurt içi turizm hareketliliğinin artırılması olduğunu belirten Ağbal, "Şu anda turizm sektöründe yaşananlar konusunda hükümet olarak çok hassasız. Sayın Başbakanımız kapsamlı bir eylem planını açıkladı. Biz bunu uygulamaya koyduk. Özellikle ecrimisil ve kira ödemelerinin ertelenmesi konusunda da yasal düzenleme Meclis'ten geçti. Dolayısıyla burada da bir iyileştirme olacak." ifadelerini kullandı.

Yukarı

Business HT×