BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,8752 % 0,03
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,8756
% 0,04
1,0702
% 0,00
45,35
-0,09
2.322,47
% 0,02
88,49
% 0,08
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk bankacılık hisselerinde enflasyon gölgesi

Yetkililerin hedeflerinin yüzde 2 üzerinde seyreden enflasyon, değerlemelere göre ucuz kalan Türkiye bankalarının cazibesini azaltıyor

Türk bankacılık hisselerinde enflasyon gölgesi
TUĞÇE ÖZSOY - BLOOMBERG NEWS 15 04 2016, 09:07

Türkiye'de banka hisselerinde yıl başından bu yana görülen yüzde 17'lik artış, kötüleşen enflasyon görünümünün merkez bankasının kârlar üzerindeki baskıyı rahatlatacak politikalar uygulamasını engellemesiyle güç kaybedebilir.

Aslında bazı göstergelere göre Türk bankaları yükseliş sonrasında bile alım fırsatı yaratmaya devam ediyor. Net varlıklarının değerinin altında fiyatlanan hisseler, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nde yer alan 25 ülke arasında Güney Kore ardından en ucuz ikinci piyasa konumunda.

Analistler ise ucuz değerlemelerin ötesinde, yavaşlayan kredi büyümesi ve yüksek maliyetli düzenlemeler nedeniyle sektörün kârlılığına ilişkin risklere işaret ediyorlar. BDDK verilerine göre, özsermaye kârlılığı geçen yıl yüzde 11,3'le verinin kaydedilmeye başladığı 2002 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

TEB Yatırım banka analisti Fatih Tuğrul Topaç, “Çekici değerlemelere karşın bu bir al sinyali değil çünkü bankaların kârlılığı düşük ve özsermaye maliyeti yüksek” dedi.

Daha şimdiden yetkililerin hedefinin yüzde 2 üzerinde seyreden enflasyon da, merkez bankasının faiz indirimi için hareket alanını kısıtlıyor.

HİSSELERDE RALLİ

Merkez Bankası sürpriz bir şekilde 24 Mart'taki toplantısında faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde indirime gittiğinden bu yana Türk bankacılık endeksi, daha gevşek likidite ve daha ucuz fonlama maliyetlerinin kârları artıracağı beklentileriyle yüzde 7,5 yükseldi. Para politikasının gevşediği dönemlerde, bankalar mevduat sahiplerine ödedikleri faizleri, kredi alanlara uyguladıkları faizden daha hızlı indirebiliyorlar. Bu da en azından kısa vadede kârlarda bir artış sağlıyor. 

Şeker Yatırım Kıdemli bankacılık analisti Övünç Gürsoy, "Faiz indirimleri devam ederse, mevduat ve kredi faizleri de eninde sonunda inecektir; ancak mevduat faizlerinin kredi faizlerinden daha hızlı düşmesi beklenir" dedi.

Gürsoy'a göre bu senaryoda lira cinsinden mevduat oranları daha yüksek olan bankaların en çok kazanması beklenir.

Buna göre en iyi durumda olan banka, 2015 sonu itibariyle döviz cinsinden mevduatlarının iki katı kadar TL cinsinden mevduatı bulunan Vakıfbank. Diğer bankaların çoğu için ise tam tersi geçerli. 

Vakıfbank hisseleri geçtiğimiz üç ay içinde yüzde 36 yükselerek bankacılık endeksindeki 10 rakibini geride bıraktı.

RÜZGAR TERSİNE DÖNEBİLİR

Ancak bu yıl para politikasının gevşeyebileceği sinyalleri veren şartların değişmesi bekleniyor. Bloomberg anketine katılan 24 analistin tahminlerinin medyanına göre, geçen yıl yüzde 7,7 olarak gerçekleşen enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 8,5 olması bekleniyor. 

Fed'in faizleri daha hızlı artırma ihtimaline karşı önlem alma gerekliliği de likidite koşullarını sıkı tutma baskısını artırıyor.

TEB Yatırım'dan Topaç, "Enflasyonel baskı ve Fed'in faiz artırması durumunda Türk lirasını dolara karşı koruma ihtiyacı Merkez Bankası'na likidite koşullarını gevşetmek için alan sağlamayabilir" dedi.

Bu şartlar altında Türk değerlemeleri "makul" görünüyor diyen BGC Partners bankacılık analisti Çağdaş Doğan, "Özsermaye maliyetinde görülecek büyük bir düşüş değerlemelerin değişmesine sebep olabilir, ancak bu manşet enflasyonda kalıcı bir düşüş görülmesiyle mümkün olabilir" dedi.

Yukarı

Business HT×