BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5634 % 0,08
EUR/TRY 34,9582 % -0,04
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5632
% 0,08
34,9568
% -0,05
1,0726
% -0,04
44,89
0,00
2.336,07
% 0,15
89,42
% 0,46
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi'nin birleşmesi ne demek?

Deloitte Türkiye Vergi Hizmetleri Lideri Ahmet Cangöz, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi kanunlarını birleştirecek yeni tasarıyı BloombergHT’de yorumladı

Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi'nin birleşmesi ne demek?
BUSINESSHT 13 04 2016, 16:55

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bugün yaptığı basın toplantısında finans sektörünü ilgilendiren önemli vergi düzenlemelerini bir-iki hafta içinde açıklayacaklarını belirterek, gelir vergisi reformunun da şu anda alt komisyonda olduğunu ve en kısa zamanda geçirmek istediklerini kaydetti.

Deloitte Türkiye Vergi Hizmetleri Lideri Ahmet Cangöz, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi kanunlarını birleştirecek yeni tasarıyı BloombergHT’de yorumladı. Cangöz’ün konuşmasından satır başları şu şekilde:

“Yeni Gelir Vergisi Kanunu ilk olarak 2013’tye gündeme gelmişti. Gelir Vergisi Kanunu 55 yaşında. Kurumlar Vergisi Kanunu ise daha genç 10 yaşında. Şimdi ikisini birleştiriyorlar. Eski iki kanunun 300 küsur maddesi birleştirilip, daha sade ve daha anlaşılabilir bir kanun gündeme getirilmiş oluyor.” 

“Hayata da bazı kolaylıklar getiriyor. Mesela beyannameli mükellef sayısını çoğaltıyor. Belli bir ücret düzeyini aşan kişileri, tek işverenden ücret alıyorsa bile, beyanname vermek zorunda bırakıyor. Bu bir zorluk gibi görünse de aynı zamanda şöyle bir kolaylık da getiriyor: Eğitim, sağlık, sigorta gibi harcamaları belirli bir sınırlama içinde matrahından indirebiliyorlar. Beyanname vererek böyle bir hakka kavuşuyorlar. Hâlbu ki mevcut düzende ne kadar yüksek ücret alırsanız alın beyanname verme yasağı var. Beyanname veremediğiniz için beyanname veren mükelleflerin bazı haklarından yararlanamıyorsunuz. Artık yararlanabilir hale gelecek. Tabii ki birçok teşvik, vergisel avantaj, enerji verimliliğini teşvik etmek gibi günlük hayatımıza kolaylık getiren yönleri de var.”

İSTİSNALAR DARALIYOR

“Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı, birinci olarak gelir ve kurumlar vergisini birleştiriyor. Birinci temel eksen bu. İkinci olarak beyanname verme kapsamı genişliyor. Üçüncüsü vergi tabanı genişliyor. Buna karşılık istisnalar daraltılıyor. Daha az sayıda veya daha küçük tutarlı istisnalar gündeme geliyor. Örneğin beş yıl elde tutulduktan sonra satılan gayrimenkullerin hepsi önceden istisna kapsamındaydı. Şimdi sadece oturduğunuz evin satışından bir kazanç elde ederseniz istisna oluyor. Diğer gayrimenkullerinizi satarsanız, kârın yüzde yüzü istisna olmuyor ama elde tutma süresine bağlı olarak daha azalan yüzdelerle bir istisna söz konusu oluyor.”

BEYANNAME SAYISI AZALIYOR

“Ayrıca yatırım, üretim ve istihdamı teşvik edici düzenlemeler getiriliyor. Vergi güvenliği ve vergiye uyum güçlendiriliyor. Mesela şu anda şirketler ve tacirler için her üç ayda bir verilen dört tane geçici vergi dönemi var.  Sonra da bir tane nihai vergi dönemi var. Nisan’da verilen Kurumlar Vergisi Beyannamesi.  Yeni düzende üç tane geçici vergi beyannamesi veriyorsunuz. Final beyannamesi aynı zamanda son geçici vergi beyannamenizin yerine geçiyor. “

“Son olarak Bakanlar Kurulu’nun da yetkileri artırılıyor. Bu, hızlı karar alma sonucunu getirecek. Böylece az sayıda maddeyle çalışan bir kanun ama Bakanlar Kurulu gerekli değişiklikleri hızlıca yapacak.”

“OECD’DE TOPLANAN VERGİLER TÜRKİYE’NİN İKİ KATI”

Beyannameli mükellef sayısının artırılması, dolaysız vergilemenin artırılmasını hedefleyen bir düzenleme. 2011 verilerine göre Türkiye’de doğrudan vergileme yani gelir ve kurumlar vergisi yoluyla alınan vergilerin gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 5,8 iken bu oran OPECD ülkelerinde ortalama yüzde 10,4. Yeni uygulamanın Türkiye’deki oranı OECD ortalamasına çekme hedefi var.  

Yukarı

Business HT×