BIST 100 9.122,68 % 0,47
USD/TRY 32,3707 % 0,08
EUR/TRY 35,0322 % 0,04
Piyasalar
9.127,02
% 0,52
32,3707
% 0,08
35,0259
% 0,02
1,0799
% 0,10
47,66
0,01
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

BDDK'dan kimlik bilgilerinin sızdırılması ile ilgili açıklama

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili bir açıklama yayınladı

BDDK'dan kimlik bilgilerinin sızdırılması ile ilgili açıklama
11 04 2016, 14:15

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili olarak sadece kimlik kartında yer alana bilgilerle müşteri aleyhine elektronik ortamda işlem yapılayacağını açıkladı. 

BDDK'den konuya ilişkin yapılan basın açıklaması şöyle:

"Vatandaşlarımıza ait bazı kimlik bilgilerinin internette paylaşıldığına yönelik basın yayın organlarında yer alan
haberlerde, söz konusu bilgilerin başka kişilerce elde edilmesi sonucunda ortaya çıkabilecek riskler arasında bankacılık sektörünü ilgilendiren olası sorunlara değinildiği görülmüş ve bu hususta kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur.

Bu çerçevede, Kurumumuzun düzenlemiş olduğu 2010 yılından beri yürürlükte olan Bankalarda Bilgi Sistemleri
Yönetiminde Esas Alınacak İlkelere İlişkin Tebliğ uyarınca müşteriler yüz yüze olmayan bankacılık işlemlerini gerçekleştirmek istediklerinde tüm bankalarımızca iki faktörlü kimlik doğrulama mekanizmasına tabi tutulmaktadır.

Bu kimlik doğrulama sürecinde kullanılan faktörler, müşterinin bildiği (parola), sahip olduğu (mobil uygulama, SMS'le gönderilen tek kullanımlık şifre, tek kullanımlık şifre üretim cihazı vb.) veya müşterinin biyometrik bir karakteristiği olan unsurlar arasından seçilen en az 2 farklı tipte olmak zorundadır. Müşterilerin kimlik bilgileri söz konusu faktörlere karşılık gelmemekte, böylelikle sadece müşterilerin kimlik kartlarında yer alan bilgiler kullanılarak bu mekanizmanın aşılması mümkün olmamaktadır.

Ayrıca ifşa olduğu iddia edilen kimlik bilgileri kullanılarak müşteriler adına SIM kart değişikliği yapılsa bile,
Kurumumuzun geçmiş yıllarda bankalara vermiş olduğu talimat gereği, müşteriler SIM kart değişiklik işlemini kendilerinin yaptığını bankalarına doğrulamadan, sahip olunan kimlik doğrulama faktörü olan "SMS tek kullanımlık şifre"nin müşterilere gönderimi bloke edilmektedir.

Dolayısıyla basın yayın organlarında çıkan bilgiler çerçevesinde sadece müşterinin kimlik kartında yer alan bilgiler kullanılarak müşteri aleyhine elektronik ortamda herhangi bir finansal işlem gerçekleştirilme olasılığı bulunmamaktadır. Yüz yüze olan ve kimlik tespiti gerektiren işlemlerde ise bankalarımmızca ilave kontroller uygulanmaktadır.

Önemle belirtmek gerekir ki; bankalar kurulan müşteri ilişkisi çerçevesinde müşteri bilgilerine zaten sahip
olduğundan bankalar tarafından vatandaşlarımız telefonla aranmamakta ve vatandaşlarımızın bankacılık işlemlerinde kullandıkları kişisel nitelikli bilgiler hiçbir şekil ve surette talep edilmemektedir ve bu konularda çeşitli kurum/kuruluş ve bankalarca sık sık uyarılar yapılmaktadır.

Bu itibarla, herhangi bir dolandırıcılık olayına maruz kalınmaması açısından; kendilerini banka personeli veya diğer kurum/kuruluş personellerinden biri olarak tanıtarak bankacılık işlemlerine ilişkin bilgi talep eden şahıslara itibar edilmemeli, bir dolandırıcılık olayına maruz kalınmamasını teminen söz konusu bilgilerin korunması hususunda azami dikkat ve özen gösterilmelidir.

Bunun yanı sıra, Kurumumuz Bankacılık sektöründeki olası sahtekârlık ve dolandırıcılık eylemleri ile mücadele
konusunda ilgili kamu kurumları ve bankalarla sürekli iletişim halinde olup ttehditlere karşı ilgili taraflarla işbirliği içerisinde gerekli tedbirlerin alınması sağlanmaktadır."

 

Yukarı

Business HT×